imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Nova snaga legendarnog dizajna - B&O PLAY Beolit 17 test

Nova snaga legendarnog dizajna – B&O PLAY Beolit 17 test


Čini nam se kako B&O PLAY izdaje novi proizvod svakog dana – testirali smo Beoplay H4 prije otprilike dva tjedna, a vjerojatno nećemo nikome pokvariti iznenađenje ako kažemo da testiramo H9. Povrh toga, najnovija generacija većeg prijenosnog zvučnika Beolit 17 izašla je danas, a mi smo ga imali priliku isprobati. Donosimo vam naše dojmove!

Bili smo iznenađeni kada se počelo pričati o dolasku Beolit 17 zvučnika, jer se činilo kako nije prošlo dugo vremena od kada je izašao Beolit 15. Ali, kada smo provjerili, shvatili smo kako je zapravo prošlo oko dvije godine, a B&O PLAY nije kao svoja matična tvrtka Bang & Olufsen, koja proizvodi proizvode koristeći isti dizajn već desetljećima.

Kada smo već spomenuli Bang & Olufsen, vrijedi reći koju riječ o nastanku imena Beolit. Beolit 12 zvučnik izašao je 2012., ali nije bio prvi proizvod s ovim imenom koji je tvrtka predstavila. Prvi Beolit bio je Beolit 39 model, koji je izašao 1938. godine, a bio je predivan radio izrađen od vinila. Brojni Beolit modeli pratili su ga, a svi su bili prijenosni radio prijemnici; kasnije je prekinuta proizvodnja u 80-ima, da bi se ime vratilo na prijenosnim zvučnicima.

Nova snaga legendarnog dizajna  - B&O PLAY Beolit 17 test

Vanjština

Mogli bismo ovaj dizajn nazvati svevremenskim klasikom, jer se nije puno toga promijenilo od Beolit 12 modela, koji je bio jedan od prvih proizvoda s B&O PLAY logom. Dizajnerica Cecilie Manz vjerojatno je smatrala kako ne bi trebala previše mijenjati dobro poznati i prihvaćen dizajn, pa Beolit 17 nije toliko različit od svojih prethodnika. Nekima će se možda više svidjeti prva generacija uređaja, ali riječ je definitivno o predivnom Beoplay proizvodu.

Trenutno postoje dvije boje u ponudi Beolit 17 zvučnika, svijetlija (Natural) i tamnija (Stone Grey): mi smo imali tamniju, koja izgleda sjajno. Što se tiče materijala od kojih je zvučnik izrađen, mreža koja prekriva zvučnik napravljena je od aluminija, ručka je izrađena od kože, a dobra stvar je kako se ne pomiče konstantno zbog svoje asimetrične pozicije.

Dimenzije zvučnika su 23 x 18,9 x 13,9 cm, a težak je 2.7 kilograma. Na papiru je više manje istih dimenzija i težine kao svoj prethodnik, ali mi smo imali osjećaj kao da je lakši. Pretinac za kabel je nestao sa stražnje strane, a kasnije ćemo objasniti zašto. Ali, pitali smo se zašto nisu napravili cijelu mrežu iz jednog simetričnog dijela aluminija – to bi bilo sjajno.

Nova snaga legendarnog dizajna  - B&O PLAY Beolit 17 test

Gumbi za upravljanje nalaze se na gumenom dijelu na vrhu uređaja. Ima gumbe za paljenje/gašenje uređaja, kontroliranje glasnoće, uparivanje uređaja Bluetoothom, a zadnji gumb predstavlja novu funkciju. Zove se Connect, kojim možete pristupiti funkcijama koje B&O PLAY naziva inteligentne funkcije. To u praksi znači kako imate gumb koji možete programirati da radi bilo što u Beoplay aplikaciji: primjerice, možete koristiti gumb za aktivaciju Siri, ili za puštanje određenog popisa pjesama.

Možete postaviti funkciju gumba u Beoplay aplikaciji – potrebno je bilo izvršiti nadogradnju uređaja kako bismo upalili aplikaciju. Riječ je o daljinskom upravljaču kao za slušalice, znači moguće je pauzirati i nastaviti sviranje glazbe, kao i preskakati pjesme. Možete koristiti Beolit 17 kao budilicu ako postavite funkciju alarma: pritiskom na gumb tijekom zvonjave alarma možete uključiti Snooze opciju. Nažalost, možete postaviti samo zadnju pjesmu koju ste slušali kao alarm, ili dva posebna zvuka za alarm. Treća funkcija pali ili gasi ToneTouch, dok vam četvrta pomaže nastaviti slušati glazbu koju ste slušali na svojem telefonu. Ako ne želite ove funkcije na vašem Beolit 17 zvučniku, možete ih isključiti.

Nova snaga legendarnog dizajna  - B&O PLAY Beolit 17 test

Unutrašnjost

B&O PLAY je prestao koristiti AirPlay već na Beolit 15 zvučniku. Situacija nije drugačija na novom zvučniku. Možete se spojiti preko bežične Bluetooth veze, koja je praktičnija u smislu prijenosnog rješenja. Zvučnik koristi Bluetooth 4.2 tehnologiju, ali ako vam se sviđa tradicionalnije rješenje, možete koristiti 3.5 mm ulaz za slušalice.

