imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Muzej inovativnih promašaja


Švedski Muzej promašaja krije neka blaga za koja možda nikada niste čuli, ali koja su dovela do zbilja revolucionarnih proizvoda. Samuel West, 43-godišnji psihijatar, vlasnik je svojevrsne kolekcije od oko 50 inovativnih, ali u konačnici propalih proizvoda.

Svijet je pun propalih stvari. Propalih gospodarstava, političara, vlada, sportaša, poznatih osoba, tvrtki, te inovativnih proizvoda. Ovaj švedski muzej pokazuje kako su određene ideje propale te tako otvorile put profitabilnim poslovima za druge. Tih je invencija mnogo i raznolike su. Od Forda Edsela, interneta prije interneta te mobitela s tipkama za kupnju ili tvitanje, pa sve do čuvenog Appleovog promašaja, Newtona.

01_the_museum_of_innovative_failures

Ova izložba, koju je osmislio 43-godišnji Samuel West, smještena je u Helsinborsu u Švedskoj, te priča priču o svim tim proizvodima. Razlozi zbog koji su ti proizvodi propali različiti su, a ovaj kratki video pokazuje neke od njih. Vjerojatno ne trebamo objašnjavati zašto je igra „Trump the game“ loše završila. Ali ima i nekih prilično jedinstvenih predmeta, poput Teleguidea, koji je trebao biti internet prije interneta. Mogli ste pretraživati telefonske brojeve iz baze podataka te ih nazvati pomoću slušalice smještene s gornje strane ekrana. Genijalno.

Poput te, i druge ideje koje su bile ispred svog vremena i mnogo koštale, također su bile osuđene na propast. Mnogo Appleovih proizvoda palo je u zaborav na isti način. Rani prototipi pametnih telefona radili su na drugačiji način. Twitter Peak bio je namijenjen samo za tvitanje i koštao je 200 dolara. Amazon je lansirao svoj telefon nazvan Fire, s posebnom tipkom za kupnju, a da je pritom u potpunosti zanemario korisničke potrebe.

02_the_museum_of_innovative_failures

Znamo da 80 do 90% inovativnih projekata propadne i nikada više ne čujete za njih, ali barem možemo naučiti nešto iz tih promašaja“, rekao je West.

Rođenje digitalne ere nije utjecalo samo na tržište mobitela i računala, nego i na naše preferencije kao kupaca. Napredovali smo od VHS kaseta do CD-a i DVD-a. Ali i oni su sada dio prošlosti. DivX bio je DVD koji se sam uništio 48 sati nakon gledanja. Kupili biste nešto što se moglo koristiti samo određeno razdoblje. Čak je i posuđivanje video-kaseta bilo praktičnije i zdravije za okoliš. Nije ni čudo da su svi mrzili DivX te da nije postao popularan.

Maska za lice koja je radila na principu elektrošokova samo je šlag na torti. Tko bi koristio takvo što?! Ipak, ovi nesretni proizvodi nisu u potpunosti promašaji. Osnovna ideja ovog muzeja jest pokazati što je ove proizvode učinilo promašajima. Među izlošcima možete pronaći i Apple Newtona, kojeg možemo smatrati stvarno, ali stvarno ranom te užasnom verzijom iPhonea i iPada.

Ako imate priliku posjetiti ovu izložbu, nemojte je propustiti. Možemo vam obećati da se nećete razočarati.

Izvor: The Verge

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.