imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Ovisnost o igrama službeno proglašena mentalnom bolešću


U digitalnom svijetu pojavio se novi poremećaj. Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da se ovisnost o igrama od sada smatra mentalnom bolešću.

Živimo u eri kada mobitele nosimo i na zahod, a naš iPhone zamijenio nam je najboljeg prijatelja. A da ni ne spominjemo rastuću ulogu koju digitalni uređaji imaju u našim životima. Gameri dijele isti taj problem, jer su kotačići unutar velike industrije igara. Međutim, u njihovom je slučaju stanje mnogo ozbiljnije – ovisno o igrama od sada se i službeno smatra mentalnom bolešću.

Prema CNN-u, poremećaj mentalnog zdravlja, službenog naziva „poremećaj igranja“ (gaming disorder) uključit će se u 11. izdanje Međunarodne klasifikacije bolesti, koja će biti objavljena u ponedjeljak, a na temelju čega će liječnici u svim državama moći dijagnosticirati te liječiti taj poremećaj.

U slučaju da su otkrivena tri sljedeća simptoma, dotični pojedinac vjerojatno pati od poremećaja igranja:

  1. Igranje igara kao aktivnost za igrača ima prednost nad svim drugim stvarima.
  2. Ponašanje igrača se mijenja, vanjski svijet za njega više ne postoji.
  3. Dugoročno gledano, obiteljski i društveni život svakog igrača postaje sve gori.

Važno je istaknuti da osobe koje provode sate sjedeći pred računalom igrajući igre ne moraju nužno biti ovisnici. U tom kontekstu, Apple je razvio tri nove funkcije iOS-a 12 koje će ograničiti pretjeranu uporabu iPhonea:

Izvor: 9to5mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!