imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Najvažnije obavijesti na Google I/O


Googleova vrlo očekivana godišnja konferencija razvojnih programera je počela u Mountain Viewu u Kaliforniji. Ovo bismo čak mogli nazvati Googleovom verzijom WWDC-a: tvrtka najavljuje koje nove značajke korisnici mogu očekivati u budućnosti.

Nikada nije loše znati točno gdje je konkurencija u odnosu na Apple, budući da tvrtka može optimizirati svoju izvedbu prema najavama i značajkama. Ne znamo kakve osjećaje korisnici Androida imaju o ovim najavama, ali nama se ne čini kao najuzbudljiviji Googleov koncept ikada. Pogledajmo najvažnije nove značajke.

01_most_important_announcements_at_google_ioGoogleov direktor Sundar Pichai na ovogodišnjoj konferenciji.

Google Asistent na iOS-u

Da, započeti ćemo s objavom koja je uglavnom važna samo Appleovim korisnicima: Google Asistent je sada dostupan na iOSu i možete ga preuzeti iz App Storea. Gledajući komentare, ova nova značajka izgleda obećavajuće, iako ju još nismo probali. Vijesti su procurile ranije ovaj tjedan, pa i nije bilo toliko iznenađenje; ipak, odlično je što sada imamo nešto s čime možemo usporediti Sirino znanje.

To je zato što je Asistent prilično nov: Googleov direktor, Sundar Pichai ga je zapravo predstavio na prošlogodišnjem I/O. Asistent se čini prilično pametnim, pogotovo zato što može staviti vaša pitanja u kontekst, stoga na primjer ako pitate tko je redatelj Avatara, i onda pitate što je još režirao, asistent može povezati vaša pitanja i shvatiti da je vaš upit zapravo o Jamesu Cameronu. Koliko je ovog znanja iOS-dizajnirani brat naslijedio je otvoreno za raspravu; ako ga isprobamo, možda napišemo članak o tome.

02_most_important_announcements_at_google_io

Google Home

Slično Amazonu, Google je također stvorio fizičko kućište za svog osobnog asistenta pod nazivom Google Home. Ovaj uređaj ima neke nove značajke, od kojih je najuzbudljivija ta da korisnici od sada mogu personalizirati uređaj. Uređaj će svirati različiti popis za reprodukciju ako vi pitate, i različiti popis za reprodukciju kada vaš partner pita (osim ako niste toliko sinkronizirani jedno s drugim da su vaši popisi za reprodukciju isti). To je prilično cool, po našem mišljenju.

Osim toga, Google Home može upravljati sa sve više i više streaming web-stranicama treće strane pa pored onih poput Spotifya, SoundClouda i Deezera, sada podržava i Apple Music. Zahvaljujući Bluetooth povezivanju, također može reproducirati glazbu s Androida, iOS ili bilo kojeg drugog Bluetooth uređaja.

Google Fotografije

Googleova primarna aplikacija za fotografije će uglavnom dobiti proširene opcije dijeljenja; imat ćemo i automatski sastavljene fotoalbume slično iOS-u, i predloženo dijeljenje koje u biti čini sljedeće: ono prikuplja bolje fotografije osobe nakon cjelonoćne zabave, i onda nudi opciju da pošaljete te fotografije toj osobi, koja je prisiljena suočiti se sa svojim ludim ponašanjem dok je bila pijana. Ili tako nešto.

Pored toga, također dobivamo prilično super foto-uslugu nazvanu Photo Books, iako pretpostavljamo kako neće biti dostupna na puno mjesta izvan SAD-a. Korisnici mogu odabrati neke od fotografija kroz Googleove algoritme koje su najbolje od svih koje su uslikali tijekom obiteljskog odmora na primjer, i mogu načiniti fotoalbum od njih. Korisnici mogu naručiti fizičku kopiju tog albuma, po cijeni od 10 dolara (66.80 HRK) za album s mekim koricama ili 20 dolara (133 HRK) za album s tvrdim koricama, koji će primiti putem pošte. Nije loše.

Iako je događaj očigledno bio usredotočen na ove tri usluge i uređaje, bilo je neki drugih blago zanimljivih najava. VR tema je još uvijek vruća, dobiti ćemo nove streaming opcije za YouTube i Smart Reply funkcija će biti dodana iOS verziji Gmail aplikacije.

Posljednje u teoriji može učiniti sljedeće: ponudit će vam tri unaprijed generirana odgovora na dolazne poruke s kojima, ako su točni, možete pritisnuti Send, i nećete morati upisati cijelu poruku ponovo. Najbolja stvar je ta da algoritmi uče na koji način volite odgovarati na poruke, pa personaliziraju odgovore: na primjer, ako volite napisati “Bok, Andrew!” tada će algoritam to i upotrijebiti, ali ako volite pisati “Dragi Andrew,…”, onda je to opcija koju ćete dobiti.

03_most_important_announcements_at_google_io

Ovo će vjerojatno raditi samo s kraćim predlošcima odgovora poput “Dobio/la sam e-mail. Hvala.”, i nismo sigurni koliko jezika će Smart Reply funkcija moći prepoznati; usprkos tome, zvuči nevjerojatno, ako izuzmemo činjenicu da prema ovome, algoritmi će od sada imati pristup svim našim porukama.

To je sve za Google I/O. Nadamo se kako će WWDC biti barem malo zanimljiviji od toga…

Izvor: Macrumors

Mac_10%_EDU

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!