imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Pedeset nijansi Space Gray


Apple voli davati različite maštovite nazive svojim proizvodima, ali nijedan od njih nije bio tako senzacionalan kao Space Gray. Istina je da nije riječ o jednoj specifičnoj boji, već o milijunima boja koje su se mijenjale kroz godine.

Retina zaslon, iSight kamera, Touch ID itd. – mogao bih napisati dug popis svih tih izraza koji zvuče zaista dobro s marketinškog stajališta i koje Apple koristi za svoje proizvode i razvoje. Ipak, usudio bih se reći da je Space Gray postao toliko senzacionalan da čak i oni koji su proveli posljednjih 10 godina izvan Sunčevog sustava znaju za njega.

Apple je pronašao aluminij – ovaj vrhunski, elegantan i vječan materijal prilično rano. U posljednje vrijeme su skoro svi proizvodi prekriveni tim materijalom, stoga su stekli iskustvo ne samo u pogledu oblikovanja, već i bojanja. Unovčili su svoje znanje i Space Gray je postao konkretan rezultat. Ili nije toliko konkretan?

Pa, i ne baš. Tijekom godina, predstavljeno je mnoštvo različitih proizvoda pod istim maštovitim imenom. Oni koji kod kuće imaju Space Gray proizvode iz različitih perioda mogu uočiti fenomen ako pregledaju svoju kolekciju: proizvodi s istim imenom sjaje u pedeset nijansi sive. 9to5Mac je mapirao Appleov ogromni svemir sivih nijansi.

Povijest

Dugo prije nego što su počeli koristiti naziv Space Gray, Apple je proizvodio uređaje koji bi danas vjerojatno završili na policama pod istim nazivom.

Jedan od prvih uređaja bio je druga verzija iPoda U2 Special Edition, 2006. godine. Dok je izvorni U2 iPod imao crno-crvenu prednju stranu sa srebrnom poleđinom od nehrđajućeg čelika, druga verzija je imala tamno kućište, prilično slično Jet Black iPhoneu 7. Nekoliko mjeseci kasnije, predstavljen je iPod nano, s aluminijskim kućištem i u pet novih, anodiziranih boja, a jedna od njih bila je i ultra duboka crna.

Korak po korak, cijela iPod linija je prešla s plastike na aluminij, tako da će iPod shuffle, klasični i nano biti ponuđeni s crnom završnom obradom u različitim vremenima.

Neki od vas možda ne znaju da je Apple također napravio nekoliko prototipova izvornog iPhonea s tamno sivim, gotovo crnim završetkom. Kolekcionar Jim Abeles je imao tu sreću da prikupi nekoliko prototipa. Ispod možete vidjeti njegovu sliku neobjavljenih telefona pored njihovog srebrnog blizanca, identični u svemu, osim u završnoj obradi.

Škriljevac

Međutim, Space Gray još uvijek nije bila konkretno navedena, ali 2012., Apple je predstavio iPhone 5 i odgovarajući iPod touch, nano i shuffle u potpuno novoj boji: u boji škriljevca. Izrazito siva boja, ali s blagim primjesama plave.

Mjesec dana kasnije, pojavila se prva generacija iPada mini, prvi i posljednji predstavnik starijih tableta, iako su se tih dana pojavile i fotografije 9.7” verzije u istoj boji. Taj model nije predstavljen vjerojatno iz svakidašnjih razloga.

U međuvremenu, izbio je takozvani “scuffgate”, kada su vlasnici iPhonea 5 tvrdili da se završna obrada odlama i grebe s njihovih uređaja. Apple je odgovorio na svoj uobičajeni način, izjavivši da su oštećenja koja su korisnici iskusili “normalna”.

Space Gray 1

2013., iPhone 5s je upoznao svijet sa space gray bojom, koja se pokazala nešto otpornijom na ogrebotine i udarce. Uz njega su došle verzije postojeće 5. generacije iPoda touch, 7. generacije iPoda nano i 4. generacije iPoda shuffle u space gray boji, a u listopadu 2013., u istoj boji predstavljeni su i iPad mini 2 i iPad Air.

Zanimljivo, ali jedini drugi proizvod koji se prodavao u originalnoj space gray boji nije uopće proizveden od strane Applea. Prije akvizicije, Beats je objavio posebno izdanje svojih urBeats slušalica kako bi se poklopili s lansiranjem iPhonea 5, koje su bile ponuđene u srebrnoj, zlatnoj i space gray boji.

Space Gray 2

Za tim periodom je slijedilo razdoblje napretka Space Gray boje. S iPhoneom 6 su predstavili nešto svjetliju nijansu, koje će se zadržati u iPhoneima i drugim uređajima sljedeće tri godine.

Druga verzija nijanse se opet proširila na novi iPad Air 2 i iPad mini 3, prvi i drugi model iPada Pro, liniju 12-inčnih MacBooka, iPhone 6s i 7, iPad mini 4, Apple Store poklon kartice i novi aluminijski Lightning dock. Štoviše, trgovina u 1 Infinite Loopu je prodavala olovke s Appleovim logom u istoj svijetloj space gray nijansi.

Iako je dizajn iPhonea SE bio sličan onomu iPhonea 5s, on je dobio svjetliju space gray završnu obradu; te su čak i Beats Solo 2 dolazile u sličnoj nijansi.

Space Gray 3

Paralelno s tim, u 2014. su predstavili drugu, puno tamniju space gray nijansu, koja se može vidjeti na izvornom Apple Watch Sportu. iPod nano i shuffle su naslijedili tu boju, a na tržište su stavljeni u tri različite opcije boja. Pogledajte videozapis u nastavku:

Čini se da je treća varijacija postala nasljednik Space Gray nijanse, s obzirom na to da sve više i više proizvoda dobiva tu nijansu. Na primjer, iMac Pro, ili MacBook Pro uređaji iz 2016. (koji su nešto svjetliji od iMaca). Da i ne spominjemo Magic Keyboard, Magic Mouse i Trackpad.

Space Gray 3a, 3b

Autori 9to5Maca tvrde da boje iPhonea 8 i iPhonea X pripadaju u podobitelj ove treće nijanse. Međutim, imam svojih sumnji. iPhone X bi trebao biti u drugoj potkategoriji jer ima rubove od nehrđajućeg čelika.

Space Gray 4

Ove godine, HomePod je najavljen kao prvi Appleov proizvod koji koristi tkaninu u Space Gray nijansi – zasebna kategorija je razumna. S ovom značajkom, on je jedini predstavnik svoje vrste.

Varijacije crne boje

Uz space gray, trebali bismo spomenuti i nekoliko tamnijih završnih obrada. Na primjer, Space Black, koja je savršeno ime za Appleove eksperimente s crnom bojom. Dvije različite crne boje iPhonea 8, Jet Black i matte black, sjajna tamna boja Maca Pro i crna verzija Apple Watcha od nehrđajućeg čelika su varijacije crne boje.
[10_Fifty_Shades_of_Space_Gray.jpg]

Ispod možete vidjeti ogroman sažetak svih nijansi i uređaja Space Gray.

Postoji velika vjerojatnost da će Apple trajno zadržati Space Gray boji, a možda će se popis uskoro proširiti s nekoliko elemenata.

Izvor: 9to5Mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!