imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Preokret u slučaju Apple protiv Samsunga

Preokret u slučaju Apple protiv Samsunga


Dugogodišnji sudski proces ponovno je došao pred Vrhovni sud. Slučaj još uvijek nije gotov, ali više nije riječ o tome je li Samsung išta ukrao, nego koliko toga su ukrali.

Čini se kako slučaj traje vječno: Apple i Samsung već godinama vode borbu. Vjerojatno više nije pitanje novca, nego je riječ o tvrtkinim principima. Iako moramo reći kako bi bilo vrlo dobro da se odluka konačno donese, posebno u financijskom smislu: prva presuda iznosila je milijardu dolara, što nije mala svota čak ni za toliko velike tvrtke kao što su Apple i Samsung. Iznos se polako smanjivao na 548 milijuna dolara na raznim žalbenim postupcima, a na kraju je završio na 399 milijuna dolara.

Preokret u slučaju Apple protiv Samsunga

Više nije pitanje je li Samsung ukrao ili ne, jer su čak priznali kako jesu. Sada je potrebno saznati koliko toga su ukrali. Ovo nas malo podsjeća na kradljivca koji je uhvaćen na djelu, koji objašnjava osobi od koje je ukrao kako nije ukrao cijelu svotu koja nedostaje. Odvjetnici će nastaviti borbu, jer je pitanje principa tvrtki.

Glavni argument obrane je kako bi trebali platiti samo dizajn kućišta, jer je ono samo jedan dio sveukupnog dizajna, pa bi zbog toga trebali platiti Appleu odštetu samo za to. Jedan od predstavnika Samsunga čak je rekao kako dizajn nema novčanu vrijednost, te je kritizirao sve patente koji ga štite.

Preokret u slučaju Apple protiv Samsunga

111 dizajnera, koji su predali zajedničku izjavu sudu, nisu se složili s tom tvrdnjom. Potpisnici, među kojima se nalaze i neka vrlo poznata imena, zauzeli su Appleov stav, a naveli su nekoliko primjera gdje je vidljiva neizmjerno bitna uloga dizajna. Unatoč tome, sud koji je gotovo cijelo vrijeme bio na Appleovoj strani, donio je presudu u korist Samsunga.

Nisu presudili kako Samsung nije ukrao dizajn, nego su se složili kako je dizajn kućišta samo dio ukupnog dizajna. U presudi su ovaj stav iznijeli vrlo općenito, čak nisu izričito naveli kako je tako u slučaju Samsunga. Slučaj će, kao posljedica ove odluke, ponovno završiti na nižim razinama sudstva. Tamo će se odlučiti je li riječ o krađi samo jednog dijela dizajna ili cijelog dizajna, te će se odrediti odšteta. S obzirom na to koliko je Samsung smanjio odštetu, ne bi nas čudio rasplet u kojem Apple njima mora platiti nakon 26. žalbenog postupka.

Preokret u slučaju Apple protiv Samsunga

Apple je izjavio slijedeće u vezi presude:

Vrhovni sud trebao je izračunati koliko bi Samsung trebao platiti kao odštetu za kopiranje. Naš slučaj uvijek je bio o Samsungovom kopiranju naših ideja, a to nikada nije osporeno. Nastavit ćemo štititi godine rada koje su učinile iPhone najinovativnijim i voljenim proizvodom. Optimistični smo, smatramo kako će niži sudovi ponovno poslati snažnu poruku kako se krađa ne tolerira.

Ako ovaj slučaj ikada završi, sigurni smo kako će se nazvati Stogodišnji Legalni Rat u povijesnim knjigama. Do tada, čekamo daljnji razvoj slučaja.

Izvor: 9to5mac

iPhone Xr

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!