imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ovaj vijak je savršen primjer zašto u SAD-u nema Appleove tvornice


Iako aktualni američki predsjednik svim silama želi vratiti Appleov proizvodni odjel „kući“, takvo što jednostavno je nemoguće. Priča o vijku iz Maca Pro savršeno objašnjava zašto.

Prije otprilike tri godine, američki predsjednik Donald Trump rekao je sljedeće:

Imamo nevjerojatne ljude u ovoj državi: pametne, bistre, pune energije, nevjerojatni su. Rekao sam da želim Ameriku ponovno učiniti velikom, i zbilja mislim da s time sada možemo i početi… učinit ćemo da Amerika proizvodi svoja računala i svoje stvari u ovoj državi, a ne u drugim zemljama.

Tada su brojni stručnjaci analizirali tu ideju iz gospodarskog, logističkog i drugih aspekata, te istraživali koje su moguće posljedice ako Apple svoja računala proizvodi u SAD-u. Ali, prošle su tri godine, a Apple i dalje ima postrojenja u Kini.

Sada je New York Times iskopao priču o malenom vijku koji je savršeno objašnjava zašto Appleovi proizvodi nikada neće imati oznaku „Assembled in USA“.

Godine 2012., Appleov čelnik Tim Cook najavio je da će se Macovi Pro od sada proizvoditi u SAD-u. Naravno, zavladalo je opće oduševljenje. Napokon će jedna tvrtka koja utjelovljuje američki poduzetnički duh proizvoditi svoj proizvod u domovini. Nova radna mjesta za Amerikance! Fantastično!

U teksaškom gradu Austinu izgrađeno je postrojenje i sve je bilo spremno za masovnu proizvodnju. Međutim, sastavljanje Maca Pro zahtijeva posebnu vrstu vijaka. Iako u Teksasu postoje ogromne tvornice, proizvodnja vijaka nije im jača strana – nisu mogli proizvesti dovoljne količine.

Napokon su pronašli tvrtku koja će moći proizvoditi 1000 vijaka dnevno te slati isporuke od 28.000 komada. Ali to je bilo daleko od realnih potreba proizvodnje. A da ni ne spominjemo da nisu bili savršeno oblikovani.

Štoviše, tih 28.000 vijaka – koje je izradila radiona s 20 zaposlenika – Appleu je dostavio vlasnik te tvrtke osobno, u svom Lexusu. U 22 navrata.

Nakon mjeseci muke, Apple je odlučio te vijke naručiti iz Kine, odakle su stigli na vrijeme i bili savršene kvalitete. Dakle, masovna je proizvodnja napokon mogla početi. Pouka je jednostavna: kada je u pitanju obim proizvodnje, ne možete se natjecati s Kinom. Dok se to ne promijeni, naprosto je neisplativo preseliti proizvodnju u SAD.

A zašto je taj vijak toliko važan? Ima jedna poučna pjesmica:

Zbog jednog vijka, potkova je izgubljena.
Zbog jedne potkove, konj je izgubljen.
Zbog jednog konja, jahač je izgubljen.
Zbog jednog jahača, poruka je izgubljena.
Zbog jedne poruke, bitka je izgubljena.
Zbog jedne bitke, kraljevstvo je izgubljeno.
A sve zbog jednog čavla za konjsku potkovu.

Također, zanimljivo je da je ideja da se proizvodnja preseli u Kinu došla upravo od Tima Cooka, prije oko 15 godina. Tada nije bio na čelu tvrtke, nego je odgovarao Steveu Jobsu. Pa, ideja mu nije bila loša…

Izvor: The New York Times

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!