imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Najnoviji uređaj protiv četiri godine starog iPhonea


Počnimo sa zagonetkom: koji proizvođač uspoređuje svoj najnoviji top model uređaja s četiri godine starim iPhoneom 6? Ako namjeravate ismijati nekoga, dobro promislite kako ćete do napraviti da vam se ne bi obilo o glavu…

Raščistimo jednu stvar: smatram sasvim prihvatljivim da konkurencija kritizira Apple u svojim reklamama. iPhone nije svemoguć uređaj i naravno da ima svojih prednosti i mana. Zašto onda ne istaknuti te mane u kontekstu prednosti koje drugi uređaji imaju? To je sasvim normalno.

Ali situacija postaje prilično neugodna kada se stvari pretvore u prljavu igru…

U svojoj najnovijoj reklami, Samsung pokušava uvjeriti vlasnike iPhonea da prijeđu na Galaxy uređaje. Apple je često radio istu stvar, premda nikada nisu isticali marke ili konkretne uređaje. To čak i nije najveći problem. Problem je što je u ovih 60 sekundi nagurano mnogo netočnih informacija.

Krenimo od apsurdne činjenice da su u svojoj reklami usporedili Galaxy S9, lansiran u ožujku ove – 2018. – godine, s iPhoneom 6 lansiranim u rujnu 2014. Govorimo o razlici od preko 3,5 godine.

Razumijem da svoj S9 ne mogu usporediti s iPhoneom X, jer je Appleov uređaj, premda lansiran mjesecima ranije, razvalio Samsungov model na benchmark testovima. Ali to ne čini usporedbu s iPhoneom 6 prihvatljivom. Nije Apple kriv što je Samsungov top model u istoj kategoriji kao njihov četiri godine star uređaj.

U usporedbi s tim, ostale greške čine se zanemarivima. Vidite da žena na aerodromu ima zbilja spor uređaj, što se ističe više puta. Ali ako ste nedavno koristili iPhone 6, znate da nije tako spor (osim ako ima nekakvih hardverskih problema). Možda bi priča držala vodu da su koristili iPhone 4s.

A tu je i sitni natpis „Slike na ekranu su simulirane“. Ne znam jeste li ga primijetili. Drugim riječima, Samsung je usporio iPhone 6 za potrebe svoje reklame, pa zapravo ne gledamo realne snimke njegovog korištenja.

Žena kasnije odjuri u Apple Store jer joj je dosta tog sporog iPhonea, te pita može li ikako ubrzati svoj uređaj. Neljubazan zaposlenik objasni joj da može isključiti značajke upravljanja performansama i u tom slučaju očekivati nagla gašenja ili da kupi novi uređaj. Pritom je zaboravio na jedino učinkovito rješenje – zamjenu baterije.

Kada žena izađe iz trgovine, vidimo oca i sina s frizurom kojom se ismijava usjek na iPhoneu X, što je jedina zbilja smiješna scena u reklami. Samsungu bi bilo pametnije šaliti se na taj način, a ne ovako otvoreno pljuvati.

Kraj je i više nego predvidljiv – žena kupi novi S9 i napokon ima osmjeh na licu. Mislim da je Samsung promašio s ovom reklamom. Nisu trebali isticati jednu od najsnažnijih strana iPhonea: njihovu trajnost. Zna se da je Apple oduvijek bio nepobjediv na tom polju. Bilo bi im pametnije da su pronašli područja u kojima je S9 bolji od iPhonea jer sam siguran da ih ima.

Ovako su samo ispali nekorektni…

Izvor: MacRumors

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!