Što se tiče samog zvučnika, riječ je o 14 cm Full-Range driveru, dva pasivna bas radijatora od 10 cm i tri visokotonca od 4 cm, a namješteni su na način da nije bitno iz kojeg kuta slušate Beolit 17 – B&O PLAY to naziva True360 zvuk.

Uređaj sadrži bateriju kao što bi trebao svaki prijenosni zvučnik. Tvrtka nigdje ne spominje kapacitet baterije, ali obećaju 24 sata slušanja. Prema prijašnjem iskustvu, ovo se odnosi samo ako slušate glazbu do polovice dostupne glasnoće; ako slušate glasno, trošit ćete više baterije.

Nova snaga legendarnog dizajna  - B&O PLAY Beolit 17 test

Možete puniti uređaj preko USB-C ulaza, a tu dolazi u priču nestanak utora za kablove. Razlog je što uz Beolit 17 dobijete eksterni USB-C adapter od 45 Watta, zajedno uz kabel, umjesto kabela i ugrađenog punjača. Beolit 17 koristi potpuno standardnu metodu punjenja, koja je vrlo praktična ako imate novi MacBook Pro, jer možete puniti zvučnik s njegovim punjačem, ili ga možete spojiti na računalo. USB-C je dvosmjeran, pa možete koristiti Beolit kao vanjsku bateriju, ali ova veza radi samo ako za vaš uređaj ili ako imate adapter.

Nadalje, ako MacBook Pro nije uključen, Beolit će se početi puniti, iako nećete imati dovoljno da napunite do kraja, ali vaše računalo neće gubiti bateriju tako brzo.

Kvaliteta zvuka

Beolit se nikada nije trebao sramiti kvalitete zvuka: to nije drugačije ni u slučaju Beolit 17 zvučnika. Zvučnik proizvodi gotovo savršen zvuk u 360 stupnjeva, zahvaljujući spomenutoj True360 funkciji, iako se mogu primjetiti nešto snažnije bas frekvencije kada ste iza zvučnika. B&O PLAY je obećao “Bang & Ofufsen zvuk” na ovom uređaju, kao i na Beoplay H4 slušalicama, a to znači kako možete očekivati predivan i balansiran zvuk bez pretjeranih naglašavanja nekih frekvencija.

Nova snaga legendarnog dizajna  - B&O PLAY Beolit 17 test

To su uspjeli, iako nismo primjetili značajne razlike između Beolita 15 i Beolita 17. Danski inženjeri su radili na zvuku, ali ne mislimo kako zvuči puno bolje – što zapravo i nije kritika, jer je i prethodnik zvučao sjajno. Usudili bismo se reći kako je najbolji u kategoriji, te nema rivala što se tiče dizajna. Bas frekvencije su teške i dostatne, ali nema pretjerivanja s visokim i srednjim frekvencijama, kako je običaj ovih dana.

Još jedna sjajna stvar koju moramo spomenuti je snaga zvuka: možete primjerice koristiti zvučnik u vrtu dok pečete roštilj, dovoljno je glasan. Ali, ako slušate glazbu na velikoj glasnoći, zvuk postaje lagano distorziran, a bas se polako smanjuje. Velika glasnoća također brže troši bateriju, pa je potrebno to imati na umu.

Nova snaga legendarnog dizajna  - B&O PLAY Beolit 17 test

Ne smijemo zaboraviti ToneTouch funkciju koja je postala poznata na B&O PLAY proizvodima: možete u potpunosti mijenjati zvuk Beolit 17 zvučnika pomoću Beoplay aplikacije. Zamislite okruglu površinu na kojoj povlačite točku prema svakom dijelu kruga (ili mijenjate veličinu). Što dalje vućete točku, jači će biti efekt (Warm, Excited, Relaxed, Bright). Warm naglašava niske frekvencije, Excited srednje, Relaxed je najviše nautralan zvuk, dok Bright naglašava visoke frekvencije.

Poanta je da možete mijenjati zvuk zvučnika ako vam se iz nekog razloga ne sviđa osnovni zvuk, a možete dobiti više manje sve što želite, u granicama normalnog zvuka. Moguće je također povezati dva Beolit 17 zvučnika za potpun Stereo zvuk. Na taj način imate poprilično skup Stereo sustav, ali zvuči odlično. Nismo imali Beolit 15 da pokušamo spojiti s novim zvučnikom, ali s obzirom da kombinacija Beoplay A2 Active i Beoplay A2 ne radi, vjerojatno ne bi radila ni ova kombinacija.

Nova snaga legendarnog dizajna  - B&O PLAY Beolit 17 test

Zaključak

Sve u svemu, Beolit 17 nije se puno mijenjao u odnosu na prethodnika, pa ako imate model od prije dvije godine, ne morate ga odmah bacati i kupovati novi. Ima nekih praktičnih razlika (primjerice novi sustav punjenja ili Connect gumb), dizajn je postao još više sofisticiran, ali kvaliteta zvuka je sjajna kao uvijek.

Ako tražite zvučnik, definitivno vam se isplati provjeriti ovaj proizvod. Što se tiče cijene, nijedan Beolit model nije jeftin, a Beolit 17 nije iznimka, ali zaista sjajno zvuči, a činjenica je da dizajn i kvaliteta imaju svoju cijenu.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!