imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Testirali smo iPhone XS Max

Pogledajte kako radi na duže staze!

Načela ili novac – moralne dileme tehnoloških tvrtki


Što bi tvrtka s modernim i demokratskim načelima trebala učiniti kada ju njeni financijski interesi potiču da ide protiv tih temeljnih načela? Je li stvarno cijelo tech tržište samo licemjerstvo?

Ako razmišljate o moralnim dilemama, na prvu nećete povezati tehnološke tvrtke s njima. Ali ako razmislite malo bolje, postoji puno pitanja s kojima bi se tech divovi trebali suočiti, a mnoga od njih su etička. Kao što je ujak Ben rekao Spidermanu: s velikom snagom dolazi velika odgovornost. Čak i ako je to samo kliše, riječi ujaka Bena mogu se primijeniti i na tvrtke.

Oni su te ustanove koje imaju dovoljno snage, financijskih i ljudskih resursa kako bi učinili svijet boljim (ili gorim) mjestom. A jedna stvar je sigurna, njihova će odluka odvesti sve u jednom ili drugom smjeru. Pitanje je samo u kojem.

Razlozi iza ove ideje su nedavne vijesti o tome da Google ima zasebnu tražilicu u Kini za popis svih pretraživanja koja su odmah proslijedili Baidu (vodećoj tražilici u Kini), jer Google zapravo i nije prisutan na tržištu. Za sada. Njihov glavni cilj je u bliskoj budućnosti predstaviti cenzurirani preglednik koji bi mogao biti povezan s ideologijom Narodne Republike Kine gdje se, primjerice, masakr u Tiananmenu nije dogodio. I također ne postoji.

Sve to dolazi od tvrtke koja nekoliko tisuća kilometara dalje maše zastavama Pridea, zbog čega bi u spomenutoj državi zaradili nekoliko godina zatvora. Od tvrtke koja svakoga jutra svojim zaposlenicima recitira UN-ovu opću Deklaraciju o ljudskim pravima sa suzama u očima, prije nego što ih podsjete na Deklaraciju neovisnosti SAD-a, kao i na to da najsiromašniji rade za mizerne iznose u Aziji.

Očigledno, ne možemo jednoglasno dati najveću nagradu za licemjerstvo Googleu. Uz mnoge u industriji, Apple ima istu politiku.

Je li sve zbog toga što novac govori i to je sve? Ukratko: vjerojatno da. S druge strane, mogli biste reći zašto bi se tvrtke miješale u politiku? Zašto bi oni trebali zauzeti stav ili se baviti pitanjima koja zapravo nemaju utjecaj na njih? Zašto bi trebali imati ujedinjeni moralni profil ako je različitost prisutna u njihovoj radnoj snazi? Ne bi li bilo bolje kada bi svi gledali svoja posla?

Može li se dogoditi da tvrtka s moralnim standardima ne želi prodati svoje proizvode članovima društva koje ima drugačija politička stajališta, spolove, religije? Možete vidjeti da je to apsurdno. Je li moguće da biste u potpunosti trebali odvojiti posao i načela?

Oba pogleda imaju svoje razloge i nećemo stati na ničiju stranu. Ali je važno razmišljati o ovim dilemama. Što vi mislite? Je li pošteno služiti zahtjevima koji su u potpunosti protiv svih načela divovske tehnološke tvrtke?

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!