imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

O Appleovom namjernom usporavanju iPhonea


Definitivno se ne radi o teoriji zavjere ili planiranom zastarijevanju. Apple ima svoje dobre razloge, a paradoksalna činjenica jest da su prilikom donošenja ove odluke prvenstveno mislili na korisnost. Evo odgovora na jednu od najvrućih tema proteklih dana.

Ovoga tjedna portale o tehnologiji, blogove, Reddit i Twitter preplavile su vijesti o otkriću da iPhone sa starenjem postaje sve sporiji. Premda se taj proces čisti sasvim prirodnim, neki su korisnici posumnjali da se u pozadini kriju neke ne baš plemenite namjere. Na kraju se ispostavilo da postoji snažna veza između života baterije i iPhoneovih performansi.

Kao što to obično biva kada je u pitanju Apple, sve se pretvorilo u skandal. Mnogi su optužili Cupertino da se radi o triku kojim bi se prisililo korisnike da kupuje nove uređaje. Situacija je toliko eskalirala da Apple više nije mogao stajati po strani te su odlučili sve razjasniti.

Glavne točke:

  • Žele nam pružiti najbolje moguće korisničko iskustvo.
  • To omogućuju dvije stvari: performanse i život baterije.
  • Izvedba litijsko-ionske baterije slabi u hladnim vremenskim uvjetima, kada je slabo napunjena te kako stari.
  • To može rezultirati naglim gašenjima.
  • Što, pak, vodi lošem korisničkom iskustvu.
  • Rješenje: performanse uređaja moraju se regulirati s obzirom na stanje baterije.
  • Čak i ako to znači da performanse moraju biti slabije kako bi se spriječila neočekivana gašenja.
  • Rezultat: sporiji iPhone koji se ne gasi svakih sat vremena.

Svako treba sam odlučiti smatra li to boljim rješenjem od brzog iPhonea koji se stalno gasi. Appleova odluka zapravo ima smisla. Gotovo nema načina da spriječe takvo ponašanje litijsko-ionskih baterija. S obzirom na to da je ta baterijska tehnologija trenutno jedina na tržištu mobilnih telefona, moramo se suočiti i s njezinim nedostacima. Uostalom, isto se događa svima, ne samo Appleu.

Drugo je pitanje zašto se o tome nije otvoreno govorilo korisnicima. Cijeli se problem može vrlo lako riješiti: samo treba zamijeniti bateriju. Tako su izvorne performanse odmah povraćene.

Ovaj se fenomen prvenstveno odnosio na iPhone 6, 6s te SE modele (i Plus verziju), a nakon iOS-a 11.2, popisu je dodan i iPhone 7. Na kraju izjave, Apple je rekao da će isto nastaviti raditi i u budućnosti.

U zaključku, da, Apple je vjerojatno sve trebao objasniti ranije, ali neosporno je da se oko cijele stvari podiglo previše prašine. Dok god baterije budu ovako radile, morat ćemo se boriti s ovim fenomenom – pretpostavljamo da bi svi radije koristili svoj sporiji, ali funkcionalan mobitel nego se borili s konstantnim gašenjem onog brzoga.

Izvor: 9to5mac

iPhone XR

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!