imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Objavljena treća javna beta verzija iOS-a 11.1


Ponovno su uspjeli riješiti neke pogreške koje su korisnike iOS-a 11 dovodile do ludila. Međutim, neke nove pogreške su se uspjele ušuljati pored onih ispravljenih, i neke od njih su prilično ozbiljne.

iOS 11 sadrži mnoštvo novih značajki, uključujući novi sustav datoteka, Drag & Drop, sučelje za multitasking, prilagodljivi Kontrolni Centar, te Dock za iPad. Mi smo vam već počeli davati neke savjete za korištenje novog sustava. Pisali smo o 20 skrivenih funkcija na koje možda ne biste sami naišli, o prednostima i manama čiste instalacijenovom dizajnu Obavijesnog Centranovim opcijama Kontrolnog Centra te tipkovnici za jednu ruku. Ako još niste pročitali te članke, savjetujemo vam da barem bacite oko na njih.

Ne prepuštaju ništa šansi s javnim izdanjem iOS-a 11.1, te su sada objavili treću beta verziju. Čini se da će 11.1 biti “popravit će svaki problem” ažuriranje kada bude gotovo, budući da su čak i uz ovu beta verziju, Appleovi zaposlenici ‘zgnječili’ još više neugodnih pogrešaka. Iako će im trebati više beta verzija u budućnosti jer su u sustavu ostale neke prilično ozbiljne pogreške. Međutim, započnimo s dobrim stvarima.

  • Prvo i osnovno, konačno su uspjeli popraviti zaostajanje 3D Toucha. Bilo je zaista živcirajuće, ali srećom sada je nestalo.
  • Haptic Feedback (mala vibracija) se vratio kada upišete krivu lozinku na Zaključnom zaslonu.
  • Uspjeli su osigurati zaštitu od napada na backdooru WPA2 WiFi standarda. Ako ne znate o čemu je ovdje riječ: u proteklih nekoliko dana, izbio je ogroman skandal kada se ispostavilo da je najrašireniji WPA2 protokol (WiFi Protected Access II) koji se koristio u proteklih 10 godina ranjiv. Toliko ranjiv da su ljudi mogli “pratiti” cijeli podatkovni promet koji prolazi, a napadači bi lako mogli instalirati bilo koje programe na računalo žrtve.
  • I naravno, neke nove značajke ‘ispod haube’ i manji facelifting.

Iako je ovo u biti ažuriranje s kojim bi trebali ispraviti pogreške, uspjeli su ostaviti neke prilično ozbiljne probleme, možemo reći čak i ranjivosti u sustavu. Jedan takav primjer zamrzava vaš telefon sa Zaključnog zaslona i toliko je loše da morate prisiliti ponovno pokretanje. Drugi problem koji je još gori izaziva potpuno K.O zamrzavanje. Toliko loše da čak ni Hard Reset ne pomaže, tako da izgleda da ćete morati pričekati dok se baterija potpuno ne isprazni kako biste ponovno mogli koristiti telefon. Čestitamo.

Treća beta verzija iOS-a 11.1 je dostupna i programerima i javnim korisnicima.

Premda ovo ažuriranje ne bi trebalo uzrokovati bilo kakav gubitak podataka, učinite si uslugu i ne igrajte se s vatrom. Napravite sigurnosnu kopiju svih podataka na vašem iPhoneu ili iPadu. Sve svoje podatke možete pohraniti na vaš iCloud račun ili vaše računalo uz pomoć iTunesa. Oni marljiviji mogu napraviti i jedno i drugo.

iOS 11.1 dostupan je za sljedeće uređaje:  iPhone 5s, iPhone 6, iPhone 6 Plus, iPhone 6s, iPhone 6s Plus, iPhone SE, iPhone 7, iPhone 7 Plus, iPhone 8, iPhone 8 Plus, iPad 5. generacije, iPad Air, iPad Air 2, iPad mini 2, iPad mini 3, iPad mini 4, iPad Pro 9.7″, iPad Pro 12.9″, iPod touch 6. generacije

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!