imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ne možete odlučiti čujete li Laurel ili Yanny? Evo istine!


Internet je ponovno eksplodirao. Ovaj puta pitanje nije o tome je li haljina plava ili zlatna, već o tome govori li stroj Laurel ili Yanny. Svijet je rastrgan u dvije grupe, stoga bismo htjeli ponovno ujediniti čovječanstvo pomoću znanosti.

Sljedeća ludost rastrgala je Internet u sekundi, to jest, Laurel ili Yanny fenomen. Ako niste bili svjesni trenutne situacije: na Internet je učitan videozapis u trajanju od nekoliko sekundi na kojem možete čuti samo jednu riječ sintetizatora govora. Zagonetka je ono što bi ta riječ mogla biti. Jedan dio svijeta tvrdi Laurel, dok drugi kaže Yanny.

Ako se možete sjetiti slučaja s plavom ili zlatnom haljinom, ali umjesto očiju, ovaj puta su vaše uši te koje vas varaju.

Međunarodni mediji su se okrenuli različitim stručnjacima kako bi saznali više o ovom fenomenu. Oni su imali različite odgovore koji djelomično vode u jednom smjeru koji bi svijetu mogao donijeti ravnotežu. Umjesto da se sami mučite s time, u ovom članku ćemo vam pokazati razloge, kao i različita stajališta koja biste trebali uzeti u obzir.

Pripremljenost

U psihologiji i različitim perceptivnim pregledima, istraživači promatraju efekt pripremljenosti. Ako želite odlučiti o pitanju o kojem ste prethodno imali dojam, vrlo je vjerojatno da ćete tako odlučiti.

Ako nije riječ samo o pregledavanju i pripremljenosti i ako istraživači ne žele iskoristiti učinak, onda moraju izbjeći negativne dojmove koji bi mogli utjecati na rezultate. Postoji stvarno dobar primjer:

A: Bijelo, bijelo, bijelo, bijelo, bijelo, bijelo, itd.
B: Što krava pije?
A: Mlijeko!

Lica ili vaza?

Rekli bi oni koji instinktivno odgovaraju. To je zato što povezujete bijelu boju (i samu kravu) s mlijekom i kada moraju brzo odgovoriti, njihov mentalni pristup je brži prikloniti se mlijeku kao rješenju, umjesto vodi, koja je točan odgovor.

Priprema se također može obaviti podsvjesno. Poput onih kratkih reklama za Coca Colu u kinima. Ovo je poseban tip pripremljenosti kada poticaj ne doseže naša ograničenja, ali podsvjesno smo opazili stimulans, a pripremljenost se upravo dogodila s primaocem.

U slučaju Laurel-Yanny, zaista je važno koliko ste bili “svježi” kada ste počeli slušati snimku. Ako ste dobili informacije od prijatelja, koji vam je rekao: ‘Hej, pogledaj ovo, ja čujem samo Laurel, ti?’ onda biste mogli biti pod utjecajem pripremljenosti i čut ćete Laurel, čak i ako biste čuli Yanny da ste snimku pronašli sami.

Usred frekvencija

Nadam se da se još uvijek sjećate naših članaka o sluhu. Ovdje se možete podsjetiti.

U slučaju sluha, osjetimo tlak fluktuacije zraka.To se širi poput valova u zraku, tako da ima različite komponente frekvencije.

Kada govorimo, zbog biologije naših govornih organa i drugih posebnih stvari imamo svoje karakteristične rezonancije. Kao da smo različite gitare, koje su napravljene različito, s različitim materijalima i u različitim oblicima. Kao što možete lako prepoznati zvuk gitare, tako možete prepoznati i ljudski govor.
I just can hope that you can still recall our articles about hearing. Here you can have a recap.

Naša vlastita rezonancija ponekad naglašava, a ponekad oslabljuje zvukove na različitim frekvencijama koje izvodimo pomoću naših glasnica kroz usta (i/ili nos). To se naziva formant. Formanti sami sadrže informacije i također se međusobno uspoređuju. Na primjer, samoglasnici se mogu vrlo dobro opisati s njihova prva dva formanta (F1 i F2). Njihove posebne vrijednosti (kardinalni samoglasnici) stvaraju trapezni tzv. vokalni prostor u kojem su uključeni formanti samoglasnika.

