imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Novi MacBook automatski isključuje mikrofon kad je zatvoren


Upravo je otkrivena jedna od novih sigurnosnih značajki čipa T2, jer je Apple detaljno zabilježio sve značajke privatnosti novog MacBooka Air. Ukratko, zabranjuje neautoriziranim osobama ili aplikacijama da prisluškuju vaše razgovore.

Na mnogim laptopima možete vidjeti zbilja nimalo elegantna rješenja za pokrivanje kamere. Flasteri, post-it papirići i izolir traka neki su od najčešćih opcija. Međutim, upravo je to razlog zašto je LED svjetlo ugrađeno u računala – povezano je na isti strujni krug kao i kamera, pa se pali istovremeno s uključivanjem kamere, upozoravajući vas da je kamera uključena.

Međutim, zanimljivo je kako se nitko ne trudi isključiti ili onesposobiti mikrofon, iako nas je politika do sada naučila da uz kompromitirajuće video snimke postoje i kompromitirajuće audio snimke. Samo zamislite koliko osjetljivih informacija može biti izrečeno ispred računala koje je uključeno cijeli dan. Pa, ispostavilo se da je Apple pomno razmišljao o tom problemu prilikom razvijanja čipa T2.

Naime, u dokumentaciji o novom Retina MacBooku Air možete pročitati sve o značajkama privatnosti koje podržava taj čip. Tako se mikrofon fizički isključuje kada korisnik zatvori računalo. Također, ni jedan program ne može se probiti tim putem.

„Ovo je isključivanje vezano isključivo za hardver, čime se sprječava da bilo koji softver – čak i s korijenskim ili kernelskim ovlastima u macOS-u, ili pak softver na čipu T2 – aktivira mikrofon dok je računalo zatvoreno“, istaknuto je u uputama.

Apple je također dodao da se kamera ne isključuje na hardverskoj razini jer je njezino vidno polje potpuno prekriveno kada je računalo zatvoreno. Navodno je ova sigurnosna značajka prisutna u svakom uređaju s T2 čipom.

Izvor: The Hacker News

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!