imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Ova objava nije ažurirana više od godinu dana. Napominjemo kako bi sadržaj mogao biti zastarjeo.

Monitor za nadziranje razine šećera u krvi u Apple Watchu


Prema mišljenju CNBC-a Apple se priprema za sljedeću veliku stvar: žele staviti senzore koji će pratiti razinu šećera u krvi u Apple Watch. Novosti kažu kako mali tim radi na razvijanju ove tehnologije uz pomoć profesionalaca, u potpunosti odvojeni od sjedišta. Također su saznali koliko bi otprilike razvijanje ovakvog uređaja koštalo.

Nismo više pretjerano iznenađeni samim brojem mogućnosti koje se skrivaju u uređajima oko nas: ovaj puta, Apple je načinio još jedan korak prema dodavanju medicinskih funkcija u svoj pametni sat. Točnije, ne u svoj pametni sat: ako će Apple Watch zaista mjeriti razinu šećera u krvi, onda ćemo moći sat zvati našim obiteljskim doktorom.

Posljednjih godina stavljen je naglasak na dio tvrtkinih ciljeva u kojima se nadaju da će Apple proizvodi imati pozitivan učinak na naše zdravlje uz pružanje raznih ugodnih funkcija. Prisjetite se samo partnerstva s Nikeom koje je započelo prije par godina te zbog kojeg se sve više i više ljudi počinje baviti sportom svake godine.

01_blood_sugar_monitor_in_apple_watch

Također imamo Health aplikaciju zahvaljujući kojoj možemo dodati naše osobne zdravstvene podatke do najmanjeg detalja na Medical ID. Naprimjer, možemo dodati koga bi trebalo zvati u slučaju nužde, ili svoju krvnu grupu kako bi se znalo od koga možemo primiti krv. Apple je mišljenja da postoji mnogo neotkrivenih područja u tehnologiji koju koriste prosječni korisnici i razvoju medicinske znanosti.

CNBC-jeva nagađanja su bazirana na tri izvora, i sva tri se slažu u tome da Apple dizajnira sustav za nadziranje razine šećera u krvi koji neće zahtijevati pacijentov uzorak krvi kako bi izmjerio razinu šećera u krvi. Maleni tim koji radi na ovoj tehnologiji se sastoji od medicinskih inženjera koji rade na razvoju u skrivenom kutu Palo Alta, u potpunosti odvojeni od Appleovog sjedišta.

02_blood_sugar_monitor_in_apple_watch

Ova inicijativa je izgrađena na procesu kroz koji senzori koji su ugrađeni u sat stalno nadziru razinu šećera u krvi kako bi korisnik imao stalni i točni prikaz svog trenutnog zdravlja. Kažu kako je ova inicijativa toliko ispred da Apple već provodi testove izvodljivosti u kliničkim centrima na području Bay Area, te su unajmili konzultante kako bi sve bilo po propisima.

Medicinski stručnjaci ovog područja kažu kako je Apple preuzeo ogroman zadatak jer je mjerenje točne razine šećera u krvi jedan od najvećih problema u svijetu današnje medicine. Kada bi Apple zbilja mogao stvoriti senzor koji bi mogao precizno mjeriti razinu šećera u krvi, to ne bi samo stavilo nosive pametne uređaje u posve novi kontekst, već bi također značilo napredak u medicini. Takav uspjeh ne dolazi lako: razvijanje ove tehnologije bi moglo koštati Apple milijarde dolara.

03_blood_sugar_monitor_in_apple_watch

Neki izvori su već prije rekli kako Apple planira učiniti nešto poput ovoga. Ideju je prvi puta predstavio Steve Jobs, ali nikada se nije ostvarila. Za neke, ovo bi bila samo još jedna luckasta funkcija njihovog sata, ali za dijabetičare, ovo bi moglo značiti veliko olakšanje – mogli bi nositi uređaj koji bi im mogao dati precizna izvješća o promjenama razine šećera u krvi u bilo koje vrijeme.

Izvor: 9to5mac

Beoplay_h9_i
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.