imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Naša omiljena igra za Mac: Don’t Starve


Ovoga vam puta nećemo predstaviti neku tek objavljenu igru, ili pak igru koja je promijenila svijet. Igra za Mac, Don’t Starve (Nemoj umrijeti od gladi), postoji već neko vrijeme, ali možda još uvijek niste čuli za nju. Moramo priznati da mi već dugo nismo imali ovako dobro iskustvo igranja neke računalne igre.

Vjerojatno znate za ono najstarije upozorenje koje dobije svatko tko odluči prijeći na Mac – zaboravite da ćete na Macu moći igrati igre. Ako niste strastveni gamer, možda vam to neće tako teško pasti. Ipak, možda jednom poželite iskušati pokoju igru. U tom se slučaju obično dogodi barem jedno od sljedećeg: ili se MacBook toliko zagrije prikazujući i najjednostavniju grafiku da na njemu možete ispeći jaja, ili ventilacija počinje proizvoditi zvukove koje nikada prije niste čuli, a koji podsjećaju na rad industrijskih turbina. Nakon toga obično zaključite da je pametnije ni ne pokušavati igrati složenije igre.

Ali onda se pojavi Don’t Starve i izgleda toliko dobro već na slikama, da jednostavno morate vidjeti hoće li je laptop uspjeti pokrenuti. Srećom, on to može! Ne znamo je li to zbog velikog truda kreatora igre ili je igra toliko jednostavna da Macovi nemaju problema s njom, ali igra se bez ikakvih problema, a laptop se minimalno zagrijava. A ni ventilatori se ne ponašaju kao da ih pokreće orkanska bura.

1

Ali što je tako dobro u igri Don’t Starve da se zaljubite u nju? Da na to pitanje moramo odgovoriti samo jednom riječju, rekli bismo da se radi o njezinoj jedinstvenosti. Igra je u svakom pogledu jako ambijentalna i mračna, ali ne toliko da vas baca u depresiju. Istovremeno je toliko smiješna da će vas odmah očarati ako volite ovakve vrste igara.

Don’t Starve ima klasičnu faustovsku priču. Imamo izumitelja, nadriznanstvenika Wilsona, koji stalno radi – većinom neuspješne – alkemijske eksperimente. Onda jednoga dana čuje neki zvuk te sklopi dogovor s mitskim bićem tame koje mu poda ogromno znanje. Wilson tada počne praviti uređaj, s opsesivnom željom da ga dovrši, a taj uređaj na kraju oslobodi ono mitsko biće i Wilson završi u mračnom svijetu sjena u kojem ga sve pokušava ubiti. U tom se trenutku vi pridružujete njegovom putovanju – morate preživjeti u tom tmurnom, ali prekrasnom svijetu.

2

Važno je naglasiti da riječ „preživjeti“ trebate shvatiti u doslovnom smislu jer u igri možete umrijeti od gladi, možete poludjeti, možete se zapaliti, mogu vas ubiti neprijateljska stvorenja, možete umrijeti od žeđi tijekom ljetne žege ili se pak smrznuti od hladnoće zimi. Postoje i noćne sjene koje vas mogu ubiti kada nestane svjetlosti. Morate stalno sakupljati potrebne stvari te graditi kako biste preživjeli, a igru prelazite iz dana u dan. Gotovo i nema trenutka u kojem se možete opustiti – stres je konstantno prisutan.

Način igranja uvelike podsjeća na Minecraft, ali i onima kojima taj kockasti svijet nikada nije legao sigurno će se svidjeti jedinstvena grafika ove igre. Puna je zona različitih klima i vegetacija, smještenih u gotovo beskonačno velikome svijetu, a u svakoj od njih možete prikupljati različite stvari. Na jednom mjestu možete prikupiti drvo za vatru, a na drugom kamenje za izradu alatki. Igra je puna detalja i stvarčica koje možete prikupiti te od kojih možete izraditi mnogo različitih stvari. Naravno, nisu svi predmeti neophodni za vaše preživljavanje, ali ima zbilja fora stvari koje vam mogu pomoći (premda se prvo morate jako potruditi kako biste sakupili određene rijetke elemente).

3

Preživljavanje dodatno otežavaju stalni prijelazi iz dana u noć, te promjene godišnjih doba. Svaka situacija zahtijeva drugačiju strategiju preživljavanja. Proljeće i jesen obično prođu bez većih problema, premda se možete prehladiti tijekom proljetnih pljuskova, a munje vam mogu spaliti kamp koji ste danima gradili. Zimi za čas možete umrijeti od smrzavanja ako niste dovoljno blizu vatre, a ljeti možete umrijeti od žeđi. Zatim su tu i dnevne mijene: imate Dan, Suton i Noć. Tijekom dana sakupljate stvari i najbolje je da se u suton već vratite u kamp, a noću obavezno morate zapaliti vatru. Svi su uvjeti podložni promjenama, kao i u stvarnom životu: ljeti su dani duži, a zimi jedva da i vidite dnevnu svjetlost. Najbolje je da mjesečeve mijene uopće ni ne spominjemo…

Stalno morate razmišljati unaprijed ako želite doživjeti sutrašnji dan. Trebate voditi brigu o hrani i paziti da vas neko od neprijateljskih stvorenja ne ubije. Ako vam mentalno zdravlje oslabi, svijet oko vas deformirat će se u neku vrstu psihološkog horora. Međutim, svakodnevni zadaci samo su mali dio stvari o kojima morate voditi računa. Lakše ćete se smrznuti i umrijeti ako na vrijeme ne napravite toplu kapu tijekom jeseni. Ako ne složite gromobran, čitav će vam se kamp vjerojatno zapaliti tijekom proljetnih pljuskova. Imat ćete velikih problema tijekom zime ako ne napravite dobru zalihu hrane, jer zimi gotovo ništa ne raste. Ali čak i kada pripremite sve što vam treba, mogu vas ubiti divlji psi.

