imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Može li iPad Pro zamijeniti laptop?


Tema svih nedavnih reklama za iPad Pro je bila ta kako je iPad Pro, koji će uskoro napuniti godinu i pol dana starosti, puno bolji od običnog računala ili laptopa iz mnogo razloga. Zamoljeni smo da istražimo je li to točno ili ne, i evo što smo saznali.

U probnom periodu od tjedan dana, testirali smo Appleov tablet top kategorije kako bi vidjeli koliko dobro bi radio kada bi u potpunosti zamijenili laptop s iPadom Pro. Ovaj uređaj od 12.9” je bio s nama više od tjedan dana sa svim potrebnim dodatcima, jer kako bi zamijenio laptop, potrebno je kupiti još par stvari. Prvo što će vam biti potrebno jest Smart Keyboard kako bi mogli lako tipkati na tabletu. Vjerojatno će vam trebati i Apple Pencil, s obzirom na to da je najveća prednost ovog proizvoda ta što podržava Apple Pencil. Na kraju, možda ćete željeti kupiti zaštitnu masku koja će ići uz njega za svaki slučaj – mi smo odabrali Urban Armor Gear masku. Kupnja maske nije obvezna, ali bi vam mogla olakšati brigu, jer na kraju, radi se o prilično skupom uređaju.

Sada kada imate sve što vam može zatrebati, pogledajmo može li neokrunjeni kralj iPada zamijeniti MacBook Pro.

01_ipad_pro_test

Moramo biti iskreni i priznati da se nismo oslanjali isključivo na iPad Pro tijekom tog tjedna, već smo imali i MacBook Pro uz nas, u slučaju da se nešto dogodi i da nam je potrebna rezerva.

Obično, korisnik koji želi zamijeniti MacBook Pro laptop treba proizvod koji će biti uspješan u tri područja njihovog života: posao, obrazovanje i rekreacija. MacBook u potpunosti zadovoljava ova područja, stoga ako se iPad pokaže neuspješnim u bilo kojem od ovih područja, to stvarno nije dobro. Ipak, prije nego što prođemo kroz navedena područja jedno po jedno, pogledajmo što je istinito o iPad Pro reklamama.

Ultralagan i kompaktan dizajn

Ovo je i istinito i neistinito. Istinito zato što ako nemate ništa na njemu, iPad Pro je zaista tako lagan i tanak. Teži manje (713g) od 13” MacBooka 2015 (1.58kg), ali nema se čega sramiti čak ni u usporedbi s Pro serijom 2016 koja teži 1.37kg. Sve to s otprilike istom veličinom zaslona. Međutim, kada stavimo sve dodatke (Smart Keyboard, zaštitna maska i Apple Pencil), težina i veličina su odjednom postale vrlo slične težini i veličini MacBooka. Voljeli bismo dodati kako to nije zbog iPadove debljine, već zbog toga što su Apple laptopi toliko tanki.

Svi vaši dokumenti na jednom mjestu

Nema loših riječi koje možemo reći u ovome djelu. Mogućnost dijeljenja Desktop i Documents mapa u iCloud Driveu predstavljena u macOS Sierra je zaista dobra odlika. Samo par sekundi nakon što uzmete iPad Pro u ruke, možete nastaviti pisati rad koji ste započeli na vašem MacBooku. Tako bi stvari trebale izgledati u 2017. Povezani s mobilnosti: mogu postojati situacije u kojima biste radije koristili iPad umjesto vašeg MacBooka. Na primjer, ako provodite puno vremena u javnom prijevozu, s lakoćom možete čitati na vašem iPadu i upotrijebiti Apple Pencil kako bi istaknuli važne dijelove u zadanom tekstu. To bi zasigurno bilo teško postići na MacBooku.

Cjelodnevno korištenje

Život baterije je također u redu: definitivno radi dobro cijeli dan bez problema; štoviše, ako ne koristite iPad prekomjerno, možete započeti drugi dan bez briga o tome je li baterija u potpunosti napunjena. MacBookova baterija također radi izuzetno, pa ako gledamo samo na screen-on vrijeme, ova dva uređaja su vjerojatno jednaka, stoga ovo nije jedno od područja u kojima su iPadove prednosti vidljive.

Možemo vidjeti kako su iPad Pro reklame više-manje istinite; ipak, prednosti koje tablet ima su vidljive samo kada je uspoređen s lošijim PC laptopom, ali ne i kada ga usporedite s drugim Apple proizvodom. Marketinški tim vjerojatno nije želio postaviti iPad Pro protiv drugog Apple proizvoda. Priča nije tako jednostavna, ima mnogo drugih točaka koje reklame nisu dotaknule, ali su ipak bitne ako želite koristiti tablet kao svoj glavni uređaj za rad.

