imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Objavljen Android 8.0 Oreo!


Android je dobio novu veliku nadogradnju, na sasvim novu verziju. Kao i obično, nadogradnja je donijela veliki izbor novih značajki za korisnike. Neke od njih možda su poznate nama, korisnicima Applea, iz iOS-a, dok ima i nekih značajki koje bismo i mi voljeli vidjeli na iPhoneima.

Kako bismo vama, našim čitateljima, dali pregled svih informacija, trudimo se izvještavati o svim važnim događajima unutar svijeta tehnologije, pa i o onima koji se ne tiču Applea, a za koje smatramo da bi vam bili zanimljivi. Tako smo, primjerice, pisali o najzanimljivijim najavama s Google I/O-a. Naravno, velika nadogradnja Androida nešto je što ne možemo zaobići, pa vam donosimo pregled najvažnijih novih značajki Androida 8.0.

  • Prilikom stvaranja ovog sustava, stavili su veliki naglasak na sigurnosti: Android navodno nikada nije bio ovako siguran.
  • Donekle su popravili upravljanje memorijom te ograničili potrošnju energije na pozadinske aplikacije: time se – navodno – prilično odužilo trajanje baterije.
  • Od sada će se nove obavijesti označavati malenom točkom na ikoni aplikacija, a moći ćete ih pregledavati bez otvaranja same aplikacije. Još je uzbudljivije to što će ikone imati animaciju koja će se aktivirati kada je pritisnemo.
  • Slika-u-slici, opcija koja je opisana svojim imenom: možete gledati video u malenom prozoru dok aplikacija za dopisivanje radi.
  • Sustav će moći pohranjivati lozinke te ih automatski upisivati kada ga se to zatraži.
  • Još jedna zanimljiva opcija jest mogućnost isprobavanja aplikacija preko preglednika, i to prije instalacije. Tako ćete moći provjeriti jesu li aplikacije koje želite instalirati pouzdane.
  • Nemojte misliti da samo mi, Appleovi korisnici, dobivamo najbolje – i Android Oreo sada ima 60 novih emotikona!

Moramo priznati da su odabrali savršen trenutak za lansiranje: novi je sustav ugledao svjetlost dana istovremeno kada je pomrčina sunca prešla preko Sjeverne Amerike. Jedino je upitno koliko će se brzo sustav širiti. Prethodna verzija, 7.0 Nougat, radila je na samo 13,5% uređaja (prema podacima od 8. kolovoza). Ova najnovija verzija za početak će biti dostupna na Google Pixelu, ali Oreo je navodno stvoren tako da proizvođači mogu relativno brzo stvoriti vlastite verzije.

Izvor: android.com

Ako želite prijeći s Androida na iPhone, dovoljno je da odradite ovih sedam koraka za što uspješniju i lakšu tranziciju.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!