imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Napokon je stigla prva javna beta verzija iOS-a 12

Hoćete li i vi isprobati beta verziju?

Novi iPhone jednako je snažan kao MacBook Pro


Ili, da budemo precizniji, sva su tri nova iPhonea takva, jer svi imaju iznimno snažan šestojezgreni A11 Bionic procesor. Evo nekoliko iznimnih benchmark testnih rezultata.

Appleov novi procesor A11 Bionic čini se prilično brutalnim, čak i samo na temelju onoga što smo vidjeli i čuli tijekom Keynotea. Ali, stvarno. Dvije jezgre visokih performansi te četiri visoko učinkovite jezgre mogu se po potrebi ujediniti te stvoriti šestojezgrenu zvijer od procesora. Također, prema onome što smo vidjeli, čini se da je GPU kojega je Apple dizajnirao također sposoban za prilično ekstremne izvedbe.

Međutim, ono što nas je još više iznenadilo jesu prvi rezultati benchmark testiranja. Dobro, već su nam tijekom prezentacije rekli da će ove jezgre visokih performansi biti 25% brže, dok će one visoke učinkovitosti biti čak 70% brže od procesora prethodnih generacija iPhonea, A10, kojeg su predstavili u iPhoneu 6. I to je sasvim normalno. Svi smo očekivali da će novi procesor biti znatno brži od starijeg. Međutim, činjenica koja nas je zapanjila jest da su performanse sva tri nova uređaja u rangu vodećeg modela MacBooka Pro predstavljenog prije manje od godinu dana. E, to nas je ostavilo bez teksta.

Sve to saznali smo iz ranih Geekbench testiranja. Doduše, moramo naglasiti da ti rezultati ne vrijede u realnim, praktičnim uvjetima korištenja mobitela, nego da nam samo daju sliku o sirovoj snazi procesora kada radim u idealnim uvjetima. Uređivanje videa i dalje će biti bolje nego s dosadašnjim procesorom, pa čak i ako je 15 puta sporije u praksi nego u ovim testovima. S druge strane, još uvijek se ne kupamo u obilju iPhonea 8, 8 Plus i X, pa su rezultati provedeni na jako malom uzorku. Rezultati će biti točniji nakon što se testiranja provedu stotinjak puta. Ali, vratimo se onom bitnom.

Rezultati rada A11 procesora na jednoj jezgri u prosjeku su 4169 bodova, a s više jezgri 9836 bodova. Ako ne računamo po prosjeku, čini se da procesor može postići i 10438 bodova kada radi s više jezgri. Kako biste dobili bolju sliku, usporedit ćemo te rezultate s nedavno predstavljenim iPadom Pro od 10,5 inča čiji je A10 Fusion procesor postigao prosječne rezultate od 3887 i 9210 bodova u istim testovima. Očito je, dakle, da su novi iPhnei snažniji čak i od najnovijih iPada Pro. Ali što je s MacBookom Pro?

MacBook Pro od 13 inča trenutno je najsnažniji laptop u ponudi, s procesorom od 3,5 GHz. Premda ima bolje rezultate u testovima s jednom jezgrom u odnosu na nove iPhone (s 4592 boda), stvari su drugačije kada se testira rad na više jezgri. Vrhunski MacBook pro postigao je „samo“ 9602 boda, što znači da zaostaje 200 bodova za A11 procesorom. A to uopće nije loše.

Izvor: Macrumors

Ako niste stigli pobliže proučiti novopredstavljene uređaje, u ovom članku možete pogledati nekoliko videa s detaljnim pogledom na nove iPhone.

iPad akcija 1999 kn

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!