imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Predstavljen iOS 12 – Apple WWDC 2018

Pogledajte nove funkcije sljedećeg sustava!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Na ovaj način putuje iPhone prototip

Na ovaj način putuje iPhone prototip


U Appleu čine sve što je u njihovoj moći kako bi zaštitili svoje prototipe, kako bi ih javnost vidjela tek na predstavljanju uređaja. Istina je kako ne uspiju uvijek u tome, ali u pravilu poprilično dobro čuvaju tajne.

Prototip iPhone uređaja zaštićen je najboljom svjetskom zaštitom. Ima svoj sigurnosni tim, koji je vjerojatno jednako velik kao sigurnosni tim predsjednika SAD-a, a pravila putovanja su jednako stroga kao pravila putovanja katoličkog Pape. To je ipak razumljivo, jer mu se želi približiti jednak broj ljudi kao Madonni nakon njezinog koncerta.

Jedna od osnovnih stvari u svakom poslu su poslovne tajne, koje se u slučaju prototipa iPhonea čuvaju tako što se uređaj prevozi u posebnoj kutiji. Uvijek je bolje za Apple kada su njihovi proizvodi obavijeni velom tajne i uzbuđenja; žele da svi korisnici raspravljaju o iPhone uređajima, ali bez da točno znaju što očekuju na predstavljanju uređaja. Naravno, kada postoji interes za ove proizvode, počinju curiti informacije, jer je riječ o procesu proizvodnje i transporta koji se odvija u više faza. Ali, prave informacije izgube važnost, jer se nalaze među gomilom glasina i krivih fotografija, pa korisnici u pravilu nisu sigurni što je istina.

Na ovaj način putuje iPhone prototip
Ova fotografija je izašla 6 mjeseci prije izlaska iPhone 7 Plus modela

Zbog toga je jasno zašto bi službeni prototip u rukama javnosti prije predstavljanja značio vrlo negativne posljedice za tvrtku. Nakon toga, nema više sumnje ili pogađanja, uzbuđenja bi nestalo. Svejedno bi se prodavali uređaji, ali promijenila bi se atmosfera u vezi tvrtke. Slična situacija bila bi u slučaju da primjerice recept za Coca Colu procuri u javnost: uništio bi se mit.

Kako bi se to izbjeglo, tvrtka ima vrlo stroge upute tko, kada, gdje i do kada testira prototip. Posebnu pažnju moraju obratiti tijekom prijevoza, jer tada postoji najveći potencijal curenja informacija. Tony Fadell je gotovo izgubio prototip prvog iPhone uređaja u zračnoj luci. Tako nešto se danas sigurno ne bi dogodilo, pogotovo ako sudimo po fotografijama Sonnyja Dicksona.

Na ovaj način putuje iPhone prototip

Na fotografijama je vidljivo kako Apple koristi posebno kućište za prenošenje vrijednih materijala. Glavni cilj je osigurati da nitko ne vidi uređaj prije nego što je vrijeme za to. Neki zlobniji komentatori su rekli kako bi možda bolja ideja staviti uređaj u silikonsku maskicu, jer su noviji uređaji ionako izgledali isto kao prijašnji modeli. Istina je kako bi vas žute naljepnice mogle podsjetiti na policijsku traku, koja nije pretjerano diskretna, ali bar će tvrtka znati ako je netko otvarao kutiju bez autorizacije.

Na ovaj način putuje iPhone prototip

Nakon testiranja uređaja, rezultati se pišu na pojedine komade papira na stražnjoj strani kutije, primjerice radi li pojedini čip svoju funkciju kako treba ili ne. Kako bi transport prošao bez problema, svi uređaji dobiju svoju “putovnicu” i kodove preko kojih se mogu pratiti. Kada je sve to rješeno, iPhone može krenuti na put oko svijeta, odnosno udaljenost od Cupertina do kineskih tvornica u kojima se proizvodi.

Izvor: Macrumors

iPhone RED

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!