Kao razlog tom fenomenu, strani mediji također navode da oni koji čuju više frekvencije puno gore čuju Laurel, dok drugi čuju Yanny. Točan raspon sluha kod ljudi je između 20 i 20 000 Hz. Informativni raspon govora je negdje oko 8 000 Hz. Preko te granice postoje samo sitne razlike.

Prije široke propusnosti, mobilni telefoni su ograničavali svoj raspon između 300 i 3 000 Hz i mogli smo jasno razumjeti jedni druge kada smo telefonirali. Budući da je frekvencija gore spomenutih prvih formanata govora niža od 3 000 Hz. Tako da smo mogli jednostavno identificirati samoglasnike bez ikakvih problema.

To bi mogao biti ključ ovog slučaja. Potreban je ozbiljan gubitak sluha za takva ograničenja sluha. Ali ako je frekvencija zvuka stvarno na granici, onda možete očekivati nešto poput ovoga. Ali u ovom slučaju, to nije vjerojatna opcija zato što su dvije riječi stvarno različite: [jæni] (= Yanny) i [lɔrəl] (=Laurel).

Analiza glasa

Možete vidjeti da je lako zavarati uši i mozak s različitim frekvencijama i pripremljenosti i da je zaista teško odrediti tko je i u kojim okolnostima poslušao snimku i kako to utječe na odluku. To zahtjeva objektivno stajalište, a tu dolazimo do analize glasa.

Bez da dublje kopamo u detalje analize glasa koju možete vidjeti na snimkama zaslona, evo figure.

Važno je istaknuti da softvere za analizu treba ‘nahraniti’ s glasovima najbolje kvalitete za najbolje moguće rezultate. Dakle, trenutna snimka je u prilično lošem stanju, što bi moglo utjecati na rezultate.

Kao prvi korak, preuzeo sam snimku s Interneta i konvertirao je u potrebni format. Zatim sam ju proslijedio svom prijatelju Praatu, softveru za analizu glasa, koji mi je dao sljedeće rezultate.

Možete vidjeti da je snimka prilično bučna. Sadrži pozadinsku buku, kao i klikanje miša. Softver ima opciju uklanjanja buke, ali može izmijeniti frekvencije, što bi cijelo istraživanje učinilo uzaludnim. Zato sam to morao preskočiti.

Zumirajući na segment možete početi tražiti različite zvukove govora. I Yanny i Laurel počinju s takozvanim aproksimalnim tonom, jedina razlika je u tome da je [j] medijalni aproksimacijski, dok je [l] alveolarno i bočno. Zbog te minimalne razlike, ton ova dva imena je vrlo sličan i sa snimkom u ovoj kvaliteti ne možemo odlučiti.

Ono što je očitije jest da postoji ogroman krater usred ljestvice koji možete vidjeti ako smanjite sliku. Možete vidjeti da formanti (crvena točkasta linija) gravitiraju prema jednoj određenoj točci. Dakle, govorni tonovi “iscrpljuju” formante. To je atribut zvuka [r]. [n] se teško može razlikovati od strane samoglasnika.

Jedan bod za Laurel. A ovdje dolazi i sljedeći, na kraju riječi ‘Yanni’ nalazi se [i]. Ako je to samoglasnik, možemo očekivati neke periodične signale i u slučaju [i], visoke F2 i niske F1 vrijednosti. Ali program nije mogao prepoznati bilo kakvu periodičnost.Iako je udaljenost između formanata prilično velika, program je izračunao da je vrijednost F1 preko 500 Hz, što je previsoko za [i] zvuk. Ali to bi moglo biti samo zbog buke.

Ne mogu nastaviti pretpostavljati na temelju ove snimke zato što je tako bučna. Po mom skromnom mišljenju, problem je upravo u toj buci. Zbog njenog efekta prikrivanja, nekoliko vrlo važnih akustičnih ključeva bi moglo nedostajati, ključeva koji bi nam pomogli da razlikujemo te dvije riječi.

Prema mojim ušima i analizi glasa, glasam za Laurel. Ali u uredu smo imali puno Yannya. Na kraju dana, istina je ono što možete čuti, a ne rezultati analize glasa.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!