Oko 187 tisuća aplikacija neće biti kompatibilno s iOS 11

Oko 187 tisuća aplikacija neće biti kompatibilno s iOS 11

#Vijesti
2017. 03. 16.
Potpun prijelaz na 64-bitni sustav značit će kraj za puno aplikacija. Neke aplikacije nisu spremna za ovu promjenu, koja bi mogla doći s novom velikom nadogradnjom iOS operativnog sustava.

Apple je uveo 64-bitni procesor prvi puta na iPhone 5s model 2013. godine. Četiri godine kasnije, 64-bitni sustav je postao standard. To je razlog zbog kojeg ne možete staviti novu aplikaciju koja nema podršku za 64-bitni sustav još od veljače 2015. godine, dok nadogradnju koja podržava takav sustav nije moguće dodati od lipnja 2015. godine.

Apple je dao developerima dovoljno vremena za prilagodbu, jer je App Store još uvijek podržava 32-bitne aplikacije. Ali, ako otvarate ovakvu aplikaciju s iOS 9 sustavom, dobijete poruku upozorenja da vam aplikacija može usporiti sustav. Poruka je još ozbiljnija na iOS 10.3 beta sustavu: upozorava vas kako iOS uskoro neće podržavati 32-bitne aplikacije.

Oko 187 tisuća aplikacija neće biti kompatibilno s iOS 11

Analitička tvrtka Sensor Tower izvukla je zaključak kako bi prekretnica mogao biti iOS 11. Zaključili su kako bi podrška za 32-bitne aplikacije izostala s novog sustava, a od tada bi samo 64-bitne aplikacije radile na uređajima. Predstavljanje novog iOS-a je vrlo blizu: developeri će sve znati na WWDC-u, koji će se održati od 5. do 9. lipnja. Zato je vrlo realistično da nas Apple upozorava na nadolazeće promjene s porukom na iOS 10.3 sustavu.

Sensor Tower je izračunao broj aplikacija koje nećete moći koristiti zbog ove promjene. Prema njihovim rezultatima, barem 8% aplikacija će biti odbačeno, što znači oko 187 tisuća aplikacija. Dodali su kako će prave brojke vjerojatno biti još veće, jer imaju samo podatke o aplikacijama koje su dodane u App Store prije izlaska iPhonea 5s 2013. godine, te nisu nadograđivane od tada.

Oko 187 tisuća aplikacija neće biti kompatibilno s iOS 11

Ako vas iOS ne upozorava da koristite 32-bitne aplikacije, vjerojatno nećete ni primijetiti promjenu. Nije riječ o velikom problemu, jer većina aplikacija koje neće raditi na novom sustavu već dugo nije nadograđivana na App Storeu.

Izvor: Apple Insider

Komentiraj