imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Počnite štediti za iPhone 8, trebao bi biti sjajan

Počnite štediti za iPhone 8, trebao bi biti sjajan


Najnovije vijesti govore kako će novi iPhone 8 imati zaslon od 5.8”. Svi smo bili iznenađeni jer mnogi korisnici ne vole ogromne uređaje, ali kada smo malo razmislili shvatili smo kako to neće biti loše za korisnike. Upravo suprotno.

Toliko informacija je već procurilo u javnost u vezi iPhone 8 modela da nismo znali gdje bismo se okrenuli. Među njima su bile dvije vrlo važne vijesti, o kojima vrijedi reći više riječi. Jedna od njih je kako je Apple naručio više OLED panela od Samsunga. Ova vijest došla je od poprilično vjerodostojnog izvora, pa možemo već sa sigurnošću reći kako Apple predstavlja model s OLED zaslonom. Druga vijest došla je od Ming-Chi Kua, koji je rekao kako će novi iPhone, koji sada svi nazivaju iPhone 8, imati zaslon od 5.8”. Kuo obično ima dobra predviđanja, te je više puta dokazao kako ima vjerodostojne izvore. Ali, svejedno smo sumnjali u vijest o zaslonu od 5.8”. U početku nismo htjeli ni pisati o tome jer nam se činilo nevjerojatno, ali nakon što smo razmislili, shvatili smo kako je možda ipak moguće. Ovo je verzija sa zaključanim zaslonom, pa pogledajmo kolika bi bila razlika u odnosu na trenutne modele.

Počnite štediti za iPhone 8, trebao bi biti sjajan

iPhone 7 trenutno je dostupan u verziji sa zaslonom od 4.7” i 5.5”. Možemo zamisliti telefon koji je veći od toga sa zaslonom od 5.8”, ali uređaj neće biti takav. OLED tehnologija omogućiti će zaslon preko cijele prednje strane uređaja, što znači kako će Apple moći staviti zaslon veličine 5.8” na uređaj koji je samo malo veći od iPhone 7 modela. Za to bi trebali staviti Home gumb na sam zaslon, ali o tome već postoje glasine. Koristilo smo koncepte koje je napravio Moe Slah kako bi usporedili iPhone 7, iPhone 7 Plus i iPhone 8 modele.

Počnite štediti za iPhone 8, trebao bi biti sjajan

Možete izmjeriti ako ne vjerujete: srednji uređaj ima zaslon od 5.8”. Nije promijenjeno kućište, a s manjim radijusom zaslon bi čak stao na kućište iPhonea 7. Isto bi bilo tanje na vrhu zaslona: zvučnici i FaceTime kamera bili bi na tom mjestu, a dno zaslona također bi bilo zaobljeno. Odnos veličine bio bi 0.4” veći od iPhonea 7 i 0.4” manji od iPhonea 7 Plus. Veličina kućišta bila bi nešto veća od iPhone 7 modela. 5.1” bila bi veličina zaslona koji koristimo danas, a ostatak bi bio prostor koji je namijenjen za dio zaslona sličan Touch Baru, gdje bi se nalazili gumbi za razne funkcije. Virtualni Home gumb nalazio bi se na tom dijelu zaslona, kao i sve ostale funkcije koje vam mogu pasti na pamet, granica je samo mašta inženjera iOS-a. Pogledajte površinu za iMessage s emotikonima na dnu, slično kao na MacBook Pro Touch Baru.

Počnite štediti za iPhone 8, trebao bi biti sjajan

Bili bismo jako sretni s ovakvom opcijom. Napravili smo i koncept za Camera aplikaciju: ovakvo bi izgledalo snimanje videa. Gumbi su trenutno na samom videu, ali Touch Bar na dnu riješio bi i taj problem.

Počnite štediti za iPhone 8, trebao bi biti sjajan

Slike koje su u članku su samo koncept i prikaz načina na koje bismo mogli koristiti Touch Bar. Moglo bi biti više virtualnih gumbi, a mogle bi biti prikazane i ekstenzije aplikacija. Touch Bar bi radio puno bolje na iPhoneu, jer bi bio izravno spojen na zaslon, što znači kako ne biste trebali dijeliti pažnju na više dijelova uređaja. Kako se naši prsti stalno nalaze u tom dijelu uređaja, lakše bismo mogli dosegnuti navedene elemente.

Apple bi morao napraviti redizajn iOS-a za to. To bi značilo da bi morali napraviti sve aplikacije za veći zaslon. To nije nemoguće samo po sebi, istu stvar morali su napraviti kada je iPhone 5 izašao, ali tada su morali urediti samo visinu aplikacija.

Ne bismo se usudili pogađati koliko će novi iPhone biti sličan ovom konceptu, ali prema dostupnim vijestima i glasinama, tako bi trebao izgledati u teoriji. Ako su glasine istinite, novi iPhone bit će najveći pogodak koji je Apple napravio od kada je predstavio prvi model.

Pogledajte još konceptualnih slika ovog uređaja na stranici Moe Slah Behancea:

Počnite štediti za iPhone 8, trebao bi biti sjajan
Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!