imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ne, Face ID nije zakazao tijekom prezentacije


Ako ste pratili jučerašnji Keynote uživo, sigurno se jasno sjećate trenutka kada je Face ID naizgled zakazao tijekom prezentacije, zbog čega su se Craigu Federighiju malo zacrvenjeli obrazi. Međutim, ništa zapravo nije pošlo po zlu, sustav za identifikaciju samo je radio svoj posao. A to vam možemo i dokazati!

Stavimo se malo na Federighijevo mjesto. Sigurno se danima, ma tjednima, ako ne i mjesecima pripremao za ovu prezentaciju, na kojoj je njegova uloga bila prezentirati novi i vodeći uređaj – iPhone X. Jedna od najvažnijih novih značajki tog mobitela jest Face ID, odnosno biometrijska identifikacija na temelju prepoznavanja lica.

Radi se o veoma delikatnoj situaciji jer je Face ID zamijenio Touch ID, što je bolna točka mnogim korisnicima iPhonea, pa je nužno dokazati im zašto je bilo potrebno napraviti taj potez. Također, ne smijemo zaboraviti da je čitav niz ljudi govorio prije Federighija te da su svi proveli nekoliko minuta govoreći kako je Face ID tehnologija budućnosti te kako se radi o najboljem sustavu za identifikaciju do sada.

Zamislite kako biste se osjećali da izvadite svoj demo uređaj i spremni ste svima pokazati kako je odličan, ali on odjednom ne radi kako treba i ne želi se otključati.

Koja sramota. Srećom, Federighi ima iskustva s takvim situacijama jer je već sudjelovao na brojnim Keynoteima. Našalio se, a zatim izvadio drugi demo uređaj (koji je imao baš u slučaju da se ovakvo što dogodi) i zabava se nastavila. Međutim, što se zapravo dogodilo? Je li ulickani novi Face ID zbilja zakazao? Za one koji nisu gledali prijenos, evo snimke te upitne situacije.

Što točno ova snimka pokazuje? Federighi podiže mobitel do svog lica, ali on se ne želi automatski otključati. Zatim ga ponovno podiže, pokušava povući prstom preko ekrana, ali nailazi na lozinku. Potom vadi drugi mobitel, i sve se glatko nastavlja. Što se dogodilo? Pa, Federighi je vjerojatno bio previše nervozan da bi vidio važnu poruku na ekranu. Ovu poruku:

Da, iz sigurnosnih razloga morate unijeti svoju lozinku nakon što ponovno pokrenete uređaj kako biste se opet identificirali, kao što je vrijedilo i za Touch ID. Na slici jasno vidite da je demo iPhone X upravo to i tražio, ali Federighi to nije primijetio jer je petljao po mobitelu. Ono što je najvažnije jest da je Face ID radio što je i trebao.

Iskreno, još bi nas više čudilo da uređaj nije tako savršeno funkcionirao. Dapače, Face ID je daleko najrazvijeniji sustav za prepoznavanje lica na tržištu. Dodatni dvojezgreni čip pomaže da proces teče što je glađe moguće. Algoritmi su razvijeni kroz neuralnu mrežu, a matematičko modeliranje vrši se kroz projektor koji obasjava vaše liše s 30.000 točkica. To je upareno s posebnom svjetlošću (flood illuminatorom) te hibridnim infracrvenim senzorom pomoću kojih proces može neometano funkcionirati i po noći.

Face ID uistinu je čudo tehnologije u punom sjaju.

Izvor: Macrumors

Ovdje možete pronaći sažetak o iPhoneu X, te druge članke s jučerašnjeg Keynotea, uključujući onaj o iPhoneu 8 i 8 Plus te Apple Watchu i Apple TV-u 4K.

iPad_akcija

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!