imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Osnovna pravila punjenja iPhonea


Budući da je punjenje vašeg telefona dnevna rutina, u izvanrednim situacijama uređaj se puni sporije nego inače. Koji je razlog sporog punjenja?

Kao posljedicu revolucije pametnih telefona, pokupili smo navike poput zakazivanja poruka, znanja o korištenu filtera na Instagramu i dnevnog punjenja baterije. Posljednje se odnosi na sve, budući da se danas ne smatra navikom nego rutinom. Osobno, nisam usredotočen na punjenje baterije cijelo vrijeme, već automatski koristim kabel u različitim dijelovima dana, čak i kada to nije potrebno.

Ova rutina pruža jednu prednost; možete provjeriti puni li se vaš telefon brzo ili sporo. Procjenjuje se da iPhone uređajima treba između 2,5 i 3 sata punjenja s odgovarajućim kablom, ovisno o modelu. Metoda punjenja nije konstantna, jer litij-ionske baterije ne vole kada ih ispraznite do kraja ili pak previše napunite. Dakle, kada dosegnu razinu napunjenosti od 80%, punjenje se usporava.

Sukladno time, u ovom rasponu, trenutna potrošnja je sporija. Kapacitet Appleovog klasičnog punjača je 5W s 1 Amp intenzitetom struje. Ako smatrate da je to presporo, možete puniti vaš iPhone s 12W 2.4 Amp iPad Power Adapterom ili čak s novim punjačem za MacBook. Iako servisi tvrde kako je to štetno za iPhone uređaje, ovu metodu je službeno potvrdio i Apple.

Naravno, ako i dalje smatrate da je punjenje presporo, ne morate žuriti u trgovinu kako bi kupili punjač za iPad, sve što trebate učiniti jest isključiti druge faktore koji bi mogli usporavati punjenje. Logično, prvo biste trebali pregledati punjač, jer kod lažnih punjača punjenje nije samo sporije, već može i naštetiti vašem uređaju.

U slučaju da nemate Appleov originalni Power Adapter, svoj uređaj možete puniti i putem USB priključka na vašem računalu. Korištenje Lightning Docka je najprikladnije rješenje tijekom rada, pogotovo ako imate na umu da će zastarjeli USB 2.0 standard osigurati sporije punjenje, dok će 3.1 ili drugi Thunderbolt 3 standardi osigurati brže punjenje.

Nemojte zaboraviti ni na kabele, jer ako se Lightning kabel čini oštećenim na prvi pogled, to bi moglo uzrokovati sporije punjenje. U tom smislu, lažni kabeli također uzrokuju slične probleme. Diskoloracija na kraju Lightning kabla ukazuje na kontaminaciju. Ako pronađete nešto poput toga na vašem Lightning kabelu, provjerite i priključak.

S ljetom koje se brzo približava, vruće vrijeme također može biti štetno za brzo punjenje. Temperature od 30-40°C zagrijavaju vaš telefon. Baterije ne podnose ekstremne temperature najbolje, a visoka temperatura ih čak i uništava. Budući da punjenje otpušta toplinu, loša je ideja puniti vaš iPhone na upravljačkoj ploči vašeg automobila tijekom ljetnih mjeseci.

Srećom, inženjeri u Appleu su razmišljali o ovoj situaciji, pa ako priključite kabel u upaljač za cigarete, telefon će pokazati puni li se ili ne. U pregrijanom stanju, punjenje se automatski zaustavlja. Istrošena baterija ubrzo postaje potpuno prazna.

Sve u svemu, ako želite puniti vaš telefon na najbrži i najsigurniji način ikada, zaboravite na lažne punjače, brinite se o čistoći Lightning kabela i priključaka i zaštitite uređaj od pregrijavanja. Telefon će ostati u dobrom stanju i moći ćete ga lako prodati kasnije, ako to poželite.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!