Rad na iPadu Pro

Pisanje članka sastoji se od tri glavna koraka: prvo, pisanje samog teksta; drugo, traženje i uređivanje slika koje idu uz članak; i treće, objavljivanje cijelog članka na web stranicu. Prvi korak je vrlo lagan za napraviti: jednostavno otvorite Pages i uz pomoć Smart Keyboard-a napišete tekst. Isprva ćete možda biti oprezni u vezi Keyboard-a, ali vrlo je lako naviknuti se. Nakon kratkog vremena uporabe, možete tipkati s jednakom brzinom kao i na MacBooku, feedback je odličan, i put tipki nije prekratak – ukratko, sve je radilo prilično dobro. Moramo dodati kako bi moglo biti teže privići se na Smart Keyboard ako znate naslijepo tipkati sa svih deset prstiju.

02_ipad_pro_test

Drugi korak se može pokazati kao nešto složeniji. Traženje odgovarajućih fotografija koje bi išle uz članak ne oduzima puno vremena, iako cijeli proces dulje-pritisnite-i-preuzmite-u-Images nije najugodnija stvar. Ipak, ako želite vidjeti slike, morate zamijeniti aplikacije, što je samo jedan potez prstom na laptopu, ali je potrebno više njih na iPadu. Možete to obrisati, ali to je pak previše komplicirano. Srećom, postoje mnoge aplikacije u kojima možete uređivati slike i koje obično podržavaju Apple Pencil, tako da bi to čak mogla biti efikasnija i ugodnija metoda od korištenja Touchpada.

Ipak, proces zamjene aplikacija, uređivanja, spremanja, te ponovne zamjene aplikacija još uvijek ne utječe najviše na iPad, i to sve zahvaljujući iOS, pa iako je ovaj proces sveukupno duži i neugodniji, barem ga možete učiniti. Zadnji korak, objavljivanje, je opet dječja igra: jednostavno kopirate tekst i zalijepite ga, dodate sliku i to je to. S time nije bilo nikakvih problema.

Opis će možda biti koristan samo onima koji rade s tekstom i slikama – s obzirom na to da mi prvenstveno radimo s time, ne znamo koliko dobro bi iPad Pro radio u drugim područjima. U potpunosti je dovoljan za jednostavan uredski posao: cijeli iWork paket je dostupan, možete brzo napisati e-mailove i odmah primati poruke. Vrlo lako možete i kodirati na iPadu. Grafički dizajneri mogu raditi na iPadu zahvaljujući Apple Pencil: osjetljivost na pritisak i rezolucija se podudaraju s onom na Wacom tabletima, a to je ogromna stvar za reći. Vjerojatno nećete rezati videozapise na njemu, ali možete rezati glazbu na iPadu: primjerice Damon Albarn je navodno sastavio cijeli Gorillaz album na svom iPadu, koji nije ni bio iPad Pro.

03_ipad_pro_test

Ipak, ono što nam stvarno nedostaje kako bi upotpunilo upotrebu bez kompromisa je tečno prebacivanje između aplikacija. Iako CMD + TAB kombinacija tipki radi, i iOS sustav nalik karticama za prebacivanje aplikacija izgleda prilično cool, i možete čak kontrolirati stvari kroz geste s više prstiju, nijedna od ovih stvari nam nije mogla dati istu količinu ugodnosti koju nam pruža Touchpadova kontrola. Naravno, uvijek postoji mogućnost da nam je možda trebalo više vremena kako bi se navikli. Bez ovoga, tijek rada može biti malo nespretan za one koji se stalno prebacuju iz aplikacije u aplikaciju za vrijeme radnog vremena, a to zaista nije prihvatljivo na poslu koji ima 40 radnih sati tjedno.
iPad Pro u obrazovanju
Također smo testirali od kolike pomoći iPad može biti u životu studenta, i ovo je vjerojatno bilo područje gdje nam je tablet zaista mogao pokazati za što je sposoban.

Ovisno o tome na koje kolegije idete, možete pisati bilješke rukom ili ih pisati u datoteku na svom laptopu. Obično za njih morate uzeti svoj laptop, bilježnice i olovke. Također, ako želite dati neke od svojih ručno pisanih bilješki jednom od vaših kolega, morate slikati bilješke ili ih skenirati, da i ne spominjemo koliko je frustrirajuće kada izgubite stranicu. iPad Pro rješava sve te probleme. Ako želite, možete tipkati pomoću Smart Keyboard-a a ako trebati ručno zapisati bilješke, imate Apple Pencil pri ruci.

04_ipad_pro_test

Također možete kombinirati: s lakoćom se možete prebaciti na pisanje ako morate zapisati formulu te se vratiti nazad na tipkanje kako bi zapisivali bilješke. Vrlo korisno. Vrlo je jednostavno organizirati bilješke – nema više izgubljenih papira, “ostavio/la sam bilježnicu kod kuće” situacija i sličnog. Povrh toga, možete nekome slati svoje bilješke s pritiskom na dvije tipke, bez potrebe za digitalizacijom.

