imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Novi iPhonei možda neće imati usjek


Korejski ET News podijelio je dobre vijesti na Twitteru – barem za one kojima usjek na iPhoneu X nikako nije sjeo. Prvo bi ga mogli smanjiti, a potom i u potpunosti ukloniti.

Vjerujem da se svi možemo složiti kako je lice iPhonea X podijelilo javnost. Nekima se novi izgled s usjekom jako sviđa jer uređaj čini jedinstvenim; drugi, pak, smatraju da se radi o ozbiljnom dizajnerskom gafu Jonyja Ivea. Mi nećemo glumiti suce, pogotovo uzevši u obzir činjenicu da su proizvođači Androida počeli razmišljati o uvođenju tog detalja na svoje uređaje, i to ne samo kineske tvrtke koje izrađuju jeftine kopije, nego i ozbiljna imena poput Asusa, LG-ja i Huaweija.

Ne želim ulaziti u raspravu o tome je li to bila pametna odluka. Samo se možemo složiti da će se usjek s vremenom pojaviti i na nekim drugim uređajima, bez obzira na to što se ne radi o elementu dizajna, nego nužnosti zbog razmještaja senzora. Apple se usudio igrati na veliko i uvesti Face ID. Sada kada je šok prošao, a dojmovi su se slegnuli, i drugi proizvođači mogu zaigrati na tu kartu bez prevelikih rizika.

Stoga u pitanju nije sam usjek, nego njegova veličina. U članku na Vergeu, The Clone Wars: iPhone X copycats battle for notch supremacy (Ratovi klonova: imitatori iPhonea X bore se tko ima bolji usjek), novinari su analizirali trenutnu situaciju. Prema njihovom mišljenju, vodit će se bitka oko toga tko će napraviti što manji usjek narednih nekoliko mjeseci/godina. Zadnja faza bio bi cjelovit zaslon bez okvira. Međutim, trenutno nijedan proizvođač ne može napraviti takav uređaj – čak ni Samsung.

Jedino što možemo očekivati jest postupno smanjivanje usjeka. To su potvrdili s korejskog portala ET News, prenoseći insajderske informacije da će usjek na ovogodišnjem iPhoneu biti tanji.

Ove jeseni, Apple planira lansirati dva modela s OLED zaslonom i model s LCD zaslonom. Priča se da će OLED modeli biti dostupni u veličini od 5,85 inča te 6,46 inča, dok će model s LCD-om biti veličine 6,04 inča. Sva tri modela imat će Face ID funkciju, a kolaju glasine da će dizajn zaslona biti bez okvira te s manjim usjekom.

Ovo bi mogla biti kratkoročna strategija. Kada su u pitanju dugoročni planovi, cilj je da se do 2019. godine u potpunosti eliminira usjek sa senzorima.

Apple je odlučio odbaciti dizajn s usjekom počevši s modelima koji će biti lansirani 2019. godine, a trenutno su u pregovorima s odgovarajućim tvrtkama. Čini se kako Apple planira staviti cjelovitiji zaslon na nove iPhone.

Bez otiska prsta.

U izvještaju se navodi kako će ovaj iPhone s cjelovitim zaslonom koristiti Face ID za biometrijsku identifikaciju, ali ta informacija još uvijek nije potvrđena. No spominje se mogućnost korištenja patentirane tehnologije Black Matrix, koja omogućuje slojevitost zaslona, što bi značilo da bi svi senzori mogli biti postavljeni ispod ekrana.

Vidjet ćemo…

Izvor: 9to5mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!