imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Patent za tehnologiju koja bi mogla zamijeniti Touch ID

Patent za tehnologiju koja bi mogla zamijeniti Touch ID


Patent koji je nedavno objavljen govori kako Apple ima alternativna rješenja za slučaj da se ljudima ne svidi biometrička identifikacija. Pogledajmo o čemu je riječ. Tehnologija se zove acoustic imaging technology.

Kako je postajalo sve vjerojatnije da će iduća generacija iPhone uređaja imati OLED zaslon preko cijele prednje strane uređaja, ljudi su se počeli pitati: što će se dogoditi s Touch ID funkcijom? Pitanje je potpuno opravdano, jer senzor koji je odgovoran za skeniranje otiska prsta nije kompatibilan s tim konceptom. Prijašnje teorije govorile su o senzoru koji bi se sakrio ispod zaslona, a neke su podržavali Appleovi drugi patenti.

Ali, pojavile su se i druge glasine, koje su govorile kako Apple isprobava metodu biometričke identifikacije umjesto Touch ID opcije ispod zaslona. Nije jasno je li riječ o skeniranju šarenice ili 3D tehnologiji prepoznavanja lica (ili oboje), ali vjerovali smo da se radi na tome nakon Kuovog izvještaja kako će ispod zaslona iPhonea 8 biti ogromno polje senzora.

Patent za tehnologiju koja bi mogla zamijeniti Touch ID

Ovo ne znači nužno kraj Touch ID funkcije, ali Kuo je spomenuo i ovu mogućnost. Mnogi se slažu kako bi bilo šteta da ova funkcija nestane, jer radi tako dobro od kada je predstavljen iPhone 6s, zbog senzora druge generacije. Ali, čini se kako Apple ima i neka alternativna rješenja, sudeći prema novom patentu.

Patent za tehnologiju koja bi mogla zamijeniti Touch ID

Dokumenti vezani uz patent opisuju uređaj koji se temelji na acoustic imaging tehnologiji, koja bi se jednostavno “sakrila” ispod zaslona. Senzor bi bio napravljen od više dijelova, koji bi radili na dva načina istovremeno: emitirali bi i detektirali zvuk. Moduli bi emitirali zvuk koji ljudsko uho ne može registrirati, a zatim bi primili signale. Na ovaj način bi senzor mogao stvoriti dvodimenzionalnu sliku objekata ispred sebe uz pomoć razlika i distorzija zvuka.

Patent za tehnologiju koja bi mogla zamijeniti Touch ID

Mogao bi stvoriti poprilično točnu sliku, jer bi senzor mogao primijetiti razlike koje su toliko male kao brazde na prstima (dakle otisak prsta). Ovo bi bilo rješenje koje bi zamijenilo Touch ID, a moglo bi biti na bilo kojem dijelu zaslona.

To nije jedina prednost tehnologije, jer bi u teoriji mogla očitati i druge stvari, ne samo otisak prsta. Telefon bi mogao različito reagirati na činjenicu držimo li ga u ruci ispred sebe ili pokraj uha. Senzor bi na taj način mogao zamijeniti postojeći senzor udaljenosti.

Patent za tehnologiju koja bi mogla zamijeniti Touch ID

Još jedna sjajna prednost tehnologije je što bi senzor mogao biti smješten gdje god je potrebno, jer zvučni valovi jednostavno prolaze kroz telefon (pogotovo telefon tanak kao trenutni iPhone). To je ogromna prednost, jer je vrlo važno gdje će koji dio uređaja biti, kada je riječ o dizajnu pametnog telefona. Ako Apple doda ovo rješenje, ne bi se trebali bojati za prihvaćenost ovog senzora.

Izvor: Apple Insider

iPad_akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!