imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Obavezno ažurirajte macOS!


Mnogi bi htjeli pronaći slabosti u Intelovim procesorima. Na žalost, nekima to prečesto i uspije. Prije godinu dana otkrivene su slabosti koje su omogućivale virusima poput Meltdowna i Spectrea da pristupe osobnim podacima poput lozinki, enkripcijskih ključeva i drugih osjetljivih informacija.

Najnoviji napadač zove se ZombieLoad, a sadrži četiri moćna virusa. Ime mu sve govori: pretrpava procesor tolikom količinom podataka da se mora aktivirati mikrokod kako bi se spriječilo rušenje sustava. Aplikacije inače ne mogu pristupiti zaštićenim podacima, ali ovaj virus ukida ta ograničenja te otvara put osjetljivim podacima poput onih navedenih u uvodu.

Kao u slučaju Meltdowna i Spectrea, ovaj virus utječe na brojne uređaje, gotovo sve iz 2011. koji imaju Intelove procesore. Tu se uključuju: Intel Xeon, Intel Broadwell, Sandy Bridge, Skylake, Haswell, Kaby Lake, Coffee Lake, Whiskey Lake i Cascade Lake čipovi, te Atom i Knight procesori. Dakle, nisu pogođeni samo Macovi nego i PC računala. Štoviše, čak i virtualna računala.

Dobra vijest je da još nema vijesti o napadima, a ažuriranje macOS Mojave 10.15.5 donosi popravak te greške. Kada ažurirate sustav, zaštitit ćete se od napada. Ne predviđaju se značajniji gubici u performansama, pa se ažuriranje preporučuje svima, čak i onima koji još uvijek imaju Sierru i High Sierru.

Ukratko: pojavile su se nove vijesti o virusima u Intelovim procesorima, ali ako ažurirate sustav, zaštitit ćete se od mogućih napada. To je još jedan poticaj da Apple proizvodi svoje procesore.

Premda ova nadogradnja ne bi trebala uzrokovati gubitak podataka, radije učinite uslugu samima sebi te se ne igrajte s vatrom. Napravite sigurnosnu kopiju svih podataka s Maca. Sve podatke možete pohraniti na svoj iCloud račun, ili naprviti backup pomoću Timemachinea. Oni marljiviji mogu napraviti i jedno i drugo.

Izvori: TechChrunch, zombieloadattack.com

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!