imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Nokia BPM+, nova generacija tlakomjera


Nadogradnja softvera imala je odličan utjecaj na novu generaciju bežičnih tlakomjera. Mi smo imali priliku testirati najnovijeg člana Nokijinog „ekosustava“.

Nije slučajnost da je posljednji proizvod iz nove Nokijine serije pametnih uređaja kojega smo imali priliku testirati upravo tlakomjer. Realno, to nije neki fora uređaj koji nam pomaže da vodimo zdraviji život te koji nas od malena upozorava na razvoj određenih bolesti, kao što to radi pametna vaga. Tlakomjer nećete stalno držati uključenim i povezanim s internetom, kao što biste učinili s pametnom kućnom kamerom kojom držite na oku svoju djecu. Vjerojatno vam neće biti ni toliko potreban u ranijoj dobi, poput pametnog toplomjera.

Međutim, Nokia BPM+ uređaj je koji utjelovljuje sve ambicije koje je Nokia imala kada su kupili, uredili te softverski nadogradili Withingsove proizvode. Tijekom provođenja testiranja, najviše pažnje posvetili smo razmišljanju o tome kako te koja područja zdravstvene skrbi ovakav proizvod može unaprijediti, te zašto Nokia vidi toliki potencijal upravo u tlakomjeru. Međutim, nemojmo trčati pred rudo – pogledajmo prvo o kakvom se to uređaju radi.

Kompaktan uređaj za mjerenje tlaka u kući i u pokretu

Gotovo je jednako velik kao limenka od 0,33 L.

Nokia BMP+ bežični je uređaj za mjerenje pulsa te krvnog tlaka, dizajniran tako da ga korisnici mogu koristiti bilo gdje, uz pomoć svog pametnog telefona. Kompaktan je te zauzima vrlo malo prostora. Izrađen je od mekšeg materijala u odnosu na prethodnu generaciju, pa je nešto manji od aluminijske limenke od 0,33 L. Materijal od kojeg je izrađen rukav veoma je sličan onome na tradicionalnim tlakomjerima; u brojnim osvrtima ističe se njegova udobnost, a i rjeđe će ostaviti tragove na koži poput starijeg modela.

Premda nema posebnog spremnika u kojem se uređaj može čuvati, i kutija u kojoj ga kupite može poslužiti za tu svrhu. Izrađena je od čvrstog kartona i ima magnetnu kopču, pa je dobro rješenje i za putovanja.

Čak i s novim rukavom, puno je manji od svih prethodnih verzija.

Početna instalacija uređaja veoma je jednostavna: umetnete četiri AAA baterije u uređaj (morate ih kupiti posebno), uključite ga pritiskom na malenu tipku, a onda kreće čarolija. Također, preuzmite aplikaciju Health Mate na svoj pametni telefon (ako je već nemate), pa povežite uređaj s mobitelom putem Bluetootha. Iskočit će prozor u kojem trebate potvrditi povezivanje, a nakon toga bi sve trebalo ići kao podmazano. Instalacija je jednostavna kao umetanje AirPodsa u iPhone. Nakon što dovršite taj proces, samo se trebate upoznati sa softverom, omotati rukav oko ruke te vidjeti koliki su vam sistolički i dijastolički krvni tlak, ili pak koliki vam je puls.

Ipak, najvažnije je da se prije svega konzultirate sa svojim liječnikom opće medicine. Ponesite uređaj kada sljedeći put budete išli na pregled, pa neka vam liječnik pokaže kako ga ispravno koristiti. Zapravo, ovaj će uređaj doseći svoj puni potencijal kada će liječnici moći lako i učinkovito iskoristiti sve podatke koji se na njemu zabilježe. Međutim, prvo im moramo pomoći da razumiju ovu novu tehnologiju, a sve kreće upravo od liječnika opće medicine.

Za one koji sve vole raditi sami, postoje i kratke upute, objašnjene korak-po-korak. Ipak, sada se ne radi o jednostavnom toplomjeru, pa bi vjerojatno bilo najbolje da vam stručnjak objasni kako da ga ispravno koristite, jer ćete tako biti sigurni da su zabilježeni rezultati zapravo i točni. Možete odabrati između dva načina mjerenja: normalnog i automatskog, s time da automatski napravi tri uzastopna mjerenja s intervalima od 30 sekundi ( to je preporučeni način).

Svi smo mi stare gospođe

Naravno, testirali smo uređaj sami na sebi, a rezultati nas nisu nimalo iznenadili. Na temelju automatskog mjerenja, autor je izmjerio tlak 151/88, što je uređaj opisao kao izoliranu sistoličku hipertenziju. Moramo istaknuti da nismo konzultirali zdravstvenog stručnjaka – da, nismo se držali vlastitog savjeta – pa ne znamo je li uređaj bio pravilno postavljen te jesmo li nešto zeznuli.

