imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Poskoči li i vama srce kada vam zazvoni mobitel?


Prošli smo tjedan pisali o tome kako smo ovisni o iPhoneima. Sada se pitamo što se dogodi kada dobijemo obavijest na svom mobitelu. Što se događa kada vjerujemo da možemo ignorirati taj zvuk poruke ili e-maila? Možemo li zanemariti taj poznati zvuk jer smo usredotočeni na nešto drugo? Zaigra li i vama srce u takvim situacijama?

Nesumnjivo je da su pametni telefoni promijenili naše živote. Jedna brojka, koju je potvrdio i Apple, navodi da u prosjeku mobitel uzmemo u ruke 80 puta dnevno. Na godišnjoj razini to je 30.000 puta, ali radi se o uistinu gruboj procjeni. Ja sam mnogo aktivniji na dnevnoj bazi. Zašto i ne bih bio? Mogu raditi toliko toga na svom iPhoneu. Zadnjih šest godina praktički ga nisam ispustio iz ruke. Nikada ga nisam ostavio doma jer ne bih mogao odraditi dan bez njega.

Međutim, u nekim je situacijama poželjno da sklonimo svoje mobitele, primjerice na sastanku, tijekom predavanja, ili kada nekome želimo posvetiti punu pažnju. Zvuči jednostavno, ali je li zaista? Prethodnih godina provedeno je mnogo istraživanja o tome kako primanje obavijesti utječe na našu mogućnost da se usredotočimo, te što se događa u našim glavama kada čujemo da nam zvoni mobitel.

Adrian Ward, profesor sa Sveučilišta Texas u Austinu, istraživao je na koji način obavljanje više stvari u isto vrijeme utječe na naš mozak. Zaključio je da nije potrebno da držimo uređaj – dovoljno je da znamo kako smo dobili obavijest, pa da naš mozak na to reagira, čime se drastično smanjuje naša razina produktivnosti. Ta je teza potvrđena 2015. godine u istraživanju provedenom na 166 ispitanika. Iste te godine objavljena je i studija u kojoj se navodi da primanje obavijesti povećava krvni tlak te puls, dok pritom privremeno potpuno dokida naše vještine rješavana problema.

S druge strane, ova istraživanja nisu dokazala da obavijesti koje primamo na pametnim telefonima snažnije utječu na nas od drugih čimbenika ometanja. No profesor Ward smatra da je naša povezanost s mobitelima toliko snažna da sama njihova prisutnost ima značajan utjecaj na nas. Dvije godine kasnije, pridružili su mu se Kristen Duke, Ayelet Gneezy i Maarten Bos sa Sveučilišta California u San Diegu. Zajedno su započeli istraživanje na 520 ispitanika. Prvo su izmjerili njihove kognitivne kapacitete, odnosno koliko se mogu usredotočiti na jedan posao.

Potom su izmjerili koliko ispitanici razumiju taj posao te kako koriste svoje vještine rješavanja problema. Ispitanike su podijelili u tri skupine; prva skupina ostavila je svoje mobitele u drugoj prostoriji, druga skupina imala ih je u džepu ili torbi, a treća na stolu ispred sebe. Rezultati su potvrdili postojeće teze: oni koji su imali mobitele ispred sebe najgore su odradili posao, a oni koji su ih ostavili vani najbolje.

Nakon ovog testa, provedeni su i brojni drugi koji su dokazali kako obavijesti prekidaju naš tok misli, te da sama prisutnost mobitela smanjuje našu mogućnost da se usredotočimo. Slično istraživanje provedeno je 2013., a pokazalo je da prisutnost naših mobitela utječe na našu suosjećajnost, povjerenje te zainteresiranost tijekom vremena provedenog u društvu s drugom osobom. U ovom slučaju, 142 ispitanika podijeljeno je u dvije skupine: jedna s mobitelom, a druga bez njega. Oni koji su imali mobitel pokazivali su poteškoće s razvijanjem bliskosti i povjerenja s drugom osobom, i upravo su te kvalitete bile smanjene tijekom razgovora o osobnim stvarima.

Znanstvenici su već dokazali da naš mozak nije samo tu da misli, nego da funkcionira i kao centar opažanja kako bismo mogli primijetiti nešto novo, zanimljivo ili neočekivano u našoj okolini. Radi se o temeljnom instinktu kojega je prvo narušila televizija, a sada dodatno onesposobili pametni telefoni. I Google efekt posljedica je nevjerojatno brzog protoka informacija, zbog čega je čovjek 21. st. u potpunosti redefinirao koncept učenja. Povremeno odemo u knjižnicu ili na znanstvena predavanja, ali češće koristimo Google te uglavnom vjerujemo svemu što pročitamo ili čujemo na internetu.

Umjesto da dublje istražujemo, češće upijamo znanje površno te s naglaskom na kvantitetu, a ne na kvalitetu. Učimo priče bez učenja povijesti, puštamo da letimični pogledi na vijesti definiraju naša stajališta te svaku informaciju pretvaramo u znanje. U međuvremenu, zaboravljamo na jednu stvar: obratiti pozornost na sebe same te jedni na druge.

A sada me ispričajte. Idem ugasiti mobitel.

Izvor: The Wall Street Journal

EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!