imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ekspresna zamjena baterije i zaslona

Donesite svoje uređaje u iSTYLE servis!

Moguće nove značajke NFC čitača u iOS-u 11


Kada ove jeseni bude objavljena konačna verzija iOS-a 11, svi koji je još nisu preuzeli dobit će ogromnu nadogradnju. Međutim, o toj smo temi već pisali iz raznih točaka gledišta, ali nikada se nismo dotaknuli NFC oznaka.

NFC tehnologija ima mnogo različitih primjena, a premda nije poznata diljem svijeta, krije mnoge mogućnosti. Apple je svoj prvi NFC čip ugradio još u iPhone 6. Ako imate model iPhonea noviji od 5s-a, znači da i vi imate taj čip.

Apple je do sada koristio NFC tehnologiju samo za Apple Pay transakcije. Inače, NFC je kratica za protokol Near-Field Communication (komunikacija bliskog polja), a koristi se primjerice za bankovne transakcije, ali i za komunikaciju između dva uređaja. Mobiteli s Android sustavom koristili su ovu tehnologiju neko vrijeme, ali ona nikada nije u potpunosti zaživjela zbog nedostatka ikakvih standarda.

Kladimo se da većina vas ne vjeruje kako je Appleu tek sada sinula ova ideja. Na zadnjem WWDC-u predstavili su Core NFC okvir, koji omogućuje razvojnim programerima da stvaraju aplikacije koje komuniciraju putem NFC oznaka. Princip je vrlo jednostavan, poput plaćanja putem PayPassa.

Čemu to zapravo služi?

Zapravo, za mnogo toga. Može se koristiti u proizvodima, obavijesnim pločama u javnom prijevozu, za elektroničke menije u restoranima i sl. Kao u slučaju Apple Paya, prvo će vam iskočiti prozor s obavijesti da se vaš mobitel upravo povezuje s nekom oznakom. Kada se pojavi kvačica, vaš je mobitel pročitao sve dostupne podatke.

Uzmimo primjer iz svakodnevnog života. Ova nam tehnologija može omogućiti pristup svim informacijama o proizvodima na policama dućana. Osobno volim piti vino i iskušavati nove okuse, ali često se osjećam izgubljeno okružen gomilom butelja u dućanu i ne znam koje su vinarije bolje, koje godište kvalitetnije ili koje vino paše uz koje jelo.

U tom slučaju, bilo bi mi puno jednostavnije skenirati oznaku na boci i tako saznati sve što me zanima, umjesto da pretražujem internet.

I obavijesne ploče u autobusima mogu biti izvor mnoštva informacija, osobito ako ste turist. Ne bi li bilo odlično kada bismo samo trebali dotaknuti ploču mobitelom i odmah bismo imali sve informacije koje nam trebaju, po mogućnosti na engleskom? Jednako tako, bilo bi puno jednostavnije kupiti kartu ili obnoviti pokaz bez plaćanja gotovinom.

A restorani? Ova tehnologija omogućila bi pregled svih alergena na elektroničkom meniju, možda i kratak opis te sliku pojedinih jela. Osobno, uvijek se pogubim u azijskom restoranu i obično stalno naručujem isto jelo.

Sve u svemu, ovo je (samo) dodatna značajka s mnogo praktičnog potencijala. Još je i bolje to što Apple Watch također ima ugrađen taj čip. To znači da bi u većini slučajeva samo trebali podići ruku i dogodila bi se čarolija.

Izvor: MacRumors

iPad_akcija
Apple Inc. (AAPL)

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple Watch-a.