imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Budućnost je ovdje!

Apple je predstavio iPhone X

Koje to iPade sada imamo?


Nadogradnja predstavljena na WWDC-u nije jedina kojom je Apple malo uzburkao stvari u proizvodnom sektoru tableta: istu su stvar napravili i prije nekoliko mjeseci, ali potiho. U ovom ćemo članku pokušati malo raščistiti situaciju, tako da svi znaju što sve postojeća paleta iPada uključuje.

Apple ima tendenciju brljati kada je u pitanju davanje naziva proizvodima. Samo se sjetite Apple Watcha, koji je zapravo druga generacija pametnih satova, premda mu u nazivu jasno piše „Serija 1“. Osim njega, imamo i uistinu prvi Apple Watch, za kojeg sada jedino možemo reći da predstavlja nultu seriju, te onaj najnapredniji, iz Serije 2.

Paleta iPada prošla je veliko preoblikovanje tijekom nekoliko prošlih mjeseci, pa se mogu naći i godinama stari modeli, ali i neki relativno novi. U želji da malo raščistimo stvari, napravili smo popis modela koji su trenutno u ponudi.

iPad Pro

Počnimo s grupom koja je prošla najviše izmjena, iPad Pro vrhunskih performansi s podrškom za Apple Pencil. Najveća promjena u ovoj ponudi jest to da je Apple povukao 9,7-inčni iPad Pro, te na WWDC-u predstavio onaj od 10,5 inča. Ta dva modela fizički su gotovo jednake veličine, ali noviji model ima veći ekran zbog tanjeg okvira.

01_so_what_ipads_do_we_have_now

Taj se model može smatrati najnaprednijim u ovoj kategoriji. Njegova najznačajnija nadogradnja vjerojatno je zaslon s brzinom osvježavanja od 120 Hz, te A10X procesor sa šest jezgri te 12-jezgrenim GPU-om. Tom kombinacijom, performanse procesora bolje su 30%, a grafička brzina veća je za 40% u odnosu na prethodni model – koji također nije bio nimalo slab. Osim toga, imamo i stražnju 4K kameru od 12 MP-a sa stabilizacijom fotografija, prednju HD kameru od 7 MP-a, te Apple Pencil s brzinom reakcije od 20 milisekundi zahvaljujući tehnologiji ProMotion.

Ako vam treba veći zaslon, možete odabrati iPad Pro od 12,9 inča, koji je također dobio sve nove nadogradnje osim tanjeg okvira. I ovaj model ima novi procesor te GPU, kamera je također odlična, a nećete se trebati odreći ni ProMotiona. U principu, sve se svodi na pitanje koliko veliki ekran trebate.

02_so_what_ipads_do_we_have_now

iPad

Novi model jednostavno se zove iPad (zamijenio je prethodnu Air seriju), a predstavljen je krajem ožujka. Radi se o veoma zanimljivoj nadogradnji. S jedne strane, Apple je smanjio cijene i popravio brojne specifikacije. Međutim, zaslon je mrvicu lošiji, a sam uređaj malo se povećao.

Prethodni A8X procesor zamijenjen je modelom A9. Zaslon je i dalje veličine 9,7 inča te još uvijek ne podržava Apple Pencil. Kapacitet baterije također je ostao jednak, a i kamere su iste: stražnja od 8 MP-a, a prednja od 1,2 MP-a. Ali samo se kućište povećalo sa 6,1 mm na 7,5 mm.

Radi se o odličnom proizvodu za pristojnu cijenu (vjerojatno se radi o najboljem omjeru unutar ove kategorije uređaja), koji ima neka ograničenja. Preporučujemo ga svima koji traže dobar i pouzdan tablet, koji bi im služio kao multimedijalni, a ne radni uređaj.

03_so_what_ipads_do_we_have_now

iPad mini

I stigli smo do uređaja kojeg možemo smatrati najviše zastarjelim, iPad minija 4. Apple je predstavio ovaj proizvod u jesen 2015., pa njegov hardver i nije baš suvremen: ipak, ovo je prilično dobar uređaj (i jedini s manjim ekranom).

Što se tiče hardvera, iPad mini 4 ima A8 procesor te M8 koprocesor za detekciju pokreta. Ekran je velik samo 7,9 inča, ali s gustoćom piksela od 326 ppi-ja, što je daleko bolje od svih prethodno opisnih modela i njihovih 264 ppi-ja. Kamere su poput onih u iPadu – prednja od 8 MP, a stražnja od 1,2 MP – baterija je prilično izdržljiva, a cijena je odlična. Ako ste tražili nešto ove veličine, neka vas ne brine pomalo zastario hardver jer će iPad mini 4 moći održati korak s konkurencijom.

04_so_what_ipads_do_we_have_now

Ukratko, ovo su tri kategorije trenutno dostupnih Appleovih tableta. Imamo Mini 4 s malim ekranom, standardni iPad s malo većim ekranom, te Pro tablet, koji će biti koristan svima koji koriste Apple Pencil te zahtijevaju uređaj snažnijih performansi. Bez obzira na to koji model odabrali, nemojte zaboraviti da su tableti definitivni pobjednici najnovije iOS 11 nadogradnje.

Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.