imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Najzanimljiviji dijelovi izvještaja Q1 tvrtke Apple

Najzanimljiviji dijelovi izvještaja Q1 tvrtke Apple


U ovom članku ćemo predstaviti sažetak najzanimljivijih dijelova jučerašnjeg Q1 izvještaja, koji uključuje neke zanimljive podatke vezane uz iPad uređaje, kao i zanimljiv propust Tima Cooka.

Apple je već tradicionalno jučer objavio Q1 izvještaj. Nemaju razloga za brigu, jer su uspjeli okrenuti negativan trend koji je trajao cijele godine, te zatvoriti najuspješniji kvartal u povijesti tvrtke. Održana je telefonska konferencija nakon prezentiranja rezultata, na kojoj se vodila daljnja rasprava o objavljenim rezultatima. U nastavku smo saželi najbitnije i najzanimljvije činjenice koje su spomenute na toj raspravi:

Najzanimljiviji dijelovi izvještaja Q1 tvrtke Apple

Apple

 • 78.3 milijuna iPhonea, 13 milijuna iPada (85% tržišta tableta s cijenom preko 500 dolara) i 5,3 milijuna Mac računala je prodano u Q1 2017. godini. Tvrtka je ostvarila najbolji prihod ikada u jednom kvartalu, u iznosu od 78,4 milijarde dolara u 3 mjeseca.
 • Jedan od ciljeva tvrtke bio je proširiti se u Kinu. Čini se kako su na dobrom putu, jer 50% prodaje ubuhvaćaju kupci koji prelaze s modela drugih proizvođača ili koji prvi puta kupuju uređaj.
 • Tim Cook se nada kako će Trumpova administracija napraviti reformu poreznih zakona, koja bi pomogla Appleu prebaciti 200 milijarde dolara natrag u SAD bez ikakvih dodatnih troškova. Možda je pametno da se tvrtka ne zamjera trenutnom predsjedniku.
 • Kada je upitan zašto je Apple odlučio tužiti Qualcomm, Cook je objasnio kako ne voli sudske parnice i kako uvijek gleda na njih kao na zadnju opciju. Ali, tvrtka je smatrala kako nema drugog izbora u konkretnoj situaciji.
Najzanimljiviji dijelovi izvještaja Q1 tvrtke Apple

Usluge

 • Appleove usluge sada imaju više od 150 milijuna pretplatnika.
 • Korisnici su potrošili 3 milijarde dolara u App Storeu, gdje je u prosincu bilo ponuđeno 2,2 milijuna aplikacija. Ovo je dobra vijest i za developere, jer su oni zaradili više od 60 milijardi dolara.
 • Broj Apple Pay korisnika se utrostručio, a broj transakcija povećao se za 500%.
 • Glavni financijski direktor Applea, Luca Maestri izjavio je kako raste potražnja za iCloud uslugom. Razlog je vjerojatno porast popularnosti 4K videa.
 • Sve u svemu, za područje softvera i usluga se ove godine predviđa kako će biti dovoljno da dosegne Fortune 100 popis.
Najzanimljiviji dijelovi izvještaja Q1 tvrtke Apple

iPhone/iPad

 • Tim Cook je napomenuo kako je tvrtka krivo procijenila popularnost iPhone 7 i 7 Plus modela, jer su korisnici kupili više nego što je očekivano.
 • Cook je nadodao kako je do sada najveći broj ljudi koji su prelazili s drugog telefona na iPhone.
 • iPhone 7 Plus je najpopularniji Plus model do sada.
 • Prodaja iPhonea porasla je u “dvoznamenkastim ciframa” u SAD-u, dijelom zahvaljujući godišnjim programima nadogradnje.
 • Cook je još uvijek usredotočen na budućnost iPhonea, a rekao je kako o mnogim stvarima razmišljaju drugačije, te je možda novi iPhone jedna od tih stvari.
 • iPad uređaji nisu bili toliko aktualni u razgovoru, dijelom zbog nedostatka nadogradnji. Ali, dobili smo tri kratke informacije od tri različite osobe vezane uz nadogradnju. Prva je kako će se pojaviti novi iPad ove godine. Drugo, možemo ga očekivati u idućih 90 dana. Treće, vjerojatno neće doću u ožujku. Nikakvi detalji nisu objavljeni, ali barem imamo više informacija nego prije.
Najzanimljiviji dijelovi izvještaja Q1 tvrtke Apple

Mac, Apple Watch i ostalo

 • Mac je ostvario najveći prihod u jednom kvartalu do sada, a mnogi korisnici su prvi puta kupovali Mac računalo. U teoriji to znači kako su privukli mnoge bivše PC korisnike.
 • Tim Cook je imao zanimljivu pogrešku kada je pričao o novim MacBook Pro modelima, jer ih je nazvao MacBook Touch s Touch Barom. Ili je možda odao kako se radi na MacBook računalu s touchscreenom?
 • Q1 2017 je u teoriji bio najbolji kvartal za Apple Watch, a potražnja je bila tolika da nisu uspjeli proizvesti dovoljno modela. Ovo nije toliko začuđujuće, jer je zadovoljstvo kupaca na velikoj razini što se tiče ovih proizvoda. Apple Watch je zbog toga ostvario najveći postotak na tržištu.
 • Prodaja AirPods slušalica teoretski ide vrlo dobro.
 • Više od milijun korisnika služi se funkcijom CarPlay.
 • Sve više tvrtki razvija dodatke za HomeKit. Cook također koristi ove dodatke: na taj način kuha kavu, pali i gasi svijetla, pali vatru u kaminu, a kada napušta svoj dom, zaključava vrata sa svojim telefonom.

Izvor: iMore

iPhone_X
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.