imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Nokia Thermo – pametni toplomjer koji zbilja pomaže


Naša kuća i uređaji u njoj polako postaju sve pametniji. Toplomjeri ne smiju biti iznimke, pa su i oni udruženi s aplikacijom te nam sada mogu biti pravi prijatelji kada smo bolesti.

Sjećate li se onih dobrih starih vremena kada ste trebali bjesomučno tresti toplomjer kako biste spustili živu prije mjerenja temperature? Vjerojatno sve više nas polako napušta te stare toplomjere te ih mijenja digitalnima. Njih samo trebate staviti pod ruku (za bebe se koriste rektalno), pričekati jednu minutu te očitati mjerenje kada čujete alarm. Sve je bolje čim ne trebamo mlatarati rukama, iako i u ovom rješenju ima prostora za napredak.

Danas se, pak, pojavljuje sve više pametnih toplomjera: to su uređaji koji mogu mjeriti temperaturu preko ušiju i čela bez neposrednog dodira. Mogu se kupiti u većini ljekarni, a nezamjenjivo su pomagalo za obitelji s bebom. I meni je bilo tako – obožavali smo svoj infracrveni toplomjer koji smo dobili na dar, te ga (nažalost) vrlo često koristili. Sve do prošlog tjedna.

Tehnika je puno bolja, premda se i dalje radi o običnom toplomjeru. Međutim, Nokia Thermo pametan je uređaj. Imao sam ga priliku testirati zadnja dva tjedna i otkrio sam da on može biti čovjekov najbolji prijatelj (bez obzira na neke mane), pogotovo ako je ljubav vašeg života majka koja boluje od sindroma prekomjerne brige.

Tako lijep, a tako nepouzdan…

Počnimo s hardverom. Nokia Thermo jednostavan je bijeli uređaj s neonski zelenim poklopcem. Dok ga ne uključite, nemate pojma o čemu se radi. Ali dovoljno je samo da pritisnete jedinu tipku i odmah ćete uključiti njegov genijalan ekran. Ipak, najvažniji dio zasigurno je senzor – sastavljen je od 16 manjih senzora, koji se svi istovremeno usmjeruju u sljepoočnu arteriju te vrše 4000 mjerenja kako bi pronašli najtopliju točku. Barem tako piše u priručniku…

U praksi smo imali malo drugačije iskustvo. Thermo, naime, pokazuje različite rezultate za svakoga. Kada smo ga isprobali prvi put, jedan od naših kolega imao je malu temperaturu, a drugi je imao temperaturu prosječnog leša. Palo nam je na pamet da sve pošaljemo na bolovanje. Moje mjerenje bilo je optimalno, s 36,8°C, ali u nekoliko sam navrata isto dobivao nesuvisla očitanja. Ipak, s vremenom sam postao sve bolji i sada uvijek točno izmjerim temperaturu iz prvog pokušaja. Ni vi se nemojte čuditi ako u početku budete dobivali neobične rezultate. Trebate vježbati raditi isti pokret i usmjeravati toplomjer u istu točku na čelu. S vremenom ćete se naviknuti na njega, ali zasigurno se ne radi o uređaju kojega kupite, spremite pa izvadite tek kada se netko razboli. Dapače, i proizvođač savjetuje da se prvo malo igrate s njim: kalibrirajte ga za sebe i svoje ukućane, te vježbajte pokret kako biste usavršili dobivanje točnih rezultata iz prve.

Pametan je

Nije važno koliko dobro Nokia Thermo izgleda, ni koliko mi se sviđa njegova magnetni baterijski spremnik (radi s dvije AAA baterije) koji mijenja plastični poklopac – zvijezda ovog uređaja jest softver. U ovom se trenutku možemo pozdraviti s infracrvenim toplomjerom te poželjeti dobrodošlicu „pametnom toplomjeru“. Sva naša mjerenja bilježe se, a možemo ih i sortirati unutar aplikacije kako bismo lakše i detaljnije pratili razvoj bolesti. No, krenimo od početka.

