imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Potvrđuje li uspjeh iPada Pro Microsoftovu ideju?


Iz konkurentne tvrtke Microsoft rekli su da nitko nije vjerovao u osnovnu ideju iza Surface tableta, a sada čak i Apple prati taj trend. Ryan Gavin također je dodao da se iPad Pro može smatrati odgovorom na Surface, čime je njihova ideja dobila konačnu potvrdu.

Nakon objave novog iPada Pro, već je počelo natezanje između dva tehnološka giganta, Applea i Microsofta, i to prema već ustaljenom rasporedu. Glavni upravitelj Surface komercijalnih uređaja u Microsoftu, Ryan Gavin, razgovarao je s Business Insiderom o tome kako u početku nitko nije vjerovao u Surfaceovo dva-u-jedan rješenje, a sada čak i njihovi najveći rivali idu tim putem.

01_is_apple_copying_microsoft_or_not

Microsoft definira novi Surface Pro kao uređaj koji spaja mogućnosti računala i tableta, dok Tim Cook smatra kako je svrha linije iPada Pro da zamijene laptope kod većine korisnika – premda je Appleov čelnik o tim istim proizvodima imao veoma različito mišljenje prije samo nekoliko godina. Tijekom izvješća za drugo fiskalno razdoblje 2012. godine, istaknuo je da bi spoj Macintosha i iPada zahtijevao kompromise, a potom komentirao izjavu Satyaje Nadella rekavši kako sjedinjenje tostera i hladnjaka sigurno ne bi bilo ugodno rješenje za korisnike.

Kasnije, kada je prodaja Maca i iPada počela opadati, Apple je također stvorio svoje PC tablete, iako je njihovo rješenje bilo drugačije od Microsofta i njihovog Surfacea. iPad Pro ostao je sličan mobilnom uređaju, pa se i na njega moglo instalirati aplikacije kao i na iPhone. S druge strane, Surface tableti rade na Windowsu 10 pa je jako malo aplikacija optimizirano za zahtjeve tog uređaja. Također, omogućena je instalacija svih Windowsovih programa, ali oni nisu optimizirani za ekrane na dodir, pa je njihovo korištenje pomalo neobično.

02_is_apple_copying_microsoft_or_not

Ipak, moramo priznati da je Apple napravio isti takav uređaj, premda su se u početku rugali svima koji su to pokušali. Bilo bi nezamislivo napraviti mobitel veličine iPhonea 7 Plus dok je Steve Jobs još uvijek bio čelnik; danas se prodaje više uređaja s time velikim ekranom, nego klasičnih modela. Tu je došao kraj principima: ako će postojati potražnja, Apple će stvarati uređaje kakve nikada nismo očekivali od njih.

Usprkos tome, da je Apple predstavio iPad Pro pet godina ranije – dvije godine nakon lansiranja prvog iPada – ne bi bili ni blizu svoje današnje pozicije, a ni popularnost običnih iPada sigurno ne bi bila tako velika. Sve od tada, stvoreno je mnogo aplikacija za iPad koje su opravdale lansiranje ogromnog tableta koji se može koristiti s Apple Pencilom.

Izvor: MacRumors

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.