imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Mogu li vlasti prisilno otključati Face ID?


Zahvaljujući FBI-u, na dnevnom redu se ponovno našlo pitanje čudnog odnosa između različitih vladinih tijela i rješenja s biometrijskom autentikacijom koja se mogu pronaći na mobilnim telefonima.

FBI i Apple su stari znanci, pogotovo kada je riječ o “tko je jači” pitanju. U slučaju da ste zaboravili, samo se prisjetite rasprave o enkripciji između Applea i FBI-a u vezi pucnjave koja se dogodila u San Bernardinu prije tri godine.

Naime, to je bio slučaj u kojem su vlasti uspješno zaplijenile počiniteljev iPhone, ali ga nisu mogli otključati zbog sigurnosne zaporke. Obratili su se Appleu za pomoć, ali je tvrtka odbila suradnju zbog problema s privatnošću korisnika.

Slučaj je bio od velike važnosti za medije, te počevši od Snowdena pa do Obame, svi su podijelili svoje mišljenje o tom problemu. Da i ne spominjem kako su takva zakonska načela shvaćena kao da je u SAD-u nezakonito prisiliti počinitelja da kaže njegovu ili njezinu zaporku.

Tijekom istrage o dječjoj pornografiji, FBI je krenuo u akciju i oduzeo osumnjičenikov iPhone X s Face ID-em. Navodno, jedan od detektiva je pitao (u stvarnosti je to vjerojatno morala biti snažnija naredba) osumnjičenika da otključa svoj uređaj pomoću svog lica. U ovom slučaju, navodni osumnjičenik je odlučio surađivati, međutim, najzanimljiviji dio nije to već činjenica da je otkriveno sljedeće:

Zakonski, Face ID nema iste uvjete kao i zaporka.

U slučaju zaporke, vlasti nisu mogle zatražiti/prisiliti osumnjičenog. Ovo je prvi poznati slučaj kada su američke vlasti mogle nastaviti ovako, s odobrenjem sudaca, što bi mogao biti važan korak u dobu mobilnih telefona s biometrijskom autentifikacijom, imajući u vidu da se američki pravni sustav oslanja na presedane.

Što vi mislite? Mogu li vlasti prisiliti osumnjičenika da otključa svoj telefon kada imaju nalog za pretragu? Zašto su Face ID i zaporka razlikuju?

Izvor: The Verge

iPhone Xs

Jesi li pročitala/o ovo?

Razvoj Apple Watch-a ide po rasporedu, i očekujemo da ćemo početi s prodajom u travnju. Moja očekivanja su visoka. Koristim ga svaki dan i obožavam ga i ne mogu živjeti bez njega.- Tim Cook

Tijekom današnjeg konferencijskog poziva u vezi prvog fiskalnog kvartala u 2015. godini, Apple-ov CEO Tim Cook je podijelio par novih detalja glede mogućeg datuma izlaska Apple... - Klikni ovdje!