imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Nevjerojatan rekord! Apple zatvorio Q2 velikim rezultatima


Pod vodstvom Tima Cooka, Apple doslovce cvjeta u pogledu financijskih rezultata. Prema izvješću o posljednjem kvartalu, Apple je bio uspješan gotovo na svim frontama, a njihov posao s nosivim dodacima sada je veličine tvrtke s popisa Fortune 300.

Korisnici ili vole ili ne vole Tima Cooka, ali s točke gledišta ulagača i dioničara, on je trenutno najbolja osoba za upravljanje Appleom. U principu, sva strahovanja o dramatičnom podbacivanju iPhonea X, koja su aktualna još od studenog, nemaju osnove, a svi fanatični veterani koji beskrajno zazivaju Stevea Jobsa promukli su bez razloga jer financijski rezultati pričaju i više nego lijepu priču.

Tvrtka je prošli kvartal uprihodila ukupno 61,1 milijardu dolara, od čega je 13,8 milijardi dolara čiste zarade, što ovaj Q2 čini najboljim do sada (U Appleovoj financijskoj godini, božićno razdoblje ulazi u prvi kvartal, Q1, a ožujak ulazi u drugi kvartal). Naravno, ukupni prihodi manji su u odnosu na one iz prvog kvartala, ali čini se da se stopa zarade popravlja zahvaljujući rezanju troškova te proširivanju odjeljka usluga.

Iskreno rečeno, uočava se napredak na globalnoj razini. Područje Europe, Bliskog istoka i Afrike bilježi porast od 9% u pogledu prihoda, ali i dalje zaostaje za SAD-om na koji otpada 17% porasta. Najveći napredak vidljiv je u Aziji – kinesko tržište poraslo je za 21%, a japansko za 22% u odnosu na prošlu godinu.

iPhone

Najvažniji proizvod i dalje je iPhone, te on čini 62% od ukupnih prihoda. U pogledu jubilarnog iPhone X, tržište je jako dugo sumnjalo u njegov uspjeh, tvrdeći da je uređaj preskup te da su mu zalihe premale, pa se još od prosinca očekivalo da će se obustaviti njegova proizvodnja. Međutim, čini se da su Cook i ekipa opet bili u pravu, te da su uspjeli uvjeriti korisnike da se isplati izdvojiti do sada najveću svotu za jedan iPhone.

Tako su ujedno uspjeli povećati ukupnu zaradu bez povećanja broja prodanih uređaja. Zanimljivo, ovo je prvi put da je veći i skuplji model doveo do boljih rezultata (iPhone 6 i iPhone 6 Plus lansirani su odvojeno).

iPad

Prodaja novog iPada nije uključena u ovo izvješće, ali prodaja ove serije ipak je porasla: prodano je ukupno 9,1 milijun jedinica, u odnosu na 8,9 milijuna prošle godine. Novi, povoljniji iPad sigurno će povećati prihode tekućeg kvartala, ali i brojke prodaje. Pitanje je samo kako će to utjecati na prodaju iPada Pro.

Mac

Mac je jedini proizvod kod kojeg je zabilježen pad. Ova proizvodna linija doživjela je najmanje nadogradnji u proteklih nekoliko godina, a sada je uočen pad od 3%. Usprkos MacBooku Pro te iMacu Pro koji su djelomično nadograđeni prošlo ljeto s ciljem prelaženja u višu kategoriju, čini se da je kampanja „što je računalo“ podbacila te da ni novi Mac Pro neće utjecati na porast prodaje u ovom sektoru.

Usluge

Cook i njegova ekipa stavljaju veći naglasak na sektor usluga. Visok profit, bez dijeljenja na sezone. Prihodi su gotovo 9 milijardi dolara, što je porast od 2 milijarde dolara u odnosu na lani. To je uistinu veličanstven porast.

Drugi

Šteta što Apple svrstava svoje vrlo uspješne proizvode u kategoriju „Drugi“. Tu se mogu pronaći Apple Watch, AirPods, HomePod i Beats proizvodi. Prodaja nosivih dodataka doslovno cvjeta, a Cook smatra kako samo taj sektor vrijedi poput jedne tvrtke s popisa Fortune 300. Samo je taj detalj nevjerojatan, jer se u studenom pričalo tek o Fortune 500…

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!