imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Novi Intel Core i9 procesori su ovdje!


Intel je predstavio svoju novu obitelj procesora na Computexu. S predstavljanjem Core X serije, tvrtka je također predstavila i najnoviji Intel i9 procesor. Ovaj razvojni ciklus se razlikuje od onoga na što smo navikli.

Intel je stvorio Core X seriju za korisnike kojima je potrebna najbrutalnija izvedba: X serija i5, i7 i i9 procesora se preporučuje za gamere i kreatore sadržaja. Ne postoji stvar poput dovoljno performansa kada je vaš posao poput ovoga, pogotovo ne kada pokrenete igru u maksimalnoj rezoluciji i uz to još ‘streamate’ igru sa strane.

01_new_intel_core_i9_chips_arrived

Intel je podigao ljestvicu prilično visoko s brojem jezgri: čak i procesori namijenjeni općoj publici će biti sposobni za prilično ekstremne performanse. Uskoro ćemo moći birati između quad- i 18-jezgrenih paleta s nitima u rasponu od 4 do 36. Ovo je prvi puta da je Intel predstavio procesor za stolno računalo koji se približava Intel Xeon obitelji procesora. Zanimljiva činjenica je da je skoro cijela obitelj izgrađena na 6. generaciji Intel Skylake CPUs, osim četverojezgrenih i5 i i7 modela koje možemo smatrati nekom vrstom Kaby Lake X.

Član ulazne razine X serije, Core i5-7640X trenutno košta oko 242 dolara (1,599,74 HRK), dok 18- jezgreni Intel i9 Extreme edition ide za otprilike 1,999 dolara (13,214,38 HRK). To se približava Xeon obitelji, ne samo u broju jezgri, već i u cijenama. Svi članovi serije su izgrađeni na novom X299 matičnom čipsetu, a ove matične ploče s novim nosačima će biti na tržištu za nekoliko tjedana, prema Intelovim riječima. Nova značajka najnovije obitelji procesora je da je tvrtka razvila i ‘overclock’ sustav, što znači da možemo koristiti X seriju s Turbo Boost Maxom 3.0.

02_new_intel_core_i9_chips_arrived

Intelovo trenutno stajalište je da, iako povećavate performans obavljanja zadataka istovremeno kroz povećavanje broja jezgri, možete dostići maksimalni performans po jezgri namotavanjem brzine sata prema gore. Ovo inače nije važno za Mac korisnike i nema potrebe da obraćate pažnju na ovo, budući da se Apple bavi s time u pogledu hardwarea i softwarea. Vaše računalo vrlo dobro zna kada treba povećati performanse, a kada treba prijeći na način uštede energije.

Iako nije tipično za Intel da tako drastično poveća broj jezgri, oni jednostavno moraju držati korak s AMD Ryzen obitelji koja nudi iste konstrukcije i korisnicima i tvrtkama. Intel je također podijelio informacije o nadolazećoj 8. generaciji Intel CPUa uz predstavljanje nove obitelji procesora. Ovi novi CPU će biti nazvani Coffee Lake, i možemo očekivati 30% poboljšanja u usporedbi s Kaby Lake obitelji unatoč prethodno predviđenom porastu od 15%. Coffee Lake, kako kreativno…

03_new_intel_core_i9_chips_arrived

Kao završni komadić informacije u vezi s Appleom. Tvrtka je promijenila očekivane datume isporuke za 15” Touch Bar MacBook Pro u službenom online dućanu do 5. lipnja. To je zanimljivo zato što WWDC 2017 počinje taj dan, a ranije su se pojavile glasine o tome kako će 15” MacBook Pro modeli biti ažurirani istovremeno s početkom događaja. Ako je sve to točno, dobiti će Intelove Kaby Lake čipove 7. generacije.

Izvori: The Verge i Apple Insider

iPad_akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!