imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Pod borovima se našlo mnogo iPhonea


Pogodite čiji su uređaji bili najpopularniji božićni darovi u kategoriji pametnih telefona? Nedavno objavljeni podaci Flurry Analyticsa osvijetlili su brojne zanimljive činjenice. Slijedi malo podatkovne pornografije.

Flurry Analytics, Jobsova omiljena ekipa analitičara, sastavila je svoj uobičajeni izvještaj za kraj godine. U toj tvrtki, koju je Yahoo kupio 2014. godine, temeljili su istraživanje na ogromnoj količini podataka te koristili čak milijun aplikacija kako bi otkrili koji su uređaji bili najpopularniji ovog Božića (točnije, u razdoblju između 19. i 25. prosinca).

Ovo doba godine jako je važno za sve tvrtke jer se tijekom Božića i Hanuke prodaja vine nebu pod oblake. Ni ove godine nije bilo iznenađenja: Apple je pokorio tržište kao i prošle te pretprošle godine, ali otkrivene su neke druge zanimljive tendencije.

Apple je uspio zadržati svojih 44% od ukupno prodanih uređaja, te si tako opet osigurao vodeću poziciju. Na drugom je mjestu Samsung, koji je ojačao svoju poziciju za 5% u odnosu na prošlogodišnjih 21%. Zahvaljujući činjenici da njihov ovogodišnji top model nije podbacio, uspjeli su zadržati svoje potencijalne kupce. Na trećem mjestu i s ogromnim zaostatkom našao se Huawei, i to sa samo 5% prodanih uređaja. Slijede ga Xiaomi, Motorola, LG i OPPO s 3%, a zadnji na popisu je VIVO s 2%.

Ipak, ono što najviše čudi (barem mene) jest otkriće koji su uređaji osigurali Appleovu pobjedu. Najpopularniji uređaj bio je iPhone 7 (15,1%), a na drugom mjestu i s mrvicom zaostatka našao se – nevjerojatno, ali istinito – iPhone 6 (14,9%). Naravno, i iPhone X je odradio dobar posao (14,7%) te se pokazao kao bolji poklon od iPhonea 8 te malo uspješnijeg iPhonea 8 Plus.

Kao i obično, u Flurryju su provjerili je li veličina važna te kakva je sada situacija u pogledu dimenzija ekrana. Po svemu sudeći, šake nam rastu eksponencijalnom brzinom: više od polovice uređaja aktiviranih ovog Božića pripada u kategoriju phableta (uređaji s ekranima veličine od 5 do 6,9 inča). S obzirom na to da je 2013. godine prodano samo 5% takvih uređaja, ta kategorija bilježi veoma brz rast.

Izvor: Flurry Analytics

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!