imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nije bilo tako brutalnog MacBook Pro ažuriranja u posljednjih 7 godina


Apple je obećao poboljšanje performansi od 70%. Ispostavilo se da je ipak 80%, a mi to možemo samo toplo pozdraviti! MacBook uređaji nisu radili ovako dobro kao ažurirana generacija od 2011. godine.

Prije nekoliko dana, Apple je neočekivano predstavio najnovije verzije MacBooka Pro. Iako se dizajn uopće nije promijenio, njihova izvedba je značajno porasla. To je zato što su novi modeli stigli s 8. generacijom Coffee Lake procesora, tj. s dvije dodatne jezgre za 13” i 15” verziju.To je nadogradilo 4 jezgre na 6 i 2 jezgre na 4, što je 80% porasta u Geekbench 4 boda.

John Poole, osnivač Geekbencha, izvijestio je o rezultatima. Prema njegovim riječima, vrijedi usredotočiti se na višejezgrene rezultate, jer je izvedba jedne jezgre porasla za “samo” 12-15%. Međutim, izvedba novog 15” modela s najboljim specifikacijama (Intel Core i9, 6 jezgri, 2.9 GHz s Turbo Boostom do 4.5 GHz) dosegla je vrh. Postigla je 22 439 bodova, što je 44.3% više od prošlogodišnjih najboljih rezultata na Intel Core i7, 4 jezgre, 3.1 GHz s Turbo Boostom do 4.1 GHz.

Još luđi brojevi su predstavljeni u kategoriji 13” modela. Ažuriranje performansi jedne jezgre se procjenjuje na između 3-11%, dok su višejezgreni rezultati izvanredni. Novi vrhunski model (Intel Core i7, 4 jezgre, 2.7 GHz s Turbo Boostom do 4.5 GHz) ostvario je 17 557 bodova na Geekbenchovom testu, što je 83.8% više od rezultata vrhunskog modela iz 2017 (Intel Core i7, 2 jezgre, 3.5 GHz s Turbo Boostom do 4.0 GHz).

Možemo reći da ovogodišnji 13” model može biti konkurent prošlogodišnjem 15” uređaju. A to je izvanredno postignuće za Apple. To je nešto što nismo doživjeli od 2011. godine, kada su lansirani prvi MacBook Pro uređaji s 4 jezgre. Pa, to je pravo ažuriranje!

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!