Pregledno i jednostavno korištenje.

Nakon brze pretrage na Googleu, otkrili smo da je izolirana sistolička hipertenzija veoma čest problem među starijom generacijom, osobito među ženskom populacijom. Uvijek se protivimo tome da si sami postavljamo dijagnozu na temelju pretraživanja interneta, ali na kraju uvijek pokleknemo… Šalu na stranu, stvarno je lako koristiti uređaj te vjerujemo da ne bi bilo teško naučiti se mjeriti tlak barem jednom mjesečno, pogotovo zato što postupak traje manje od pet minuta, uključujući i vađenje uređaja iz kutije.

Upravo bi zato Nokia BPM+ mogla biti jako popularan uređaj za mjerenje tlaka kod kuće. Da, trebat ćemo odvojiti veću svotu nego za tradicionalan tlakomjer, ali ovaj uređaj ipak vrijedi tu razliku u cijeni. Primjerice, jedna od njegovih važnijih prednosti jest redovito ažurirana i veoma precizna povijest vašeg zdravstvenog stanja, koju možete provjeriti kad god poželite. To je i danas jako važno, a s vremenom i razvojem medicine postat će još važnije.

Iskreno se nadamo da većina naših čitatelja još jako dugo neće trebati takav uređaj, jer se zdravstveni problemi povezani s krvnim tlakom obično javljaju u starijoj životnoj dobi. Međutim, bolje spriječiti, nego liječiti: ako na vrijeme počnete nadzirati svoj krvni tlak pomoću Nokijinog uređaja, na vrijeme ćete prepoznati simptome eventualnog pogoršanja. To bi moglo biti osobito važno za sve one koji vode naporne i stresne živote.

Ovaj bi uređaj mogao biti i odličan poklon za rođake: svi imamo nekoga u obitelji tko uvijek zaboravlja mjeriti tlak ili pak taji svom liječniku postojanje bilo kakvih problema. Pa, tome vrlo lako možemo stati na kraj, i to na zadovoljstvo svih uključenih!

Nokijin ekosustav

Završimo ovaj članak sa sažetkom, koji će uključiti osvrt na sve do sada testirane Nokijine uređaje, a ne samo BPM+. Možda se to u početku nije vidjelo, ali novi vlasnik nije samo stavio novi logo na proizvode koje smo testirali, nego i uvelike unaprijedio njihovu upotrebljivost. Withingsovi proizvodi bili su sasvim pristojni, ali imali su jedan veliki problem – softver. Mnogo se korisnika žalilo na greške u sustavu. S druge strane, upravo je softver postao najveća prednost redizajnirane Nokijine Health aplikacije: napokon smo dobili nešto pouzdano te jednostavno za korištenje, a programeri se sada mnogo posvećenije bave pitanjima našega zdravlja.

Ako netko kupi samo jedan proizvod iz ove palete, preuzme aplikaciju koja mu treba te je zbilja i koristi, sve će savršeno funkcionirati. Ako, pak, uzmete više uređaja, imat ćete Journal, nekakvu vrstu nadzorne ploče na kojoj će biti zabilježena sva mjerenja. Radi se o najnovijoj Nokijinoj inovaciji, koja vam omogućuje lako pregledavanje svih podataka o vašem zdravstvenom stanju. Čak bismo mogli reći da ovaj Journal povezuje različite uređaje u jedan ekosustav jednako kao što iCloud povezuje sve Appleove proizvode. Možete ga koristiti u punoj verziji samo kada ga otvorite na računalu, ali za sada ćemo zanemariti tu manu: neće nam biti teško sjesti pred računalo kada se radi o našem zdravlju.

Kupnju vrijednu 170 milijuna eura Nokia je opravdala objasnivši da se ti proizvodi dobro uklapaju u tvrtkin portfelj. To se pokazalo točnim, osobito kada vidimo kako funkcionira novi softver. Na kraju ostaje samo pitanje u kojoj će mjeri ovi pametni uređaji za brigu o zdravlju postati dio naše svakodnevice, osobito na dugoročne staze. Stvaranje čitavog ekosustava odličan je korak u smjeru ostvarenja tog cilja, ali u cijelu ovu priču moramo uključiti i zdravstvenu zajednicu. I oni moraju razumjeti te znati koristiti tu tehnologiju, a onda i pristati iskoristiti sve mogućnosti koje ovi uređaji te program nude. Kada dođemo do te točke, svi proizvodi iz linije Nokia Health postat će obavezan dio svakog kućanstva.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!