imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Novi besplatni triali u App Storeu


Apple je promijenio neke od smjernica za ocjenjivanje aplikacija u App Storeu. Zahvaljujući tim novim odredbama, korisnici su dobili besplatne trial verzije aplikacija, razjašnjena je situacija oko višeplatformskih usluga, a uvedene su i nove mjere zaštite korisničkih podataka.

Iskreno, App Store već je dugo žudio za ovim promjenama, a WWDC je idealan trenutak za njihovo uvođenje jer je to događaj na kojem tvrtka slavi razvojne programere na pet dana dugoj konferenciji.

Nove smjernice uvele su uzbudljive promjene, primjerice strože odredbe vezane uz aplikacije s kriptovalutama. Ukratko, sada je jasno rečeno da aplikacije ne smiju rudariti u pozadini u zamjenu za besplatno pružanje usluge. Čak i ako korisnici prihvate njihove uvjete poslovanja, to NIJE dopušteno. Apple će budno nadzirati sumnjive aplikacije i uklanjati sve koje krše pravila.

Što se tiče sigurnosti korisničkih podataka, uveli su strože odredbe vezane uz oglašavanje unutar aplikacija. Po novome, takve reklame trebaju biti prilagođene publici kojoj je aplikacija namijenjena, te ne smiju biti usmjerene prema osjetljivim korisničkim podacima, poput medicinskih podataka iz HealthKit-a ili podataka o školi iz ClassKit-a. Štoviše, aplikacije za djecu (iz istoimene kategorije) ne smiju upotrebljavati podatke za potrebe oglašavanja.

Aplikacije od sada moraju jasno istaknuti vide li korisnici zbilja reklame, a takav sadržaj mora biti popraćen lako pristupačnom, vidljivom i dovoljno velikom tipkom za isključivanje.

Apple je razjasnio i sljedeće: aplikacije koje funkcioniraju na više platforma mogu omogućiti korisnicima pristup sadržaju, pretplatama i značajkama preuzetim iz nekog drugog izvora, pod uvjetom da je taj sadržaj također dostupan u obliku kupnje unutar same aplikacije.

Što to znači? Vjerojatno su željeli zaključiti situaciju sa Steam Linkom. Ta aplikacija nije u skladu s propisima App Storea jer aplikacije koje korisnici mogu kupiti preko Steama te im pristupiti putem klijentske aplikacije nisu dostupne za kupnju u App Storeu.

Apple je također zabranio poticanje korisnika da kupe dodatne sadržaje za aplikacije sa stranica vanjskih razvojnih programera umjesto putem kupnji unutar aplikacije u App Storeu.

To je razumljivo, jer Apple dobiva proviziju od kupnji unutar aplikacija. Da nisu uveli ova pravila, razvojni programeri i Steam lako bi izigrali cijeli sustav. Da, aplikacije koje rade na više platformi mogu olakšati život korisnicima te im dopustiti pristup sadržaju nabavljenom negdje drugdje, ali taj sadržaj mora biti dostupan i putem kupnji unutar aplikacije. Tako funkcionira i Spotify – cijena pretplate jednaka je kao i kada se plaća izravno razvojnim programerima.

Na kraju, aplikacije bez pretplate mogu ponuditi besplatne trial verzije prije no što ponude opciju potpunog otključavanja. To će funkcionirati tako da će se ponuditi besplatna kupnja unutar aplikacije u obliku, primjerice, 14-dnevne trial verzije. Drugim riječima, korisnici koji još nisu kupili Monument Valley, možda će ga moći besplatno isprobati nekoliko dana.

Izvor: 9to5mac

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!