Kao što smo spomenuli ranije, obrada dodijeljenog teksta je krajnje ugodna. Neće vas boljeti oči od čitanja u ovoj veličini i možete odmah istaknuti i zapisati bilješke pored teksta. To vam može dobro doći kada zaprimite PPT prije predavanja, pa umjesto printanja i nošenja printa na predavanje kako bi pisali bilješke, možete sve jednostavno držati u digitalnom obliku na vašem tabletu. Ne samo da je ovo ekološki osviješteno rješenje, već je i vrlo korisno.

05_ipad_pro_test

Jedini problemi na koje bi mogli naići je korištenje programa koji jedva da imaju Mac verziju, a kamoli iOS. Sve ovisi o vrsti programa koji koristite, ali ako ste u inženjerstvu ili u nekom drugom programu prirodne znanosti gdje morate koristiti softver koji nema svoj iOS ekvivalent, to bi mogao biti razlog za potpunu diskvalifikaciju.
Slobodno vrijeme
Tableti su primarno stvoreni zbog lakšeg pristupa i potrošnje medija: nije odlično iskustvo gledati film na telefonu, ali ne bi trebali nositi laptop u krevet – stoga evo, sada imate tablet, gledajte filmove na njemu. Uopće nije iznenađujuće da je iPad Pro savršeni pratitelj kada se želite opustiti.

Mislimo kako nema razloga da ulazimo u detalje o prednostima sjedanja na vaš kauč nakon napornog dana posla s ultralakim i tankim tabletom. Nema puno ugodnih igrica za Mac, ali iOS App Store je pun odličnih igrica. Također je puno ugodnije čitati vijesti ili pregledavati net na iPadu dok ležite u krevetu; ili puno jednostavnije kuhati kada imate lagani tablet s otvorenom aplikacijom za kuhanje, nego s vašim laptopom.

Sažetak
Nakon ovog testa, ne mislimo da postoji izravan i jasan odgovor na glavno pitanje; može li iPad Pro u potpunosti zamijeniti laptop/stolno računalo – jedini stvarni odgovor koji možemo dati je taj da u određenim slučajevima može. Po našem mišljenju, računalo s desktop operativnim sustavom je potrebno i osnovno u svakom kućanstvu. Može se dogoditi da će vam biti potreban program koji ne postoji na iOSu ili ćete možda imati posla koji zahtjeva bolju izvedbu i pogodno desktop okruženje.

06_ipad_pro_test

Najidealnija situacija bi bila kada bi Apple nekako stvorio macOS koji bi mogao raditi na tabletu, čak i ako radi istovremeno s iOSom. U ovom slučaju, iPad Pro bi lako mogao zamijeniti sve, budući da je prijenosan, što je savršeno ako ga želite nositi posvuda sa sobom, ima odličnu izvedbu koja dobro odgovara većini svakodnevnih zadataka i čak bismo nagađali da, ako bi mogao raditi u macOS sličnom okruženju, iPad Pro bi s lakoćom mogao biti jednako dobar kao i MacBook Air.

To trenutno nije slučaj, i ne čini se izglednim da će Apple ikada krenuti prema tom smjeru. Najveća mana iPada .Pro je njegova cijena: početna cijena osnovnog 32GB modela je 7.549 kuna ali ako želite zamijeniti svoj laptop, definitivno će vam trebati 128GB, čija je početna cijena 8.479 kuna. Ako uz iPad Pro kupite i Smart Keyboard i Apple Pencil, cijena se penje na 10.877 kuna. Možete kupiti 13” MacBook Pro 2015 ili osnovni 21.5” iMac za samo malo veću cijenu, da i ne spominjemo MacBook Air koji možete povezati s iPhoneom SE, ako radite na budžetu.

07_ipad_pro_test

Općenito, rekli bismo da iPad Pro nije prikladan za zamjenu laptopa u svom trenutnom obliku. Međutim, ako tek počinjete fakultetsko obrazovanje, na primjer i imali ste iMac kod kuće ili samo PC, vrijedi razmotriti kupovinu iPad Proa koji možete ponijeti sa sobom umjesto MacBooka. Radilo bi čak i kada znate da će vam rijetko biti potreban desktop operativni sustav, jer možete riješiti ovaj problem putem Remote Desktopa i kroz računala koja možete “posuditi” putem clouda. Zapisivanje bilješki s iPadom, njegova lakoća, dug život baterije, multifunkcionalnost – to su sve pozitivni aspekti tableta koji može koristiti svatko, ali ponajviše studenti. Ipak, ako vam ove funkcije nisu važne, uopće nije upitno; trebali biste odabrati Mac.

Izaberi pravi iPhone

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!