imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Napredni savjeti za Mac korisnike


Prikupili smo nekoliko savjeta koji vam možda nisu poznati, a mogli bi vam biti korisni u svakodnevnom životu i radu.

Paste and Match stil

Ovo je jedan od mojih omiljenih trikova. Kada sam saznao da ova opcija postoji, shvatio sam da sam cijeli svoj život živio na pogrešan način. Možda već znate za to, ali kada lijepite bilo kakav tekst s određenog izvora u, na primjer, Pages, originalni format teksta će također biti zalijepljen.

Možete uštedjeti puno vremena s lijepljenjem neformatiranog teksta umjesto formatiranja svih fontova, veličina i poveznica.

Sljedeći prečac će vam pomoći s time. Kopirajte tekst s istom CMD + C naredbom, ali zalijepite ga s CMD + OPT + SHIFT + V. I voilá – novi tekst će odgovarati kontekstu postojećeg teksta.

Otvorite Siri pomoću glasovnih naredbi

Bez daljnjih postavki možete ponoviti poznatu ‘Hey Siri’ naredbu koja vam je otprije poznata iz iOS-a. Nažalost, Appleova virtualna asistentica ne može govoriti na našem jeziku ni u svojoj verziji za macOS.

Prije svega omogućite Siri u System Preferences > Siri > Enable Siri.

Zatim uključite Dictation. Kako bi to učinili, idite na System Preferences > Keyboard > Dictation i uključite opciju. Omogućite i ‘Use Enhanced Dictation’. Omogućavanje te opcije će rezultirati preuzimanjem većeg paketa jezika za offline diktiranje.

Zatim prijeđite na System Preferences Accessibility > Dictation i unesite željenu riječ koja će prizvati Siri.

U istom izborniku kliknite na Dictation Commands… i u skočnom prozoru označite ‘Enable advanced commands’ i dodajte prilagođeni prečac pritiskom na tipku +.

U ‘When I say’ polje unesite naziv svoje asistentice. Jednostavno upišite Siri – budući da ona već ima ime. U padajućem izborniku Perform odaberite ‘Open Finder Items…’ i u njemu pronađite Sirinu ikonu u mapi Applications i pritisnite Done.

Zatvorite prozor i isprobajte vašu novu naredbu kojom pozivate virtualnu asistenticu. Wow, magija!

Neka vaš zaslon ostane budan

Ponekad je zaista frustrirajuće kada vaš zaslon ‘ode na spavanje’ tijekom bilo kakve aktivnosti kao što je prenošenje videozapisa na YouTube ili preuzimanje igre na Steamu. Sve do sada, možda ste postavljali različite opcije za uštedu energije kako bi to spriječili, ali postoji jednostavna naredba koju možete unijeti u Terminal i uz pomoć koje će vaše računalo raditi kao super-junak koji je popio dupli espresso i cijeli paket Red Bulla. Ključna riječ je:

caffeinate

S nekoliko pritisaka, trebali biste unijeti koliko dugo bi vaš Mac trebao ostati budan. Pri unosu, korisno je znati točno trajanje radnje. Unesite sljedeću naredbu u Terminal:

caffeinate -u -t ‘XY’s

Zamijenite XY s vremenom u sekundama.

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!