imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Nema milosti za ‘leakere’


Objavljen je memorandum koji sadrži Appleovo stajalište o tome kakva bi sudbina trebala zateći leakere i zašto ne bi trebali dijeliti tajne informacije s medijima. Čaki ako izgleda kao obična šala, odavanje informacija je federalni zločin.

Sve Appleove radnje su prilično zanimljive, a mediji budno prate svaki njihov korak. S jedne strane, očito je da su gladni bilo kakvih informacija o nadolazećim uređajima ili strategiji tvrtke.

S druge strane, tu je Apple, koji se želi osloniti na moć iznenađenja kada je u pitanju marketing njihovih proizvoda ili ostajanje jedan korak ispred konkurencije. Ne moramo biti raketni znanstvenici kako bismo vidjeli da su te dvije stavke potpuno drugačije. Općim korisnicima te informacije ne znače ništa: pročitamo ih, ili nam se svide ili ne te zatim čekamo na službeno lansiranje, i to je to. Međutim, za konkurenciju to znači vrijedne strateške informacije. Zato je poslovna tajna upravo to – tajna.

Kako je vrijeme prolazilo, izgrađen je cijeli sektor na curenju informacija. Radnici isprobavaju najrazličitije trikove kako bi prokrijumčarili dijelove iz tvornice a unutarnji izvori kažu samo nekoliko riječi o sastancima ili proizvođači dodataka pokvare rane informacije. Očigledno, za te djeliće informacija postoje i ogromne nagrade. Ali je li to zaista vrijedno toga?

Čini se da nije.

Najveća ironija od svega je to što smo sve ove informacije saznali iz dopisa koji je procurio. Iz dopisa koji je objavljen na insider web-stranici u Appleu smo saznali mnoštvo stvari o curenju informacija i leakerima. Isto tako, saznali smo što se dogodi onima koji budu uhvaćeni. Tako smo saznali da je prodaja tajnih poslovnih informacija federalni zločin, te da je odavanje informacija isto tako prekršaj kao i npr. krađa automobila.

Dopis je prilično dug, ali evo nekoliko ključnih činjenica ukratko.

Činjenica se temelji na događaju koji se održao prošlog mjeseca, kada je zaposlenik – možda na važnoj poziciji – rekao novinarima o Appleovoj softverskoj strategiji. Kao što su iz tvrtke naveli: izdao je povjerenje drugih kolega. S unutarnjim inspekcijama, lako su pronašli krivca koji je mogao reći samo ovo: mislio sam da neće izaći u javnost.

Ali postoji mnogo različitih slučajeva. Apple ističe da bi se blogeri, novinari i analitičari mogli pokušati sprijateljiti sa zaposlenicima, kako bi mogli izvući nešto informacija iz njih tijekom prijateljskog razgovora.

Najveći problem s curenjem informacija je taj da se ono ne odnosi na samo jednu osobu, već na sve kolege ili na cijelu tvrtku. Stotine zaposlenika neumorno rade na projektu, a leaker vrlo lako može potkopati rad svih. Također, mogu dati prednost konkurenciji, a prodaja može opasti. Kao što je Greg Joswiak rekao:

Želimo reći našim korisnicima zašto je proizvod odličan, a ne da to netko drugi učini umjesto nas, i to loše.

Dopis također spominje nekoliko koraka koji će biti poduzeti protiv leakera, ističući da Apple može pratiti pričljive zaposlenike. Na primjer, osoba koja je procurila Gold Master verziju iOS-a 11 je uhvaćena unutar nekoliko dana uz pomoć digitalne forenzike Odjela za globalnu sigurnost.

Samo prošle godine su uhvatili 29 osoba, ne samo zaposlenika već i članove lanca dobavljača i druge partnere. 12 ih je uhićeno. I kao što Apple kaže:

Leakeri neće samo izgubiti posao u Appleu. U neki slučajevima, suočavaju se sa zatvorskim kaznama, kao i s masivnim novčanim kaznama zbog upada u mrežu i krađe poslovnih tajni, a i jedno i drugo su klasificirani kao federalni zločini. […] Ti ljudi neće samo izgubiti posao, već se susreću s ekstremnim poteškoćama u pronalaženju drugog posla.

Pouka dopisa je očita: nemojte odavati informacije! Mislim da će mnogi razmisliti dvaput prije no što procure informacije, a osoba koja je podijelila ove informacije s medijima će uskoro imati neugodan razgovor.

Cijeli dopis možete pročitati u Bloombergovom članku.

Izvor: The Verge

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!