4

Postoje i druga stvorenja uz neprijateljske životinje. Ako nahranite Kralja Svinja mesom, pratit će vas cijeli dan i braniti ako vas netko ili nešto napadne. Bizoni plaše pse i mogu vas spasiti od njih, osim tijekom sezone parenja jer vas tada i ove, inače miroljubive životinje, žele ubiti. U ovom svijetu ima nebrojeno mnogo životinjskih vrsta, i sve se drugačije ponašaju prema vama i prema okolišu. Radnja igre smještena je u istinski složenom i detaljno razrađenom svijetu.

Najbolja stvar ove igre upravo je njezina okrutnost. Nitko vam neće pomoći ili vam dati upute. Ne znate koja vas hrana može ubiti, koja vas životinja može napasti, koje materijale možete kombinirati da biste izradili stvari, niti kako uopće koristiti to što napravite ili nađete. Ne znate ništa! Upravo je zbog tog paradoksa igra toliko zanimljiva. Sva ta nesigurnost daje posebnu atmosferu tom već mračnom svijetu, a vi ćete zbog nje svemu i svakome prilaziti s oprezom i bez povjerenja. Trebat ćete umrijeti puno puta prije no što naučite kako stvari funkcioniraju, te što vam može pomoći da preživite, a što će vas sigurno ubiti. Svijet je toliko velik da i iskusni igrači mogu ostati iznenađeni i uvijek vidjeti nešto prvi put.

5

Ipak, najokrutniji je segment cijele igre nemilosrdnost vaše smrt. Nema beskonačnih oživljavanja ili povratka na točku kada ste zadnji put pritisnuli save – jednom kada umrete, gotovo je. Mrtvi ste. Nije bitno jeste li uložili tri svoja dana kako biste ostali na životu, morate krenuti ispočetka u potpuno novom svijetu. Vjerojatno ćete u početku dobiti slom živaca, ali stalno ćete ići ispočetka i stjecati više iskustva koje će vam omogućiti da sve duže ostanete na životu. Možda naiđete na koju mogućnost oživljavanja, ali da biste u tome uspjeli, morate se zbilja dobro snalaziti u igri, ali ni tih par oživljavanja neće vam biti dovoljno. Primjerice, kada smo mi igrali, nikada nismo dovoljno dugo preživjeli da bismo vidjeli sva četiri godišnja doba. Naš je rekord preživljavanja 60 dana. Kako biste bolje pojmili taj broj, trebate znati da jedan dan u igri traje osam minuta, što znači da 60 preživljenih dana zahtijeva osam sati igranja. Možete zamisliti kako smo izgledali kada je sve propalo zbog napada osa…

Međutim, čak i kretanje ispočetka može biti veselo. Birate između 11 likova jedinstvenih karakteristika. Wilson pušta bradu zimi kako bi mu bilo toplije, ali ljeti je morate obrijati jer će inače umrijeti od vrućine. Postoji i djevojčica koja može dozvati dušu svoje mrtve sestre blizanke, ali prilično je slaba kada je sama. Možete biti robot te jesti čak i otrovnu ili pokvarenu hranu, ali svaka kiša okončat će vam život. Nama je najdraži drvosječa, koji se pretvori u dabra-vukodlaka kada posiječe previše stabala. U takvom obliku može biti prilično štetan, ali kada se vrati u ljudski oblik sljedećeg dana, gotovo je mrtav. A to je samo nekoliko likova.

6

Određene likove možete dobiti kako vam iskustvo raste, ali za sve ostale morat ćete se dobro pomučiti. Na primjer, možete dobiti lik pauka kojeg neće napasti drugi, vrlo otrovni pauci, što ga čini jako korisnim. Međutim, da biste dobili tog lika, morat ćete ubijati paukove sve dok jedan ne ispusti lubanju, koju onda morate zakopati u grob u točno određeno doba dana, a zatim čekati da u grob udari munja i tako oslobodi željenog lika. Igra je puna takvih teških zadataka koje morate ispuniti – uvijek ima nešto novo, nepoznato i zanimljivo.

Stvarno nemamo ništa ružno reći za Don’t Starve. Jedno je sigurno: neće se svima svidjeti. Ali, ako vam se svidi, moći ćete uživati u napetom i dugom igranju. Čak vas ni cijena neće obeshrabriti jer igru možete kupiti za otprilike 15 eura. Svi dodaci te način igre s više igrača mogu se nabaviti za malo višu cijenu, a tako možete još više uživati u ovoj odličnoj igri.

7

Nadamo se da sada svi znate za Don’t Starve i da ćete je isprobati. Uživajte!

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.