imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Učinkovito počnite novu godinu!

Aplikacije koje će vam pomoći ostvariti ciljeve

Phil Schiller: Face ID je jedinstvena implementacija


U intervju s nizozemskim bright.nl-om, Phil Schiller je pričao o tome kako u Appleu zamišljaju buduće domove, te kakve izglede imaju u pogledu VR-a i AR-a. Priča i o mišljenju koje ima o drugim rješenjima prepoznavanja lica koja su trenutno na tržištu.

Phil Schiller je zanimljiva figura u Appleovom vodstvu. Ima dugu povijest s tvrtkom, koja nije uvijek bila sretna, pogotovo u eri Stevea Jobsa. Jobs ga je navodno izbacio s važnog sastanka o iPhoneu kada je njegovo mišljenje išlo protiv svih ostalih.

Schiller smatra da s Face ID-om, Apple nudi bolje rješenje za složeni problem od onoga koje suparničke tvrtke nude. Nisu samo kontrole te koje je trebalo ponovno zamisliti, Apple je također morao pronaći novo rješenje za biometrijsku identifikaciju. Nikada nije postojalo slično rješenje u drugim pametnim telefonima, a i ona koja postoje “su užasna”.

Oni ne rade na sve načine na koje trebamo da Face ID radi. Svjesni smo da je kroz godine ova jednostavna stvar, Home tipka, koja je započela kao način na koji se vraćate na početni zaslon, prerasla u nešto što obavlja toliko različitih stvari za nas.

Dodali smo Touch ID, vodila je do zaslona za multitasking, pozivala Siri, aktivirala Apple Pay. Morali smo pronaći rješenje za sve to. Druge stvari koje su ljudi pokušali s identifikacijom lica nisu ni slične tome. Face ID je vrlo jedinstvena implementacija.

Schiller je također govorio i o pitanju sigurnosti. Nije lako vjerovati sustavu koji se temelji na nečemu što nam se prije nekoliko godina nije sviđalo. Ako razmislimo o tome, stvorena su mnoga rješenja koja se temelje na kameri, koja se pak temeljena na mapiranju, što je slično Face ID-u. Da i ne spominjemo kako mnogi još uvijek lijepe naljepnice preko kamere na svojim prijenosnim računalima.

Znajući to, Appleova odluka je bila prilično riskantna, iako upotrebu Face ID-a shvaćaju vrlo ozbiljno. Razvojni programeri imaju priliku upotrebljavati novi način identifikacije za aplikacije treće strane, ali moraju proći posebnu sigurnosnu provjeru.

Razvojni programeri moraju biti jasni u svojim pravilima o privatnosti korisnika i navesti da koriste podatke o licu i što rade s tim podatcima. Tako da znate. Također možete odabrati želite li to učiniti ili ne. Vi ste glavni. Isto tako, svaka aplikacija koja želi upotrijebiti podatke o licu mora proći kroz posebnu razinu pregleda aplikacije.

Još jedna tema koja se stalno ponavlja je proširena stvarnost i virtualna stvarnost. Schiller kaže da je Apple proveo puno vremena analizirajući ta područja. Schiller vidi mnoštvo mogućnosti u AR-u. Smatra da je to područje koje sve više utječe na mainstream tržište. AR može poprimiti mnoge oblike i može biti dio svih glavnih aplikacija. “Zato što s time donosite digitalne informacije u stvarni svijet oko nas.”

Konačno, Schiller je govorio i o HomePodu. Apple je nedavno objavio da pametni kućni zvučnik neće stići ove godine. Moguće je da smatraju da Siri nije dovoljno dobra da bi proizvod stigao do krajnjeg korisnika. Schiller također smatra da je ovo važno, jer će ti proizvodi upravljati našim domovima u budućnosti.

Naša vizija je da možete jednostavno ući u sobu u kojoj se nalazi HomePod i reći mu da upali svjetla, navuče zastore i sve ostalo što želite da napravi i on će to učiniti. Za Apple on ima vrlo važnu ulogu u pametnom domu u budućnosti.

Izvor: 9to5mac

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.