imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ovako će funkcionirati upravljanje baterijom u iOS-u 11.3


Uspjeli su! U Appleu su napravili sve što su nam obećali te stvorili prilagodljivu samo-uravnotežujuću tehnologiju koju nitko ne može osporiti. Objavljena je nova beta verzija iOS-a 11.3, s brojnim novim značajkama za upravljanje baterijom.

Apple je objavio vrlo detaljno izvješće o ovoj temi na svojoj stranici za podršku. Evo sažetka najvažnijih točaka:

  • ova je funkcija dostupna samo u beta verziji, pa su moguće poneke greške;
  • funkciju možete pronaći u izborniku Postavke > Baterija > Zdravlje baterije (Beta);
  • takozvana značajka upravljanja performansama bit će zadužena za usporavanje rada baterije;
  • kada se objavi službena verzija iOS-a 11.3, ova će značajka po zadanim postavkama biti isključena;
  • međutim, nakon prvog neočekivanog isključivanja automatski će se uključiti;
  • zahvaljujući naprednijem softveru i hardveru iPhonea 8, iPhonea 8 Plus i iPhonea X, njezin će učinak biti manje značajan;
  • uključen je i izbornik Maksimalnog kapaciteta;
  • on će pokazivati trenutni kapacitet baterije u odnosu na izvorno stanje;
  • iOS će vas obavijestiti kada ćete trebati zamijeniti bateriju;
  • ondje ćete moći provjeriti status upravljanja performansama te isključiti tu opciju.

A sada malo više detalja Appleovim riječima.

Problem

U slučaju niske napunjenosti baterije, veće kemijske starosti ili nižih temperatura, veća je vjerojatnost da će korisnici doživjeti neočekivano isključivanje uređaja. U ekstremnim slučajevima, uređaj se može češće isključivati, zbog čega postaje nepouzdan ili neupotrebljiv.

Na modelima iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7 i iPhone 7 Plus, iOS dinamički upravlja vršnim performansama da bi se spriječilo neočekivano isključivanje uređaja te da bi se iPhone uređaj i dalje mogao koristiti. Ta je značajka upravljanja performansama specifična za iPhone i ne odnosi se na druge Appleove proizvode.

Ta značajka funkcionira tako što prati temperaturu uređaja, stanje napunjenosti baterije i njezinu impedanciju. Na temelju tih varijabli, iOS po potrebi dinamično upravlja maksimalnim performansama nekih komponenti sustava, primjerice CPU-om i grafičkim procesorom, kako bi spriječio neočekivano isključivanje. Posljedično, radna opterećenja uređaja automatski će se uskladiti, te tako omogućiti ravnomjerniju distribuciju zadataka sustava, umjesto većih i češćih vrhunaca performansi odjednom. U nekim slučajevima, korisnik možda neće primijetiti nikakve razlike u svakodnevnim performansama uređaja. Razina uočene promjene ovisi o tome kolika je razina upravljanja performansama potrebna za određeni uređaj.

Pri niskoj napunjenosti baterije i nižim temperaturama, promjene upravljanja performansama privremene su. U slučaju da je baterija uređaja kemijski dovoljno ostarjela, promjene upravljanja performansama mogu biti trajnije.

Razlog je u tome što su sve punjive baterije potrošne komponente i imaju ograničen radni vijek, pa ih s vremenom treba zamijeniti. Ako se to odnosi na vas i želite poboljšati performanse svojeg uređaja, zamjena baterije može pomoći.

Upravljanje performansama

iOS 11.3 poboljšava značajku upravljanja performansama tako da redovito procjenjuje razinu upravljanja performansama potrebnu za izbjegavanje neočekivanog isključivanja. Ako stanje baterije može podržavati uočene potrebe za vršnom snagom, opseg upravljanja performansama smanjuje se. U slučaju ponovnog neočekivanog isključivanja upravljanje performansama povećava se. Ta se procjena vrši stalno, čime se omogućuje prilagodljivije upravljanje performansama.

Kako se stanje baterije pogoršava, smanjuje se i njezina mogućnost vršnih performansi. Na zaslonu Zdravlje baterije nalazi se odjeljak za mogućnost vršnih performansi, u kojem se mogu prikazati sljedeće poruke:

Maksimalni kapacitet

Zaslon Zdravlje baterije donosi informacije o maksimalnom kapacitetu baterije te mogućnosti vršnih performansi.

Maksimalnim kapacitetom baterije mjeri se kapacitet baterije uređaja u odnosu na njezino stanje kada je bila nova. Prilikom prve aktivacije, baterije imaju kapacitet od 100%, ali s kemijskim starenjem ta se vrijednost smanjuje, što može dovesti do skraćivanja vremena upotrebe između dva punjenja.

Normalna baterija dizajnirana je tako da zadrži do 80% izvornog kapaciteta nakon 500 potpunih ciklusa punjenja u normalnim uvjetima rada.

Izvor: Apple

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!