imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Novi iPhonei mogli bi imati Lightning konektor


Te 5W adapter. Iako su te vijesti vezane uz punjenje uređaja koje očekujemo 2019. neočekivane, dolaze s bloga Mac Otakara, pa bi mogle biti istinite. Ali koji je razlog u pozadini te odluke?

Glasine o mijenjanju Lightning konektora USB-C ulazom kolaju još od najave iPhonea X, a javljale su se i prije lansiranja tri uređaja 2018. godine. Već smo pisali o mogućim posljedicama te odluke za tvrtku, ali i za korisnike. A onda ni 2017. ni 2018. nije bilo USB-C ulaza.

Ali iPad Pro je dobio tu nadogradnju, što se može smatrati velikom promjenom. Ako cijela linija iPada prijeđe na USB-C konektor, iPhone će ostati posljednja crta obrane Lightning konektora. Upravo zato pretpostavljamo da će i ovogodišnji modeli zadržati taj jedinstveni ulaz, bez obzira na poteškoće s kompatibilnošću. Ali umjesto originalnog 5W USB-A adaptera, 12W USB-C adapter mogao bi doći u paketu s USB-C u Lightning kabelom.

To je navodno savršen kompromis. S jedne strane, time bi se riješio problem kompatibilnosti najnovijih MacBooka i iPhonea. S druge, moglo bi se koristiti brzo punjenje, koje je dostupno na iPhoneima već više od godine i pol dana, ali ni jedan od dijelova originalnog paketa nema podršku za tu opciju.

Pa, prema najnovijim vijestima s bloga mac Otakara, nijedan od upravo opisanih scenarija neće se ostvariti i ovogodišnji će modeli nastaviti po starom.

Dakle, iPhonei neće imati USB-C ulaz, niti 12W USB-C adaptere za punjenje. Prije no što ove vijesti odbacite kao obične glasine, moramo istaknuti da ovaj japanski blog ima odlične veze s dobavljačima te da su jedan od najpouzdanijih izvora vijesti vezanih uz Apple. Doduše, to ne znači da se stvari neće promijeniti…

Najvažnije je pitanje zašto bi se Apple odlučio na taj korak. Mi imamo nekoliko objašnjenja. Za početak, radi se o odličnom izvoru zarade: Lightning dodaci i MFi program donose lijep prihod tvrtki. Zatim, Lightning konektori su tanji, što može biti važno za budućnost. Prelazak na USB-C mogao bi značiti da iPhonei više neće biti tanji. A dok Jony Ive odlučuje o dizajnu, ne vidimo da bi se taj scenarij mogao ostvariti.

Iako sve to možemo razumjeti, nekako ne možemo naći dovoljno dobro objašnjenje za izostanak 12W USB-C adaptera…

Izvor: The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!