imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Namještanje prozora na macOS sustavu

Namještanje prozora na macOS sustavu


Način na koji funkcioniraju prozori na macOS sustavu može se činiti pomalo čudnim ili čak potpuno kaotičnim za nove korisnike, iako je upravljanje prozorima jednostavnije nego što se čini u početku.

Radna površina i dock slični su kao i u Windows sustavu, ali raspored prozora ne funkcionira na isti način. Nadalje, macOS prozori samo se “pretvaraju” da su tradicionalni prozori. Kada otvorite aplikaciju na Finderu, uvijek će otvoriti novi prozor na radnoj površini. Samo jedna aplikacija može biti aktivna u jednom trenutku: možete vidjeti koja je aktivna u gornjem lijevom izborniku, desno od Appleovog znaka. U nekim aplikacijama, kao što su Safari ili Mail, moguće je otvoriti više prozora.

Namještanje prozora na macOS sustavu

Postoji nekoliko načina na koje možete rasporediti aplikacije i prozore na macOS-u. Primjerice, kada pritisnete Mission Control gumb (F3), možete vidjeti koje sve aplikacije su vam otvorene u tom trenutku. Na trackpadu možete mijenjati aplikacije, ako ga pomičete s tri prsta, a moguće je i koristiti više radnih površina odjednom. Ako neku aplikaciju pokrećete preko cijelog zaslona, možete povući drugi aplikaciju preko nje, što će rezultirati podjelom zaslona. Poznata Windows kombinacija tipki Alt + Tab postoji i na macOS-u, ali je na macOS-u poznata kao CMD + Tab.

Logično, potrebno je uhvatiti prozor kako biste ga pomicali. Kada pomičete jedan prozor preko drugog, bit će jedan pokraj drugog, bez da se međusobno pokrivaju, za razliku od Windowsa. Isti princip vrijedi i za rubove zaslona. Za mijenjanje veličine prozora, potrebno je pomaknuti pokazivač na jedan od rubova prozora; moguće je održati omjer visine i širine ako držite Shift.

Namještanje prozora na macOS sustavu

Ako imate više prozora otvorenih u aplikaciji, možete ih kombinirati preko Windows – Merge All Windows naredbe. Možete pomaknuti novi Safari tab na poseban prozor pomoću Windows – Move Tab to New Window opcije, ili ako samo držite i povučete navedeni tab, koji će se onda automatski otvoriti u novom prozoru.

Moguće je namjestiti na koji način se novi prozori otvaraju. Kako biste to učinili, odite na Apple menu – System Preferences – Dock option. Aplikacija će otvarati nove tabove samo ako je preko cijelog zaslona. Jedna od većih razlika u odnosu na Windowse je i što su gumbi za spuštanje i zatvaranje na lijevoj strani prozora.

iPhone_6_ponovo
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.