Preuzimanje i instaliranje aplikacije vrlo je jednostavno (funkcionira i na iOS i na Android uređajima), a ona je i nezamjenjiv partner toplomjeru. Međutim, zapeli smo prilikom pokušaja povezivanja s WiFi mrežom. Radi se o ozbiljnom problemu koji postaje karakterističan za Withingsove proizvode. Ipak, u ovom je slučaju krivac bio naš ruter – kada smo se pokušali povezati na druge mreže, radio je bez problema. Ali ako nemate optički kabel u svojoj kući, ili pak imate ruter već toliko dugo da se ne sjećate kada ste ga dobili, možda ćete naići na probleme. A taj problem može biti nepremostiv jer uređaj ne može slati podatke aplikaciji bez WiFi mreže. Dobra je vijest da ga možete koristiti izvanmrežno za mjerenje, jer uređaj pohranjuje sve podatke i šalje ih u aplikaciju čim se spoji na neku mrežu.

Premda svaki rezultat možete dodijeliti određenom članu obitelji, uređaj automatski šalje obavijesti svima koji imaju aplikaciju. To čini registriranje pomalo kompliciranim – ako svaka osoba ima vlastiti račun, svi će dobivati obavijesti, ali neće svi moći dodjeljivati rezultate. Zato se preporučuje da koristite samo jedan račun na više uređaja. Tako ćete svi znati ako se netko razboli pa će sirotan s povišenom temperaturom odmah dobiti svoju porciju kokošje juhe i paracetamola.

Ovo također znači da ćete sve događaje i svako mjerenje temperature vidjeti na vremenskoj crti, što olakšava praćenje razvoja bolesti. Meni se najviše sviđa mogućnost dodavanja i drugih informacija, primjerice podsjetnika za uzimanje lijeka. Više nećete trebati brinuti jeste li popili onu tabletu u 11 h. Ne mogu vam opisati koliko sam zahvalan što više ne moram voditi takve razgovore. Možete upisivati i simptome ili pak dodavati fotografije trenutnog stanja (ako baš želite). Opcija ispravljanja ne postoji, ali možete izbrisati unos te ga ponovno upisati.

Omogućeno je i povezivanje s aplikacijom Health, ali meni to nije bilo toliko važno. Radije koristim Thermo aplikaciju jer ima odlično sučelje. Doduše, bilo bi baš odlično kada bi liječnik mogao pratiti moje stanje putem Health aplikacije. Ne bi li bilo fora kada bismo mogli poslati podatke našem doktoru putem aplikacije te odmah dobiti osnovnu dijagnozu bez beskonačnog čekanja u ordinaciji? Na žalost, takvo što za sada je moguće samo u filmu.

Presuda

Znači, imamo pametni toplomjer koji je dva puta skuplji od infracrvenog. Morate vježbati raditi s njim te usavršiti kretnju kojom ga koristite. Nema kutiju, samo poklopac. Mogu li vam ga zaista preporučiti?

DA. S uskličnikom. Supruga i ja odlučujemo se na kupnju samo potrebnih uređaja, a ovaj definitivno spada u tu kategoriju. Upravo smo preživjeli visoke temperature našeg djeteta nakon cijepljena. Ako ste roditelji, znate kroz što smo prošli, a ako niste, lako možete zamisliti kako je teško gledati kako osoba koju neizmjerno volite pati. Ni vama tada nije lako. Ali sada ćete se lakše nositi s time jer sve podatke možete pregledati u aplikaciji. Samo se trebate sjetiti zabilježiti kada ste uzeli lijek. Također, sve informacije lakše ćete podijeliti s liječnikom. Nakon ovoga testa odlučili smo zadržati stari infracrveni toplomjer kao pričuvni uređaj, a sigurno ćemo kupiti i novi ruter te koristiti Nokiju Thermo kao glavno pomagalo. Mene je osvojio na prvu.

Krenula je Nokia groznica – uskoro stižu recenzije pametne vage te kamere za kuću i dijete.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!