imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Performanse novih iPada Pro mogu ići bok uz bok s MacBookovima Pro i7


Dobro, dobro, i mi smo bili iznenađeni. Već znamo da je novi iPad Pro zvijer, ali u okršaju s vrhunskim MacBookom Pro, ne bismo se kladili na iPad. Ali evo rezultata testova performansi.

Na ovogodišnjem WWDC-u, serija iPada Pro dobila je značajnu nadogradnju, te jednog novog člana: iPad Pro od 10,5 inča. Specifikacije jasno pokazuju da Appleovi novi tableti imaju snažne performanse. Zapravo, to se i očekuje ako Apple želi da iPadi zamijene laptope.

01_New_iPad_Pros_performance

Ta je ideja zaintrigirala blogere s BareFeatsa. Odlučili su testirati iPade Pro te MacBooke Pro s GeekBenchom te GFXBenchom kako bi provjerili performanse svake linije proizvoda te njihove odnose. Kako bi bili pošteni, odabrali su najsnažnije MacBooke Pro s i7 procesorima te Touch Barovima i usporedili ih s najsnažnijim iPadima Pro. Isprobali su i nedavno nadograđene verzije iz 2017. godine. Evo koje su se brojke suočile.

MacBook

2017 MacBook Pro Retina od 13 inča, 3,5 GHz Dual-Core i7 procesor, Intel Iris Plus Graphics 650 GPU, 16 GB 2133 MHz LPDDR3 RAM, 1 TB PCIe SSD

2016 MacBook Pro Retina od 13 inča, 3,1 GHz Dual-Core i7 procesor, Intel Iris Graphics 550 GPU, 16 GB 2133 MHz LPDDR3 RAM, 1 TB PCIe SSD

iPad

2017 iPad Pro od 12,9 inča (iPad7,2), 2,39 GHz A10X processor, 512 GB SSD, 4 GB RAM

2017 iPad Pro od 10,5 inča (iPad7,4), 2,39 GHz A10X processor, 512 GB SSD, 4 GB RAM

02_New_iPad_Pros_performance

U mjerama performansi jedne jezgre CPU-a, obje verzije MacBooka Pro bile su nepobjedive. Bile su bolje od bilo kojeg iPada. Što se tiče tableta, pobijedio je model od 10,5 inča, premda je nedavno osvježeni iPad Pro od 12,9 inča bio blizu.

Kao što smo i mislili, višejezgreni testovi završili su pobjedom MacBooka Pro iz 2017. Iznenađujuće, u ovom su testu oba modela iPada iz 2017 (od 10,5 i 12,9 inča) pobijedila MacBook Pro iz 2016.

03_New_iPad_Pros_performance

A onda su došli šokantni rezultati GeekBenchovog metal GPU testa.

iPad Pro od 10,5 inča imao je bolje performanse od svih MacBooka Pro.

Model iz 2017. izgubio je od iPada Pro od 12,9 inča, te tako završio na četvrtom mjestu u ukupnom poretku. Nije nam jasno kako je MacBook Pro iz 2016. zasjeo na drugo mjesto te tako bio bolji od najnovijeg modela. Ali model iz 2017. završio je posljednji. Ponovili su mjerenja s GFXBenchovim GPU testom, i tako samo utvrdili rezultate – iPadi Pro ponovno su zasjali.

04_New_iPad_Pros_performance

I tako smo suočeni s dilemom: jesu li iPadi Pro postali brutalno snažni ili su MacBookovi Pro jednostavno omlohavili? Prije donošenja odluke, ne smijemo zaboraviti na ostale čimbenike. Primjerice, svaki od ovakvih testova performansi provodi se u „laboratorijskim uvjetima“. Stoga rezultati u praksi mogu biti drugačiji.

A tu je i faktor veličine ekrana i rezolucije. Nije slučajnost da je među iPadima Pro model od 10,5 inča uvijek bio pobjednik. U većini slučajeva MacBookovi Pro imaju ekrane većih dimenzija i rezolucije, što jako utječe na rezultate testova, osobito kada su u pitanju grafičke performanse. Naravno, ne smijemo zaboraviti i da se ovdje bavimo dvama potpuno drugačijim sustavima – iOS-om i macOS-om – te da njihove usporedbe ne mogu biti savršeno točne.

05_New_iPad_Pros_performance

Sve u svemu, ovi testovi pokazuju kolike su zaista mogućnosti iPada Pro, te da Apple zbilja želi njima zamijeniti laptope. S obzirom na to da se iOS 11 čini odlično optimiziranim za iPad, njihov će trud možda ubrzo pokazati i prve plodove.

Izvor: 9to5mac

Ako ste se izgubili u ovim silnim brojevima, ovdje imamo prilično jasan članak o raznim iPadima.

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!