imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Nokia Home Test: Baby ili kućni monitor?


Sljedeći članak možemo smatrati dugoročnim testom, jer Nokiu Home (prethodno Withings Home) koristimo već više od 6 mjeseci. Ovo je uređaj koji će jednostavno sjediti na vrhu vašeg ormara, skupljajući prašinu, samo što to ovog puta radi doslovno, a ne figurativno.

Počnimo s nazivom proizvoda, koji je prilično točan, da budemo iskreni: dok smo imali neke prilično jasne funkcije za upotrebu u slučaju pametnog toplomjera i pametne vage, ovdje dobivamo višenamjenski uređaj s nedavno predstavljenim novim Nokia Health proizvodom koji može zadovoljiti mnoštvo zahtjeva čak i u jednom kućanstvu. Vaš prijatelj možda misli da ovaj uređaj nije dobar za ništa, dok vi samo slegnete ramenima na to i kažete da već imate jedan kod kuće, i vaša obitelj ga apsolutno obožava. Možda nije potreban svima, ali ako ga kupite, uređaj će ispuniti mnoge različite uloge.

Nokia Home u osnovi je kamera i senzor kvalitete zraka ugrađen u cilindrični uređaj. Kamera je 5MP, snima u 1080p, i ima prilično dobro noćno snimanje. Osim toga, sadrži i 2W zvučnik, tako da možete i govoriti putem uređaja uz to što možete pogledati što se događa kod kuće uz pomoć vašeg iPhonea ili iPada. Štoviše, uređaj možete učiniti još uzbudljivijim zahvaljujući svjetlima ugrađenim u dno cilindra. Možete čak pokrenuti i mirnu uspavanku putem jednog jedinog dodira u aplikaciji. Osim toga, Nokia Home automatski snima proteklih 12 sati i prenosi videozapis na server, koji zatim možete pogledati s bilo koje platforme u sljedećih 48 sati, ili ga čak možete spremiti.

S čime vam može pomoći?

Ono što može biti posebno privlačno je nekoliko načina korištenja. U početku, mogli biste ga koristiti kao jednostavan baby monitor, iako tada postaje malo skuplji uređaj ako obavlja samo tu funkciju. Također je pomalo komplicirano, jer vam je potrebna utičnica u blizini kako bi uređaj radio, a zatim ga morate postaviti tako da dijete ne dođe do kabla. U slučaju ovog baby monitora, mnoge druge funkcije, poput kamere, postaju prilično beskorisne. Ako vam je potreban samo baby monitor, postoje mnoge druge, jeftinije opcije na tržištu.

Možete gledati svoje dijete/mačku na bilo kojem zaslonu, počevši od vašeg sata pa sve do gledanja putem TV-a.

Ipak, funkcija kamere može postati vrlo korisna u mnogim drugim slučajevima. Nokia Home smještena odmah nasuprot vaših ulaznih vrata vam može pomoći da se osjećate prilično opušteno tijekom odlaska na odmor, budući da možete postaviti obavijesti koje će biti poslane svaki puta kada uređaj osjeti bilo kakav pokret. Dobit ćete obavijest ako bilo tko uđe u vaš dom. Također, ovo je vjerojatno najbolja situacija za upotrebu mikrofona: u usporedbi s time da imate samo dokaze, mogućnost da kažete provalniku kako se cijela stvar snima, pa bi se možda trebao okrenuti i izaći iz vašeg doma što je brže moguće, bez vaših stvari, je puno bolja. Unaprijed postavljena svijetla su također dobra zbog ovog razloga.

Koliko smo videozapisa vidjeli na Internetu u kojima je vlasnik kuće mogao proizvesti videozapis u visokoj razlučivosti, koji prikazuje provalnika koji pokušava opljačkati njegov dom, zahvaljujući pametno postavljenoj kameri? Ipak, razmislite o tome koliko biste bili sretniji kada biste mogli uplašiti i otjerati osobu koja naizgled poznaje vašu kuću izvana i iznutra, sve izuzev kamere. Budući da se Nokia Home može diskretno uklopiti u dekor kuće ali je i dalje vidljiv oku, mogao bi biti od veće pomoći pri prevenciji nego pri sigurnosti.

