imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Nismo primijetili kako nas Apple usmjerava u budućnost


Premda se zadnjih godina pametne naočale pojavljuju samo u znanstveno-fantastičnim filmovima kao simbol budućnosti, danas su futurističke tehnologije postale dio naših života. Već imamo odgovarajuće hardvere, jedino je pitanje kada će se pretvoriti u pravi uređaj.

Kada smo pokrenuli iMagazin projekt prije dvije godine, internet je bio pun ideja o nasljednicima pametnih telefona. No ti su koncepti bili toliko daleko od stvarnosti da nismo mogli ni sanjati da bi ikada mogli stvarno imati takve uređaje.

Malo više od pola godine kasnije, uoči WWDC-a, pisali smo kako je Apple napravio prve korake prema revoluciji proširene stvarnosti. Naime, tog je dana najavljen ARKit. Na pozornici su predstavili odličnu ideju, jer je iOS zbilja postao najveća i najbolja svjetska platforma. Godinu dana kasnije, najavljeni su iPhone 8 i iPhone X, s obećanjem da će nam donijeti najbolje iskustvo proširene stvarnosti do sada.

Svi koji redovito prate vijesti o Appleu možda pamte kako je nešto kasnije Jony Ive rekao da će iPhone X stalno biti u pokretu te mijenama. Naravno, pomislili smo, Jony je zbilja skrenuo sa svojim marketinškim idejama.

Ali znate li što? Sada, sredinom 2018., počeo sam shvaćati o čemu je govorio. Apple je zbilja pokrenuo zabavu s ARKit-om. Prvi sustav bio je samo Cupertinov eksperiment, ali podržavao je renderiranje 3D predmeta u realnom vremenu – SpriteKit, SceneKit i Metal predloške.

ARKit 1.5 može pratiti neravne površine te omogućuje razvojnim programerima da upotrebljavaju kameru u vertikalnom položaju te uz autofokus, čime je praćenje mnogo preciznije. Na ovogodišnjem WWDC-u predstavili su ARKit 2.0, s najznačajnijom nadogradnjom – podrškom za više korisnika.

Na temelju demonstracije s LEGO-om, ispostavilo se da sustav može prepoznati i stupiti u kontakt s 3D elementima, čime se stvara pravi dojam miješane stvarnosti. Baš kao što smo gledali u spomenutim znanstveno-fantastičnim filmovima, samo kroz iPhone, a ne kroz naočale. Tako je Apple stvorio odličnu osnovu za novi uređaj, što bi možda mogle biti naočale, a ne mobitel.

Ima li ova ideja temelje u stvarnosti? Nije lako predvidjeti dugoročne prednosti pametnih naočala. Ali ako pregledate App Store, vidjet ćete da su blesave početničke igre nestale, te da su ih zamijenile zbilja korisne aplikacije. Prije dvije godine rekli smo ne, sada smo skeptični, a 2020. možda upoznamo novi Veliki Hit.

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!