imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Nema povratka s iOS-a 12


Kao i svake godine, Apple prestaje raditi na starijim verzijama iOS-a nekoliko tjedana nakon lansiranja najnovije verzije. Spremni ili ne, nema povratka s iOS-a 12.

Radi se o sasvim normalnoj odluci – ista stvar dogodila se lani, a sigurno će se dogoditi i iduće godine. Ali moj skepticizam nema mira i stalno se pitam zašto to rade. Pa, to je jedini način da se tvrtka u potpunosti posveti novom operativnom sustavu. Kada bi paralelno radili na dva ili čak više sustava, trebali bi raditi na rješavanju mnogo više problema te razvoju više različitih sigurnosnih nadogradnji.

Dakle, činjenica da nema povratka na starije verzije iOS-a znači da one više neće biti u fokusu (naravno, osim u slučaju da se pojave kritični problemi), pa se Apple može posvetiti onome koji je trenutno najvažniji većini korisnika. Prema trenutnim podacima Mixpanela, više od 50% aktivnih uređaja radi na iOS-u 12.

Drugi, manje važan razlog za ovo jest da Apple tako može lakše eliminirati ekipe jailbreakera. Kako bi netko napravio jailbreak, mora naći rupe u sustavu, odnosno neki stražnji ulaz, za što je potrebno dosta vremena. Prekidom aktivnog rada na starijim verzijama iOS-a povećava se šansa da određen sustav završi karijeru prije no što je doživio jailbreak.

Bilo kako bilo, nepisano je pravilo da korisnici trebaju imati najnoviju verziju sustava, kako zbog značajki, tako i zbog sigurnosnih nadogradnji. To je osobito važno u slučaju iOS-a 12. S jedne strane, on poboljšava rad starijih uređaja, a s druge, radi se o iznimno stabilnom sustavu s nekolicinom greški koje su već riješene.

Dakle, ako već imate iOS 12 na svom uređaju, nećete se moći vratiti na iOS 11.4.1. Ako pak još niste ažurirali svoj sustav, imajte ove informacije na umu prije no što pritisnete tipku za ažuriranje.

Izvor: 9to5mac

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!