Vjerojatno ste čuli za one priče gdje je netko unajmio čistačicu, te pretpostavio kako se njoj svidio sitniš koji drže u staklenci. Sada, ako kažete toj osobi da ne mora brisati prašinu s kamere zato što ona neprekidno snima i ne voli kada ju se miče, ta osoba će dvaput razmisliti o tome je li nečiji sitniš vrijedan riskiranja njenog posla. Ovo je prilično doslovan primjer, ali sigurni smo da ga možete interpretirati na razne načine u svakodnevnom životu (iako, ne mislimo na “šef vidi sve” primjer, jer taj primjer je previše zao).

Budući da smo prethodnu verziju ovog uređaja koristili za nadziranje ulaznih vrata (iako pokriva dovoljno veliko polje, tako da u osnovi možete nadzirati cijelu kuću), postavljeno je pitanje: možemo li koristiti oba uređaja istovremeno? Pa, odgovor je da, i radi prilično jednostavno u praksi: instalacija drugog uređaja nije trajala dulje od minute, i oba proizvoda su se odmah pojavila na zaslonu. Uređaje i njihove obavijesti možete postaviti zasebno, što je korisno. U biti, možete postaviti kamere za nadziranje cijele kuće u samo nekoliko minuta, puno jeftinije od ostalih profesionalnih sustava i kalibrirane prema vašim potrebama. Kao što smo rekli u Našem Nokia Thermo testu, htjeli bismo to opet napomenuti: ako koristite ovaj uređaj u obitelji, svakako se prijavite samo s jednim računom i jednom adresom e-pošte. To bi moglo biti očito za neke, ali nekima možda neće biti.

Također moramo pričati o senzoru kvalitete zraka koji je dodan ovom proizvodu, jer na kraju, riječ je o Nokia Health uređaju. Vjerojatno je dobro zabilježio vrijednosti, budući da je prikazivao dobru kvalitetu zraka tijekom dana, dok je kvaliteta opala tijekom noći (kada ne otvarate prozore tako često, ali koristite puno kisika), sve to na prilično lijepom grafikonu. Zato smo onemogućili funkciju u kojoj uređaj svijetli crveno kada je kvaliteta zraka loša, jer je to obično radio noću. Ako tražite samo dobar senzor kvalitete zraka, pronaći ćete bolji uređaj na tržištu, ali kao dodatna značajka u ovom uređaju, dobar je.

Također može svijetliti tijekom noći, ako vam je to potrebno. Lijepo je, ali pomalo nepotrebno…

Nokia Home u osnovi je dobro napravljen uređaj koji omogućuje kućno nadziranje i koji je jednostavan za instalaciju, i može pokriti mnogo različitih funkcija u mnogim vrstama domova. Vjerojatno nećete požaliti kupnju ovog proizvoda, bez obzira na to planirate li ga aktivno koristiti (dvosmjerni baby monitor), ili kao uređaj za nadzor koji se nalazi u vašem domu. Ako uzmemo u obzir da je Nokia software pouzdaniji i naklonjeniji korisnicima od Withings softwarea koji je bio pun bug-ova, a instalacija je stvarno jednostavna, onda se ni cijena ne čini tako visokom.

Usput, Nokia trenutno ima promotivnu prodaju za Home uslugu: možete dobiti premium sigurnost besplatno dva mjeseca ako upotrijebite kod FREESUM17 prije 1. kolovoza. To znači da ćete moći gledati Home snimke u HD kvaliteti na serveru sljedećih 30 dana umjesto 48 sati. U svakom slučaju, dobit ćete probno razdoblje od jednog mjeseca: cijena pretplate ove usluge je 7.95 eura mjesečno za 7 dana pohrane, i 19.95 eura mjesečno za 30 dana pohrane.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!