imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Ovako prava Generacija Z spašava živote

Ovako prava Generacija Z spašava živote


Četverogodišnji dječak nazvao je hitnu pomoć kada mu se majka onesvijestila. Ali, nije to napravio na uobičajen način, nego uz pomoć Siri.

Generacija Z također se naziva digitalna generacija (“digital natives”), a riječ je o ljudima koji su rođeni nakon 1996. godine, te je tehnologija oduvijek bila dio njihovog života. Iako se to čini pomalo neshvatljivo, ova priča će vam pomoći da shvatite što ova fraza znači u stvarnosti.

Ovako prava Generacija Z spašava živote

Kada biste trebali zvati hitnu pomoć, vjerojatno biste uzeli telefon i nazvali broj koji znate još od djetinjstva. Nakon što biste rekli dispečeru gdje se nesreća dogodila, vjerojatno biste strpljivo čekali vozilo hitne pomoći.

Majka četverogodišnjeg Romana, s kojim živi u Engleskoj, izgubila je svijest. Na sreću, mladić je odmah znao što treba učiniti, te je nazvao policiju. Točnije: uhvatio je ruku svoje majke, otključao telefon njezin otiskom prsta, aktivirao Siri i tražio pomoć. Siri je zatim kontaktirala policiju. Dijalog s policijom objavljen je na Youtubue, a u njemu se čuje kako je dječak sasvim miran i na kraju uspije uvjeriti dispečera kako je riječ o hitnom slučaju, koji je isprva mislio kako je riječ o slučajnom pozivu.

Vozilo hitne pomoći stiglo je 13 minuta nakon poziva, a zaista su pronašli majku dječaka u nesvijesnom stanju. Na sreću, majka se oporavila bez ozbiljnijih posljedica. Puštena je kući svom sinu nakon nekoliko dana u bolnici. Roman će vjerojatno biti zvijezda njihovog doma neko vrijeme. To se zove sretan kraj!

Jedan kratak podsjetnik za sve: iako je Roman pametno iskoristio otisak prsta svoje majke kako bi otključao telefon, nije to morao napraviti. Moguće je zvati pomoć bez otključavanja uređaja ako pritisnete “Emergency” opciju u donjem lijevom kutu zaključanog zaslona. U slučaju Apple Watcha, držite gumb na strani dok se ne pojavi Emergency opcija. Povlačenje ove opcije rezultirat će pozivom prema hitnim službama.

Izvor: Apple Insider

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!